Gods huiskamer in Huizen: ‘Bezoekers mogen een stoel meenemen na de kerkdienst, als ze die thuis nodig hebben’

Reportage
Elke woensdag is de voormalige Vituskerk in Huizen (in het Gooi) de hele dag open. Het is tegenwoordig de huiskamer van De Brug, een pioniersplek van de Protestantse Kerk. ‘We doen ons best om meer contact met de buurt te krijgen.’
Maarten Boersema
zaterdag 7 januari 2023 om 02:00
Aan de lunch op woensdagmiddag bij De Brug: ‘Wat zitten we hier toch heerlijk te keuvelen.’
Aan de lunch op woensdagmiddag bij De Brug: ‘Wat zitten we hier toch heerlijk te keuvelen.’ beeld Maarten Boersema
Geloven in

Het is moeilijk rond half een op woensdagmiddag een parkeerplek in de buurt van de Vituskerk in Huizen te vinden. De basisschool in de buurt gaat bijna uit en blijkbaar is deze plek moeilijk per fiets te bereiken. SUV’s van uiteenlopende merken staan schots en scheef in de wijk geparkeerd; ouders staan ongedurig te wachten tot ze hun kroost de bolides in kunnen dirigeren om huiswaarts te gaan. 

Tegenover de basisschool is het rustig bij de Vituskerk, terwijl ook daar wat te beleven valt. De kerkdeuren zijn namelijk de hele dag open, van acht tot acht, en gasten zijn van harte welkom voor een gesprek, een kop koffie of een moment van inkeer in stilte. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De Amsterdamse Noorderkerk die dicht moest, is nu 400 jaar oud. 'Het is een wonder dat we hier nog zijn'

De Noorderkerk in Amsterdam werd in de jaren tachtig - mede dankzij predikant Nico ter Linden - tóch niet gesloten. Wat voor gemeente is het nu? 'In de Noorder staan we op de schouders van vier eeuwen gelovigen.’

Afbeelding

Taart na de kerkdienst in eigen taal. Het duurzaam geloof van Hongaarse christenen in Nederland

De preek heet 'Igehirdetés' en het gebed 'Imádság'. Ze komen overal vandaan, die dertig Hongaren in een luthers kerkgebouw. Uit Transsylvanië, uit Almere, van Urk. Maar vandaag geloven ze in Zwolle.

Afbeelding

Diensten in een kostenverslindende, eeuwenoude kerk? Het kan, bewijst de Protestantse Gemeente Steenwijk

De Grote Kerk in Steenwijk blijft gewoon open voor de eredienst. Veel andere kerken zien een dienst in een oude kerk niet meer zitten. De Protestantse Gemeente in Steenwijk laat zien dat het anders kan.

Afbeelding

Gods huiskamer in Huizen: 'Bezoekers mogen een stoel meenemen na de kerkdienst, als ze die thuis nodig hebben'

Elke woensdag is de voormalige Vituskerk in Huizen de hele dag open. Het is tegenwoordig de huiskamer van De Brug, een pioniersplek van de Protestantse Kerk. ‘We doen ons best om meer contact met de buurt te krijgen.’

Afbeelding

Zingend op de vlucht: ‘Toen we het lied repeteerden, kreeg ik het te kwaad’

Een Oekraïens gezin dat net is aangekomen. Een groep Syrische vluchtelingen die weer naar een volgende opvang moet. De GO Church in Middelharnis is een smeltkroes van culturen. En van kerkelijke gezindten.

Afbeelding

Wout verzamelt afgedankte Christusbeelden, verzorgt ze en legt ze in een rustbed

‘Windkracht 3pt0’ is een pioniersplek van de Protestantse Kerk in Noordwijk, aan de kust. De ergste corona is voorbij - er zijn weer mensen welkom. De tafel is bezaaid met kunstwerken van Wout Herfkens.