Brad Wursten: ‘Je moet liefde voor je vak uitstralen. Dáárom gedraag ik me zo’

Interview
Brad Wursten doet alles graag nét even anders. Hij bouwde zijn eigen orgel, sprong voor de klas als docent Engels geregeld op de tafel en heeft wereldrecords op zijn naam staan als kweker van reuzengroenten. Maar wegens een zeldzame hoofdpijn, die hem soms maandenlang vloert, is hij volledig afgekeurd. ‘Men zegt: meedoen is belangrijker dan winnen. Dat is niet waar, want als je wint, heb je óók meegedaan.’
Wilfred Hermans
zaterdag 26 november 2022 om 02:00 aangepast 08:15
Bradley Wursten bij zijn orgel in de huiskamer, dat hij zelf heeft gebouwd.
Bradley Wursten bij zijn orgel in de huiskamer, dat hij zelf heeft gebouwd. beeld Dick Vos

Een kleine verzameling bescheiden pompoenen voor de deur van zijn rijtjeshuis verraadt het meteen: hier woont Brad Wursten (50). Pontificaal in de woonkamer staat een fors orgel. Zelfgebouwd, op een paar onderdelen na. Brad tikt op de computerkast die er pal naast staat. ‘Eigenlijk is dit het orgel. Hier staat een softwareprogramma op met de geluiden van een bestaand orgel.’ Brad gaat zitten en demonstreert zijn kunsten, vingervlug.’ Bij de wegstervende tonen: ‘Elke orgelpijp is afzonderlijk opgenomen, met de bijbehorende originele galm.’

Drie jaar is hij ermee bezig geweest. Het was een vorm van therapie, zegt hij nu, verwijzend naar een stevige burn-out die hem in 2009 stilzette. Tot die tijd gaf hij jarenlang Engels op een reformatoris..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meldpunt gaat strijd aan met misbruik in reformatorische kerken: 'Het is niet altijd veilig in de kerk'

Het zijn niet alleen vieze enge mannen die zich schuldig maken aan seksueel misbruik. 'Ook gewone mensen zoals jij en ik gaan over de schreef.' Daarom profileert het Meldpunt Misbruik Reformatorische Kerken zich nu.

Afbeelding

Koning Charles vraagt de aartsbisschop van Canterbury te bemiddelen in familievete. Zoiets is vaker gebeurd

Aartsbisschop Justin Welby gaat bemiddelen in de vete tussen de twee zonen van koning Charles III. Het is niet voor het eerst dat een kerkleider bij problemen aan het hof wordt geroepen.

Afbeelding

Kerkelijke breuk Urk-Zwolle: zijn de christelijk-gereformeerden uitgepraat?

Een traditionele Christelijke Gereformeerde Kerk op Urk heeft de banden verbroken met de ruimdenkende zustergemeente in Zwolle. Vermoeidheid na eindeloze kerkelijke discussies resulteert in een lokale breuk.

Afbeelding

Akkoord over kerkelijke rechtspraak in herenigde kerken. 'Mooi fundament voor de kerkelijke rechtspraak'

Bij conflicten in de kerk kunnen leden van de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken terecht bij een soort kerkelijke rechtbank. De regeling hiervoor werd zaterdag vastgesteld door de synode van de fusiekerk.

Afbeelding

Peter werkt op Aruba als pastor voor 'mensen in de shit': 'Ik ga graag de straat op'

Peter Hazenoot werkt als evangelist op Aruba. Hij deelt eten uit aan daklozen, helpt verslaafden met afkicken en bidt met prostituees. ‘Ik heb het idee dat kerken vaak nogal naar binnen gekeerd zijn.’

Afbeelding

Oudtestamenticus Eric Peels: 'We zijn soms zo snel klaar met de moeilijke teksten in de Bijbel'

Een Bijbel vol met fijne teksten waar we een goed gevoel bij hebben– oudtestamenticus Eric Peels moet er niet aan denken. 'Geef mij maar de Bijbel zoals die is: levensecht en in de soms rauwe realiteit van ons bestaan.'