Wat heeft geloof met economie te maken? Daar gaan deze universiteiten onderzoek naar doen

Nieuws
‘De protestantse stem moet duidelijker klinken in grote vraagstukken rondom klimaat en duurzaamheid’, vindt Pim Boven, bestuurslid van de TU Kampen-Utrecht. Daarom start de universiteit een samenwerkingsproject voor duurzame economie met de Vrije Universiteit Amsterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Bas Meeuse
vrijdag 25 november 2022 om 02:00
'Het is belangrijk dat we als christenen meedenken over hoe de economie vormgegeven wordt.'
'Het is belangrijk dat we als christenen meedenken over hoe de economie vormgegeven wordt.' beeld Wikipedia

Amersfoort

Volgens Boven heeft de theologie de economie veel te brengen. ‘In de economie spelen modellen een grote rol. Achter die modellen zitten echter belangrijke waarden, zoals gelijkheid en ongelijkheid, hoe je moet omgaan met de uitputting van de aarde en rechtvaardigheid. De theologie denkt al eeuwen na over hoe we als mensen op een goede manier met elkaar kunnen samenleven en hoe we voor de aarde moeten zorgen.’ 

Volgens de universiteiten biedt een geldinjectie geen oplossing voor grote vraagstukken als de klimaatcrisis, de toenemende sociale ongelijkheid en de uitputting van het ecosysteem. De waarden achter de huidige westerse economie moeten eerst helder worden. De manier waarop je deze waarden betrekt in een ethische ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een lege kerk op de hoogste terp ter wereld. ‘Voor mij blijft het een bedehuis’

In het Friese Hegebeintum ligt de hoogste terp ter wereld en daarop staat een kerk. Er komt geen geloofsgemeenschap meer samen, maar aan gids Klaas Andringa zal het niet liggen.

Afbeelding

Brad Wursten: ‘Je moet liefde voor je vak uitstralen. Dáárom gedraag ik me zo’

Na een stevige burn-out in 2009 moet Brad Wursten (50) het rustig aandoen. Sindsdien heeft hij zelf een orgel gebouwd en reuzengroenten gekweekt. ‘Als je alleen de besten volgt, zul je ze nooit inhalen’.

Afbeelding

Verschillende vormen van doopvernieuwing: ‘Het voelt toch bijna als een tweede doop’

Je voor een tweede keer laten dopen is omstreden, in zowel rooms-katholieke als protestantse kerken. Tegelijk verlangen sommige kerkleden er wel naar. De afgelopen jaren hebben kerken daarvoor rituelen ontwikkeld. Maar werken die ook?

Afbeelding

Wat heeft geloof met economie te maken? Daar gaan deze universiteiten onderzoek naar doen

‘De protestantse stem moet duidelijker klinken in grote vraagstukken zoals klimaat’, vindt Pim Boven, bestuurslid van de TU Kampen-Utrecht. Daarom start de universiteit een samenwerkingsproject voor duurzame economie.

Afbeelding

Waarom de Gereformeerde Gemeenten zo slecht tegen kritiek kunnen

De Gereformeerde Gemeenten zijn zuiniger op hun leer dan op hun mensen. Wie vragen stelt bij de leer van het reformatorische kerkverband, ziet men liever vertrekken. Dat is nog begrijpelijk ook, stelt Dick Schinkelshoek.

Afbeelding

‘Beste Ger Gem…’ Mariët Baaij schreef een brief om haar reformatorische opvoeding te verwerken

Mariët Baaij verliet de Gereformeerde Gemeenten toen ze 19 was. Nu, op haar 55e merkt ze nog steeds negatieve gevolgen van haar reformatorische opvoeding. ‘Door een brief te schrijven, hoop ik de angst van me af te zetten.’