Verschillende vormen van doopvernieuwing: ‘Het voelt toch bijna als een tweede doop’

Achtergrond
Je voor een tweede keer laten dopen is omstreden, in zowel rooms-katholieke als protestantse kerken. Tegelijk verlangen sommige kerkleden er wel naar. De afgelopen jaren hebben kerken daarvoor rituelen ontwikkeld. Maar werken die ook?
Hilbert Meijer
vrijdag 25 november 2022 om 18:59 aangepast 08:12
De doopvernieuwing van Hester Boot in de Crosspoint-gemeente in Nieuw-Vennep.
De doopvernieuwing van Hester Boot in de Crosspoint-gemeente in Nieuw-Vennep. beeld nd

‘Ongelofelijk frustrerend’, zegt de protestantse voorganger Taco Koster. Hij heeft het over het fenomeen dat protestantse kerkleden zich in een evangelische gemeente laten dopen, omdat hun eigen kerk daarvoor geen ruimte biedt. Twee keer dopen is nu eenmaal een onmogelijkheid in protestantse kerken – de al eeuwenlang oplaaiende discussie daarover zit nog steeds muurvast.

Tien jaar geleden leek de Protestantse Kerk in Nederland een geitenpaadje te hebben gevonden, dat recht doet aan zowel de kerkelijke principes (niet tweemaal dopen) als het verlangen van als kind gedoopten naar een nieuw ritueel met water. Zo’n ‘doopvernieuwing’ is een herinnering aan of bevestiging van de doop, zonder dat die wordt overgedaan. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meldpunt gaat strijd aan met misbruik in reformatorische kerken: 'Het is niet altijd veilig in de kerk'

Het zijn niet alleen vieze enge mannen die zich schuldig maken aan seksueel misbruik. 'Ook gewone mensen zoals jij en ik gaan over de schreef.' Daarom profileert het Meldpunt Misbruik Reformatorische Kerken zich nu.

Afbeelding

Koning Charles vraagt de aartsbisschop van Canterbury te bemiddelen in familievete. Zoiets is vaker gebeurd

Aartsbisschop Justin Welby gaat bemiddelen in de vete tussen de twee zonen van koning Charles III. Het is niet voor het eerst dat een kerkleider bij problemen aan het hof wordt geroepen.

Afbeelding

Kerkelijke breuk Urk-Zwolle: zijn de christelijk-gereformeerden uitgepraat?

Een traditionele Christelijke Gereformeerde Kerk op Urk heeft de banden verbroken met de ruimdenkende zustergemeente in Zwolle. Vermoeidheid na eindeloze kerkelijke discussies resulteert in een lokale breuk.

Afbeelding

Akkoord over kerkelijke rechtspraak in herenigde kerken. 'Mooi fundament voor de kerkelijke rechtspraak'

Bij conflicten in de kerk kunnen leden van de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken terecht bij een soort kerkelijke rechtbank. De regeling hiervoor werd zaterdag vastgesteld door de synode van de fusiekerk.

Afbeelding

Peter werkt op Aruba als pastor voor 'mensen in de shit': 'Ik ga graag de straat op'

Peter Hazenoot werkt als evangelist op Aruba. Hij deelt eten uit aan daklozen, helpt verslaafden met afkicken en bidt met prostituees. ‘Ik heb het idee dat kerken vaak nogal naar binnen gekeerd zijn.’

Afbeelding

Oudtestamenticus Eric Peels: 'We zijn soms zo snel klaar met de moeilijke teksten in de Bijbel'

Een Bijbel vol met fijne teksten waar we een goed gevoel bij hebben– oudtestamenticus Eric Peels moet er niet aan denken. 'Geef mij maar de Bijbel zoals die is: levensecht en in de soms rauwe realiteit van ons bestaan.'