Dominee Aart Moerkerken stempelde de Gereformeerde Gemeenten. ‘Ik zet dan de hakken in het zand’

Interview
Hij is maar 22 jaar dominee in actieve dienst geweest in de Gereformeerde Gemeenten, en dat is al 26 jaar geleden. De 75-jarige en al jaren ernstig zieke Aart Moerkerken drukt niettemin een stevig stempel op zijn kerkverband. Een gesprek over ziekte, geloof en kritiek.
Jacolien Viveen
vrijdag 18 november 2022 om 10:56 aangepast 10:34
Dominee Aart Moerkerken
Dominee Aart Moerkerken beeld Bas Czerwinski
Niet te missen

Jaren geleden portretteerde dagblad Trouw hem met een groot interview, maar plaatste daarbij abusievelijk een foto van een kalende en zwaar bebaarde priester. De kinderen Moerkerken hebben hun vader er nog lang mee geplaagd, vertelt hij met duidelijk plezier. Het tekent hem. Aan de ene kant het zwarte pak en het gedragen taalgebruik dat zo kenmerkend is voor een dominee van deze zwaardere stroming. Aan de andere kant een bijna lichtvoetige humor in dit gesprek in zijn Capelse flat met uitzicht op de Moriakerk - de kerk waar hij zo graag komt, maar door afnemende gezondheid al lange tijd niet meer kan voorgaan.

U was 22 jaar actief als gemeentepredikant. Waaraan bewaart u goede herinneringen?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meldpunt gaat strijd aan met misbruik in reformatorische kerken: 'Het is niet altijd veilig in de kerk'

Het zijn niet alleen vieze enge mannen die zich schuldig maken aan seksueel misbruik. 'Ook gewone mensen zoals jij en ik gaan over de schreef.' Daarom profileert het Meldpunt Misbruik Reformatorische Kerken zich nu.

Afbeelding

Dominee Cees Huisman komt uit de 'GerGeminNed' maar werd diep geraakt door een 18e-eeuwse liberale collega

Hij is de vader van Josje (K3) en schreef een boek over een 18e-eeuwse collega. Emeritus-predikant Cees Huisman werd hervormd en schrijft volop. Een verhaal over uitersten en de invloed van vaders op hun kinderen.

Afbeelding

Dominee Gert van den Brink blikt terug op de ophef in refokring: 'Dit kan niet goed blijven gaan'

Een video die viral ging op YouTube, honderden reacties en heel veel kritische predikanten. Dominee Gert van den Brink liet dit jaar een flinke schokgolf door de reformatorische wereld gaan. Hoe kijkt hij daarop terug?

Afbeelding

De Bijbel gaat open in deze keet: ‘Leuker dan op een houten kerkbank zitten en de hele tijd luisteren’

Bidden, Bijbel, Boodschap en Barbecue. Om die vier B’s draait het op de maandelijkse Kerkkeet-avonden in Barneveld voor jongeren vanaf 14 jaar. En om de B van Bijpraten, want de bezoekers komen vooral ook om elkaar te ontmoeten.

Afbeelding

‘Beste Ger Gem…’ Mariët Baaij schreef een brief om haar reformatorische opvoeding te verwerken

Mariët Baaij verliet de Gereformeerde Gemeenten toen ze 19 was. Nu, op haar 55e merkt ze nog steeds negatieve gevolgen van haar reformatorische opvoeding. ‘Door een brief te schrijven, hoop ik de angst van me af te zetten.’

Afbeelding

Dominee Aart Moerkerken stempelde de Gereformeerde Gemeenten. ‘Ik zet dan de hakken in het zand’

Hij is ernstig ziek. Toch drukt dominee Aart Moerkerken al jaren een stevig stempel op zijn kerkverband, de Gereformeerde Gemeenten. ‘Meer aandacht voor het klimaat in de preek? Bewaar me.’