Dominee Cees Huisman komt uit de ‘GerGeminNed’ maar werd diep geraakt door een 18e-eeuwse liberale collega

Achtergrond
‘Als je elke zondag hoort “je moet bekeerd worden, maar het kan niet”, dan denk je: laat maar gaan’, dacht dominee Cees Huisman over de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Hij is de vader van Josje (K3) en schreef een boek over een 18e-eeuwse collega. Een verhaal over uitersten en de invloed van vaders op hun kinderen.
Jacolien Viveen
maandag 16 januari 2023 om 12:04 aangepast 13:11
‘Een biografie verheldert je eigen situatie: het gaat over levensvragen, carrière, politiek en kinderen’ vertelt Cees Huisman.
‘Een biografie verheldert je eigen situatie: het gaat over levensvragen, carrière, politiek en kinderen’ vertelt Cees Huisman. beeld Carel Schutte
Niet te missen

Apeldoorn

Een studerende twintiger die geen feestje overslaat, leuke meisjes ontmoet en geregeld pa om meer centen vraagt, omdat de gezelligheid wat duurder uitvalt dan begroot. Pierre Chevallier zou niet misstaan tussen hedendaagse studenten, maar hij leefde eind 18e eeuw. Zijn biograaf, Cees Huisman, weet hem levendig te schetsen. Ook dankzij een grote hoeveelheid openhartige brieven die vader en zoon Chevallier elkaar jarenlang sturen. Huisman reconstrueert daarmee het levensverhaal van de patriottische dominee Pierre Chevallier.

Opvallend detail in de studeerkamer van de 69-jarige emeritus predikant Cees Huisman: tussen de boekenkasten ontbreekt een bureau. Hij werkt met de laptop op schoot op een comfortabele bank. Achter he..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze drie dominees maakten een carrièreswitch naar de kansel: 'In vertrouwen op God zet ik deze stap'

Een beginnend predikant die direct na het vwo theologie studeerde? Dat is al jaren een uitzondering. Een nieuwe predikant in de Protestantse Kerk is gemiddeld 38 jaar. Drie zij-instromers vertellen over hun roeping.

Afbeelding

Dit gezin kerkt in de Gereformeerde Gemeenten in Nederland: 'Nee, we dragen geen zwarte kousen'

Het gezin van Marco en Bastine Hoogland uit Papendrecht vertelt over de Gereformeerde Gemeenten in Nederland waar ze zich alle acht thuis voelen. Ze ontkrachten graag stereotiepe beelden die leven over hun geliefde kerk.

Afbeelding

Uit dit kleine dorp komen veel dominees. De rol van een biddende vrouw en een bloeiende jeugdvereniging

Kan uit Zegveld iets goeds komen? Nou en of. Uit de Hervormde Gemeente in het dorp onder de rook van Woerden zijn relatief veel predikanten afkomstig. Wat is het geheim?

Afbeelding

Pastor Jolanda Aantjes bidt al een jaar voor nieuwe gemeenteleden: 'Tot de Heer weerkeert'

Tien jaar al geen dopelingen of belijdeniscatechisanten in Hall, realiseerde pastor Jolanda Aantjes zich vorig Pinksteren. Ze besloot te bidden, een jaar lang. ‘Elke dag om één uur gaat de wekker’. Hoe is het nu in Hall?

Afbeelding

Jojanneke verloor als tiener beide ouders: 'Je rouwt ook om een leven zoals het had kunnen zijn'

Toen ze veertien was, overleden haar ouders vlak na elkaar. ‘Mijn zus en ik konden met Kerst nooit ergens heen.’ Afgelopen voorjaar verloor ze haar halfzus. ‘Wat je dan niet moet vragen: had je een goede band met haar?’

Afbeelding

Deze huisarts onderzocht elf opmerkelijke genezingen na gebed: 'Dit gebeurt ook buiten genezingsdiensten'

Genezing na gebed is volgens huisarts Dick Kruijthoff ‘een totaalervaring’. ‘Mensen zeggen: ik ben genezen, naar geest, ziel en lichaam.’ Toch is gebed volgens hem geen medicijn.