Diensten in een kostenverslindende, eeuwenoude kerk? Het kan, bewijst de Protestantse Gemeente Steenwijk

Achtergrond
De Grote Kerk in Steenwijk blijft gewoon open voor de eredienst. Veel andere kerken zien een dienst in een oude kerk niet meer zitten. Maar het kan, zónder financieel kopje-onder te gaan, bewijst de Protestantse Gemeente in Steenwijk. Het zorgt bovendien voor verbinding tussen de Steenwijkers.
Hilbert Meijer
zaterdag 14 januari 2023 om 01:36 aangepast 08:46
Een box met vergaderzaaltjes in een oude kerk: zo blijft de Grote Kerk in Steenwijk te gebruiken zonder torenhoge kosten.
Een box met vergaderzaaltjes in een oude kerk: zo blijft de Grote Kerk in Steenwijk te gebruiken zonder torenhoge kosten. beeld persburo melissen
Geloven in

Steenwijk

Alsof je in een skybox van een voetbalstadion zit, zo kijk je vanachter het glas van de nieuwe vergaderruimte de eeuwenoude Grote of Sint-Clemenskerk in Steenwijk in. Oneerbiedig gezegd is er een grote doos van hout en glas in de laatgotische kerk geschoven. Een geschiedenis van vele eeuwen ontmoet de architectuur van de 21e eeuw.

Hier kun je prima vergaderen, knikt Peterjan Jansen, kerkenraadsvoorzitter van de Protestantse Gemeente (2400 leden). In de ‘doos’ zijn diverse zalen, afzonderlijk te verwarmen en geluiddicht, zodat je er kunt vergaderen terwijl er elders in de kerk een andere activiteit is. Beneden, waar het naar verse koffie ruikt, is een balie met smetteloos wit blad geplaatst, dwars over een rij donkergrijze grafzer..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lees ook
Afbeelding

Taart na de kerkdienst in eigen taal. Het duurzaam geloof van Hongaarse christenen in Nederland

De preek heet 'Igehirdetés' en het gebed 'Imádság'. Ze komen overal vandaan, die dertig Hongaren in een luthers kerkgebouw. Uit Transsylvanië, uit Almere, van Urk. Maar vandaag geloven ze in Zwolle.

Afbeelding

Diensten in een kostenverslindende, eeuwenoude kerk? Het kan, bewijst de Protestantse Gemeente Steenwijk

De Grote Kerk in Steenwijk blijft gewoon open voor de eredienst. Veel andere kerken zien een dienst in een oude kerk niet meer zitten. De Protestantse Gemeente in Steenwijk laat zien dat het anders kan.

Afbeelding

Gods huiskamer in Huizen: 'Bezoekers mogen een stoel meenemen na de kerkdienst, als ze die thuis nodig hebben'

Elke woensdag is de voormalige Vituskerk in Huizen de hele dag open. Het is tegenwoordig de huiskamer van De Brug, een pioniersplek van de Protestantse Kerk. ‘We doen ons best om meer contact met de buurt te krijgen.’

Afbeelding

Zingend op de vlucht: ‘Toen we het lied repeteerden, kreeg ik het te kwaad’

Een Oekraïens gezin dat net is aangekomen. Een groep Syrische vluchtelingen die weer naar een volgende opvang moet. De GO Church in Middelharnis is een smeltkroes van culturen. En van kerkelijke gezindten.

Afbeelding

Wout verzamelt afgedankte Christusbeelden, verzorgt ze en legt ze in een rustbed

‘Windkracht 3pt0’ is een pioniersplek van de Protestantse Kerk in Noordwijk, aan de kust. De ergste corona is voorbij - er zijn weer mensen welkom. De tafel is bezaaid met kunstwerken van Wout Herfkens.