Oproep aan bezwaarde vrijgemaakten: zoek elkaar plaatselijk op

Nieuws
De kerngroep van verontruste vrijgemaakt-gereformeerden roept bezorgde kerkleden op plaatselijke bezinningsgroepen te vormen. In die groepen kunnen kerkleden die niet mee willen met de aanstaande kerkhereniging besluiten wat ze gaan doen.
Hilbert Meijer
zaterdag 19 november 2022 om 15:56
De bijeenkomst van verontruste leden van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt vond zaterdag plaats in Rehoboth, het kerkgebouw van de vrijgemaakte kerk op Urk, die volgend jaar hoogstwaarschijnlijk niet meegaat met de kerkhereniging.
De bijeenkomst van verontruste leden van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt vond zaterdag plaats in Rehoboth, het kerkgebouw van de vrijgemaakte kerk op Urk, die volgend jaar hoogstwaarschijnlijk niet meegaat met de kerkhereniging. beeld Google

Urk

Die oproep klonk zaterdag op Urk tijdens een studiedag van de Kerngroep bezinning GKv. De bijeenkomst trok zo’n 250 bezoekers, voornamelijk leden van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) die zich grote zorgen maken over diverse ontwikkelingen in de vrijgemaakte kerken. Vanaf half januari belegt de kerngroep zo’n negen regioavonden, verspreid over het land. Voornaamste doelstelling daarvan is verontruste kerkleden met elkaar in contact te brengen. Zo wil de kerngroep vrijgemaakten die ‘confessioneel gereformeerd’ willen blijven met elkaar verbinden. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vrijgemaakt Urk definitief niet mee met kerkhereniging: ‘Dit roept veel emotie op’

De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt op Urk voegt zich definitief niet bij de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken. Dat heeft de kerkenraad van de Rehobothkerk besloten na raadpleging van de gemeente.

Afbeelding

Hoe kun je tijdens advent meer stilstaan bij je geloof? ‘Ik zit met de handen in het haar’

Nu het advent is, kunnen de adventskaarsen en kerststalletjes weer uit de kast. Dominee Marien Kollenstaart hoopt dat christenen de vier weken naar Kerst ook gebruiken om meer met geloof bezig te zijn. Hij is zelf al begonnen met vasten.

Afbeelding

Een lege kerk op de hoogste terp ter wereld. ‘Voor mij blijft het een bedehuis’

In het Friese Hegebeintum ligt de hoogste terp ter wereld en daarop staat een kerk. Er komt geen geloofsgemeenschap meer samen, maar aan gids Klaas Andringa zal het niet liggen.

Afbeelding

Brad Wursten: ‘Je moet liefde voor je vak uitstralen. Dáárom gedraag ik me zo’

Na een stevige burn-out in 2009 moet Brad Wursten (50) het rustig aandoen. Sindsdien heeft hij zelf een orgel gebouwd en reuzengroenten gekweekt. ‘Als je alleen de besten volgt, zul je ze nooit inhalen’.

Afbeelding

Verschillende vormen van doopvernieuwing: ‘Het voelt toch bijna als een tweede doop’

Je voor een tweede keer laten dopen is omstreden, in zowel rooms-katholieke als protestantse kerken. Tegelijk verlangen sommige kerkleden er wel naar. De afgelopen jaren hebben kerken daarvoor rituelen ontwikkeld. Maar werken die ook?

Afbeelding

Wat heeft geloof met economie te maken? Daar gaan deze universiteiten onderzoek naar doen

‘De protestantse stem moet duidelijker klinken in grote vraagstukken zoals klimaat’, vindt Pim Boven, bestuurslid van de TU Kampen-Utrecht. Daarom start de universiteit een samenwerkingsproject voor duurzame economie.