Wil je dit jaar je geloof meer vormgeven? Er is een gebruik dat protestanten massaal vergeten zijn

Analyse
Miljoenen christenen doen het over de hele wereld, maar protestanten zijn er om onduidelijke redenen mee gestopt: een kruisje slaan. Wordt het niet eens tijd om een van de oudste persoonlijke rituelen van het christelijk geloof in ere te herstellen?
Dick Schinkelshoek
zaterdag 7 januari 2023 om 02:00 aangepast 11:26
Dick Schinkelshoek
Dick Schinkelshoek beeld Dick Vos
Analyses geloof

Veel mensen blijven sinds corona weg uit de kerk. Goede Nederlandse cijfers zijn er nog niet, maar in Amerika gaat het volgens Pew-onderzoek om 21 procent van de kerkgangers. Ze haken digitaal aan, of helemaal niet meer. Daarvoor zijn allerlei redenen en motieven. Maar één reden zien we snel over het hoofd, schreef een lezer na mijn analyse daarover in deze krant: als protestantse gelovige hóéf je vaak helemaal niet in de kerk te zijn. 

En inderdaad, protestants geloven, dat doe je vooral met je hoofd. Misschien, afhankelijk van de traditie van jouw thuiskerk, ook nog een beetje met je hart. Maar de rest van het lijf kan meestal net zo goed thuis thuisblijven. Protestanten doen aan ‘soul only worship’, schrijft de gereformeerde liturgiewe..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.