Een lege kerk op de hoogste terp ter wereld. ‘Voor mij blijft het een bedehuis’

Reportage
In Hegebeintum ligt de hoogste terp ter wereld en daarop staat een kerk. Er komt geen geloofsgemeenschap meer samen, maar aan Klaas Andringa zal het niet liggen. Wanneer hij als gids bezoekers rondleidt, vertelt hij met verve verhalen van geloof, hoop en liefde.
Maarten Boersema
zaterdag 26 november 2022 om 03:00
Klaas Andringa wijst een detail aan op een van de rouwborden: grote rouwadvertenties, bij wijze van spreken, van de Friese adel die op de state bij Hegebeintum woonde.
Klaas Andringa wijst een detail aan op een van de rouwborden: grote rouwadvertenties, bij wijze van spreken, van de Friese adel die op de state bij Hegebeintum woonde. beeld Maarten Boersema

‘Vandaag mag je opnieuw beginnen’. Het is een veelzeggende tekst op een bord in de hoogstamboomgaard uit 1860, achter de Harstahoeve en Harsta State in het Friese Hegebeintum. Vroeger hebben op dit landgoed onder anderen de geslachten Van Andringa de Kempenaer, Van Coehoorn, Van Nijsten en De Schepper gewoond. Maar dat is verleden tijd. De State is recentelijk ondergebracht bij de vereniging Hendrick de Keyser en kan als museum worden bezocht; je kunt er zelfs logeren. De Harstahoeve wordt verhuurd als groepsaccommodatie en wordt bestierd door Aleid Westerveld en Wietske Bosch. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meldpunt gaat strijd aan met misbruik in reformatorische kerken: 'Het is niet altijd veilig in de kerk'

Het zijn niet alleen vieze enge mannen die zich schuldig maken aan seksueel misbruik. 'Ook gewone mensen zoals jij en ik gaan over de schreef.' Daarom profileert het Meldpunt Misbruik Reformatorische Kerken zich nu.

Afbeelding

Koning Charles vraagt de aartsbisschop van Canterbury te bemiddelen in familievete. Zoiets is vaker gebeurd

Aartsbisschop Justin Welby gaat bemiddelen in de vete tussen de twee zonen van koning Charles III. Het is niet voor het eerst dat een kerkleider bij problemen aan het hof wordt geroepen.

Afbeelding

Kerkelijke breuk Urk-Zwolle: zijn de christelijk-gereformeerden uitgepraat?

Een traditionele Christelijke Gereformeerde Kerk op Urk heeft de banden verbroken met de ruimdenkende zustergemeente in Zwolle. Vermoeidheid na eindeloze kerkelijke discussies resulteert in een lokale breuk.

Afbeelding

Akkoord over kerkelijke rechtspraak in herenigde kerken. 'Mooi fundament voor de kerkelijke rechtspraak'

Bij conflicten in de kerk kunnen leden van de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken terecht bij een soort kerkelijke rechtbank. De regeling hiervoor werd zaterdag vastgesteld door de synode van de fusiekerk.

Afbeelding

Peter werkt op Aruba als pastor voor 'mensen in de shit': 'Ik ga graag de straat op'

Peter Hazenoot werkt als evangelist op Aruba. Hij deelt eten uit aan daklozen, helpt verslaafden met afkicken en bidt met prostituees. ‘Ik heb het idee dat kerken vaak nogal naar binnen gekeerd zijn.’

Afbeelding

Oudtestamenticus Eric Peels: 'We zijn soms zo snel klaar met de moeilijke teksten in de Bijbel'

Een Bijbel vol met fijne teksten waar we een goed gevoel bij hebben– oudtestamenticus Eric Peels moet er niet aan denken. 'Geef mij maar de Bijbel zoals die is: levensecht en in de soms rauwe realiteit van ons bestaan.'