Vrijgemaakt Urk definitief niet mee met kerkhereniging: ‘Dit roept veel emotie op’

Nieuws
De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt op Urk voegt zich definitief niet bij de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken. Dat heeft de kerkenraad van de Rehobothkerk besloten na raadpleging van de gemeente.
Hilbert Meijer
woensdag 30 november 2022 om 13:23 aangepast 14:23
Rehoboth, het kerkgebouw van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt op Urk. Twee ouderlingen in de gemeente zijn het niet eens met het besluit van de kerkenraad niet mee te gaan met de landelijke kerkfusie.
Rehoboth, het kerkgebouw van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt op Urk. Twee ouderlingen in de gemeente zijn het niet eens met het besluit van de kerkenraad niet mee te gaan met de landelijke kerkfusie. beeld google streetview

Urk

‘De kerkenraad wil de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt voortzetten’, schrijft de kerkenraad in een brief die deze week naar de gemeenteleden is verstuurd. ‘Urk’ is de tweede Gereformeerde Kerk vrijgemaakt (GKv) die niet meegaat met de kerkhereniging per 1 mei 2023. Eerder besloot vrijgemaakt Capelle aan den IJssel-Noord daar al toe. 

De kerkenraad van de Urker Rehobothgemeente had eerder al uitgesproken door te willen als zelfstandige GKv, maar wilde de gemeente horen voordat er een definitief besluit zou vallen. In de brief staat dat er door de ouderlingen en diakenen uitgebreid gesproken is over de reacties uit de gemeente. ‘Dit roept bij de broeders veel emotie op.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deed de partijchef 100 Mark in de collectezak? In Greifswald hield het regime de theologie onder controle

Theologie is de kleinste faculteit aan de Universiteit van Greifswald, het 'Kampen' van Duitsland. Toch ‘bevrucht’ de studierichting andere wetenschappen. Maar in de ex-DDR is het communistische verleden nooit ver weg.

Afbeelding

De 'homozegen' in de Engelse kerk is een vaag compromis. Maar het is ook méér dan dat

Gebrek aan leiderschap. Dat verwijt krijgen de anglicaanse bisschoppen in Engeland van alle kanten. Waarom maken ze dan ook geen duidelijke keus: voor het traditionele huwelijk, of voor gelijke rechten voor homo's?

Afbeelding

De homozegen verdeelt, maar 'wij anglicanen hebben een lange geschiedenis van toch bij elkaar blijven'

Furieus zijn de reacties tot nu toe, van 'links' én 'rechts', op het homobesluit van de Engelse anglicaanse bisschoppen. Staat de kerk misschien op het randje van een breuk? Bisschop Martyn Snow hoopt en bidt van niet.

Afbeelding

Refojongeren vinden via blind dates een partner in eigen kring: 'Willen zorgen voor een goede match'

De liefde van je leven ontmoeten op een blind date? Volgers van Instagram-pagina 'Refomemes' kunnen zich opgeven voor een afspraakje met een onbekende. En dat kan tot succes leiden. 'Er is al een Refomemes-stelletje.'

Afbeelding

Kerk Oostkapelle maakt plaats voor woningen: 'Sommigen hebben deze kerk nog helpen bouwen'

In het Zeeuwse Oostkapelle laat de krimpende protestantse gemeente een kerkgebouw slopen voor woningbouw, zodat het dorp kan groeien. Dat roept veel emoties op.

Afbeelding

Taart na de kerkdienst in eigen taal. Het duurzaam geloof van Hongaarse christenen in Nederland

De preek heet 'Igehirdetés' en het gebed 'Imádság'. Ze komen overal vandaan, die dertig Hongaren in een luthers kerkgebouw. Uit Transsylvanië, uit Almere, van Urk. Maar vandaag geloven ze in Zwolle.