Het gaat in veel kerken meer om de vorm dan om de inhoud - en dat is helemaal niet zo erg

Analyse
Opwekkingsliederen, oude of nieuwe psalmberijmingen, een dominee in toga of juist in spijkerbroek. Waarom vinden de meeste mensen in protestantse kerken dat het over de inhoud moet gaan, terwijl er vooral gesteggeld wordt over uiterlijke dingen?
Dick Schinkelshoek
vrijdag 9 december 2022 om 16:09
Dick Schinkelshoek: 'Er is zelden een gemeenteavond over de vraag of de verzoening nog wel recht wordt gepredikt.'
Dick Schinkelshoek: 'Er is zelden een gemeenteavond over de vraag of de verzoening nog wel recht wordt gepredikt.' beeld Dick Vos
Analyses geloof

Stel, je besluit op een stralende zondagmorgen dat je naar de kerk wilt. Je gaat naar een dienst in een willekeurig protestants kerkgebouw. Wat kun je dan verwachten? Kort en goed: van álles. 

Het kunnen oude, stemmig gezongen psalmen zijn, en een preek vol gedragen woorden en een flinke scheut tale Kanaäns. Je kunt ook een flitsende band aantreffen met een ‘aanbiddingsleider’ en de laatste Hillsong-liedjes, en vervolgens een dynamisch rondlopende voorganger-in-spijkerbroek die zijn verkondiging doorspekt met persoonlijke anekdotes. 

In sommige stromingen van het Nederlandse protestantisme doet de prediker een ernstig beroep op het gemoed, in andere delen legt deze zich vooral toe op een rationele uiteenzetting over de betekenis van de bij..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.