In Betondorp bloeit een nieuwe kerngemeente van de Protestantse Kerk: ‘Ik kom voor de gezelligheid’

Reportage
In de achterstandswijk Betondorp in Amsterdam is geloven een zeldzaamheid. Toch is het de plek waar de tweede kerngemeente van de Protestantse Kerk is ontstaan. ‘Ik heb niets met het geloof, ik kom hier voor de gezelligheid.’
Bas Meeuse
vrijdag 18 november 2022 om 11:58
Veel boerenkool en weinig aardappels, vanmiddag bij ‘Prakkie en een Praatje’. ‘Zoals het hoort.’
Veel boerenkool en weinig aardappels, vanmiddag bij ‘Prakkie en een Praatje’. ‘Zoals het hoort.’ beeld Jeroen Jumelet

De grijze, betonnen huisjes steken flets af tegen de al even grijze lucht. Het regent en het is kil op zondagmiddag in Betondorp, in het oosten van Amsterdam. In buurtcentrum het Brinkhuis is het lekker warm en gezellig. Er branden kaarsjes, er staan rozen op de tafels en de geur van gebakken spek en appeltaart vult de ruimte. Dominee Margrietha Reinders organiseert ‘Prakkie en Praatje’. ‘In het christelijk geloof gaat het erom dat je er bent voor je medemens.’ 

Reinders is voorganger van de pioniersgemeente Betondorp Bloeit. Sinds vorige week is dat de tweede officiële kerngemeente van de Protestantse Kerk (zie toelichting). 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vrijgemaakt Urk definitief niet mee met kerkhereniging: ‘Dit roept veel emotie op’

De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt op Urk voegt zich definitief niet bij de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken. Dat heeft de kerkenraad van de Rehobothkerk besloten na raadpleging van de gemeente.

Afbeelding

Hoe kun je tijdens advent meer stilstaan bij je geloof? ‘Ik zit met de handen in het haar’

Nu het advent is, kunnen de adventskaarsen en kerststalletjes weer uit de kast. Dominee Marien Kollenstaart hoopt dat christenen de vier weken naar Kerst ook gebruiken om meer met geloof bezig te zijn. Hij is zelf al begonnen met vasten.

Afbeelding

Een lege kerk op de hoogste terp ter wereld. ‘Voor mij blijft het een bedehuis’

In het Friese Hegebeintum ligt de hoogste terp ter wereld en daarop staat een kerk. Er komt geen geloofsgemeenschap meer samen, maar aan gids Klaas Andringa zal het niet liggen.

Afbeelding

Brad Wursten: ‘Je moet liefde voor je vak uitstralen. Dáárom gedraag ik me zo’

Na een stevige burn-out in 2009 moet Brad Wursten (50) het rustig aandoen. Sindsdien heeft hij zelf een orgel gebouwd en reuzengroenten gekweekt. ‘Als je alleen de besten volgt, zul je ze nooit inhalen’.

Afbeelding

Verschillende vormen van doopvernieuwing: ‘Het voelt toch bijna als een tweede doop’

Je voor een tweede keer laten dopen is omstreden, in zowel rooms-katholieke als protestantse kerken. Tegelijk verlangen sommige kerkleden er wel naar. De afgelopen jaren hebben kerken daarvoor rituelen ontwikkeld. Maar werken die ook?

Afbeelding

Wat heeft geloof met economie te maken? Daar gaan deze universiteiten onderzoek naar doen

‘De protestantse stem moet duidelijker klinken in grote vraagstukken zoals klimaat’, vindt Pim Boven, bestuurslid van de TU Kampen-Utrecht. Daarom start de universiteit een samenwerkingsproject voor duurzame economie.