Waarom de Gereformeerde Gemeenten zo slecht tegen kritiek kunnen

Analyse
De Gereformeerde Gemeenten zijn zuiniger op hun leer dan op hun mensen. Een lange rij critici bewijst dat. Wie vragen stelt bij de leer van het reformatorische kerkverband, stuit op een gesloten bolwerk. Dat ziet hen liever vertrekken. En dat is nog begrijpelijk ook.
Dick Schinkelshoek
donderdag 24 november 2022 om 16:00 aangepast 07:29
Dick Schinkelshoek
Dick Schinkelshoek beeld © Dick Vos
Analyses geloof

Een groot kerkgebouw vol mensen verlaat jaarlijks het reformatorische kerkverband van de Gereformeerde Gemeenten. Vorig jaar waren dat er 2063. Deze week vertelde Mariët Baaij in de krant hoe ze een therapeutische afscheidsbrief aan de ‘GerGem’ schreef. Maar zij is slechts een van de vele tienduizenden die in de loop der jaren zijn afgehaakt. Of weggejaagd - het is maar wie je het vraagt. 

Dominee Aart Moerkerken, de éminence grise van het kerkgenootschap, weet de beweegreden van de afhakers wel. Ze zijn ‘afgeknapt op de wetjes en de regeltjes’, zei hij vorige week in deze krant. ‘Dat je geen lange broek mag als vrouw, geen tv, niet al te kort haar. Zeg maar ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.