Dominee Gert van den Brink blikt terug op de ophef in refokring: ‘Dit kan niet goed blijven gaan’

Interview
Een video die viral ging op YouTube, honderden reacties en predikanten die een verplichte catechisatieavond beleggen om jouw ideeën te weerleggen. Dominee Gert van den Brink liet dit jaar een flinke schokgolf door de reformatorische wereld gaan. Hoe kijkt hij daarop terug?
Dick Schinkelshoek
woensdag 28 december 2022 om 11:05 aangepast 13:22
Dominee Gert van den Brink veroorzaakte deze zomer flink wat reuring onder reformatorische christenen. 'De gereformeerde theologie is niet meer veilig bij hen.'
Dominee Gert van den Brink veroorzaakte deze zomer flink wat reuring onder reformatorische christenen. 'De gereformeerde theologie is niet meer veilig bij hen.' beeld Carel Schutte
Niet te missen

Het was 14 juli. Vakantietijd. Niet echt een goed moment om een lezing te geven met veel impact, dacht Gert van den Brink nog. De hersteld-hervormde predikant zou voor een reformatorische jongerenorganisatie spreken over het ‘aanbod van genade’. Maar niet alleen bleken er ruim driehonderd jongeren in de zaal te zitten, Van den Brinks verhaal ging ook viral op videoplatform YouTube. 

Reformatorische dominees schreven er de afgelopen maanden kerkbladen over vol, en besteedden preken aan het weerleggen van zijn betoog. De Gereformeerde Gemeente van Rijssen belegde zelfs een catechisatieavond waar alle jongeren uit de kerk moesten verschijnen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kees hoort de hele dag psalmen in zijn hoofd: 'Moet ik dan altijd met geloof bezig zijn?'

Kees van Baardewijk heeft last van muzikale hallucinaties. Er galmen psalmen en geestelijke liederen door zijn hoofd, de ganse dag. ‘Het is soms om wanhopig van te worden.'

Afbeelding

Deze kerk kromp fysiek fors, maar explodeerde online: 'We missen veel jongeren'

‘Je ziet het aan de vlekken op de tegelvloer, daar stonden vroeger ook stoelen.’ Voor coronatijd telde de GKv in Zwolle-Zuid twee goedgevulde ochtenddiensten. Nu is dat beduidend minder. Vier leden delen hun ervaring.

Afbeelding

Lisanne en Jenneke zijn belijdend lid van de Gereformeerde Gemeenten: 'Overal zijn Gods kinderen'

Twee jonge vrouwen lopen een barista-café in Gouda binnen. Tussen het hippe publiek dat nipt aan een gemberthee of latte met de laptop op tafel, praten ze over hun geliefde kerk: de Gereformeerde Gemeenten.

Afbeelding

Verontruste vrijgemaakten op bezinningstour: 'Laat je niet wijsmaken dat je een scheurmaker bent'

Is de Bijbel nog wel veilig in mijn kerk? Krijgen gemeenten te veel vrijheden? Met die vragen zoeken bezorgde vrijgemaakten elkaar op. De tijd dringt, want de fusie met de Nederlands-gereformeerden nadert.

Afbeelding

Meldpunt gaat strijd aan met misbruik in reformatorische kerken: 'Het is niet altijd veilig in de kerk'

Het zijn niet alleen vieze enge mannen die zich schuldig maken aan seksueel misbruik. 'Ook gewone mensen zoals jij en ik gaan over de schreef.' Daarom profileert het Meldpunt Misbruik Reformatorische Kerken zich nu.

Afbeelding

Dominee Cees Huisman komt uit de 'GerGeminNed' maar werd diep geraakt door een 18e-eeuwse liberale collega

Hij is de vader van Josje (K3) en schreef een boek over een 18e-eeuwse collega. Emeritus-predikant Cees Huisman werd hervormd en schrijft volop. Een verhaal over uitersten en de invloed van vaders op hun kinderen.