Landelijke en lokale vieringen rond hereniging gereformeerde kerken

Nieuws
De hereniging van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerken wordt op vrijdag 12 mei 2023 gemarkeerd met een landelijke viering. Zondag 14 mei 2023 vinden er in de plaatselijke kerken vieringen plaats.
Hilbert Meijer
zaterdag 3 december 2022 om 11:11 aangepast 13:20
Jurist Leendert Verheij spreekt de synode/landelijke vergadering van vrijgemaakt- en Nederlands-gereformeerden toe. Hij ontraadde dringend een artikel in de kerkorde op te nemen waarin staat dat niet-ambtsdragers lid kunnen zijn van de kerkenraad.
Jurist Leendert Verheij spreekt de synode/landelijke vergadering van vrijgemaakt- en Nederlands-gereformeerden toe. Hij ontraadde dringend een artikel in de kerkorde op te nemen waarin staat dat niet-ambtsdragers lid kunnen zijn van de kerkenraad. beeld nd

Elspeet

De twee kerkverbanden gaan, als alles volgens plan verloopt, per 1 mei 2023 samen verder als Nederlandse Gereformeerde Kerken, met in totaal zo’n 140.000 leden. De feestelijkheden rond de hereniging van de twee kerken, die in de jaren zestig scheurden, werden zaterdag aangekondigd bij de gecombineerde synode/landelijke vergadering van de twee kerkgenootschappen. 

De landelijke kerkvergadering staat geheel in het teken van de hereniging. Belangrijk agendapunt is de vaststelling van een nieuwe kerkorde, met allerlei kerkelijke afspraken en regelingen. De bespreking daarvan werd zaterdag tot op een haar na afgerond. Alleen de kwestie of ook niet-ambtsdragers lid kunnen zijn van de kerkenraad hangt nog in de lucht. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deed de partijchef 100 Mark in de collectezak? In Greifswald hield het regime de theologie onder controle

Theologie is de kleinste faculteit aan de Universiteit van Greifswald, het 'Kampen' van Duitsland. Toch ‘bevrucht’ de studierichting andere wetenschappen. Maar in de ex-DDR is het communistische verleden nooit ver weg.

Afbeelding

De 'homozegen' in de Engelse kerk is een vaag compromis. Maar het is ook méér dan dat

Gebrek aan leiderschap. Dat verwijt krijgen de anglicaanse bisschoppen in Engeland van alle kanten. Waarom maken ze dan ook geen duidelijke keus: voor het traditionele huwelijk, of voor gelijke rechten voor homo's?

Afbeelding

De homozegen verdeelt, maar 'wij anglicanen hebben een lange geschiedenis van toch bij elkaar blijven'

Furieus zijn de reacties tot nu toe, van 'links' én 'rechts', op het homobesluit van de Engelse anglicaanse bisschoppen. Staat de kerk misschien op het randje van een breuk? Bisschop Martyn Snow hoopt en bidt van niet.

Afbeelding

Refojongeren vinden via blind dates een partner in eigen kring: 'Willen zorgen voor een goede match'

De liefde van je leven ontmoeten op een blind date? Volgers van Instagram-pagina 'Refomemes' kunnen zich opgeven voor een afspraakje met een onbekende. En dat kan tot succes leiden. 'Er is al een Refomemes-stelletje.'

Afbeelding

Kerk Oostkapelle maakt plaats voor woningen: 'Sommigen hebben deze kerk nog helpen bouwen'

In het Zeeuwse Oostkapelle laat de krimpende protestantse gemeente een kerkgebouw slopen voor woningbouw, zodat het dorp kan groeien. Dat roept veel emoties op.

Afbeelding

Taart na de kerkdienst in eigen taal. Het duurzaam geloof van Hongaarse christenen in Nederland

De preek heet 'Igehirdetés' en het gebed 'Imádság'. Ze komen overal vandaan, die dertig Hongaren in een luthers kerkgebouw. Uit Transsylvanië, uit Almere, van Urk. Maar vandaag geloven ze in Zwolle.