Dominee Aart Moerkerken stempelde de Gereformeerde Gemeenten. ‘Ik zet dan de hakken in het zand’

Interview
Hij is maar 22 jaar dominee in actieve dienst geweest in de Gereformeerde Gemeenten, en dat is al 26 jaar geleden. De 75-jarige en al jaren ernstig zieke Aart Moerkerken drukt niettemin een stevig stempel op zijn kerkverband. Een gesprek over ziekte, geloof en kritiek.
Jacolien Viveen
vrijdag 18 november 2022 om 10:56 aangepast 21 november 2022 10:34
Dominee Aart Moerkerken
Dominee Aart Moerkerken beeld Bas Czerwinski

Jaren geleden portretteerde dagblad Trouw hem met een groot interview, maar plaatste daarbij abusievelijk een foto van een kalende en zwaar bebaarde priester. De kinderen Moerkerken hebben hun vader er nog lang mee geplaagd, vertelt hij met duidelijk plezier. Het tekent hem. Aan de ene kant het zwarte pak en het gedragen taalgebruik dat zo kenmerkend is voor een dominee van deze zwaardere stroming. Aan de andere kant een bijna lichtvoetige humor in dit gesprek in zijn Capelse flat met uitzicht op de Moriakerk - de kerk waar hij zo graag komt, maar door afnemende gezondheid al lange tijd niet meer kan voorgaan.

U was 22 jaar actief als gemeentepredikant. Waaraan bewaart u goede herinneringen?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Beste Ger Gem…’ Mariët Baaij schreef een brief om haar reformatorische opvoeding te verwerken

Mariët Baaij verliet de Gereformeerde Gemeenten toen ze 19 was. Nu, op haar 55e merkt ze nog steeds negatieve gevolgen van haar reformatorische opvoeding. ‘Door een brief te schrijven, hoop ik de angst van me af te zetten.’

Afbeelding

Dominee Aart Moerkerken stempelde de Gereformeerde Gemeenten. ‘Ik zet dan de hakken in het zand’

Hij is ernstig ziek. Toch drukt dominee Aart Moerkerken al jaren een stevig stempel op zijn kerkverband, de Gereformeerde Gemeenten. ‘Meer aandacht voor het klimaat in de preek? Bewaar me.’

Afbeelding

Almatine Leene zweeg 13 jaar over misbruik door predikant: ‘MeToo heeft de kerken wakker geschud’

Almatine Leene werd op haar twintigste aangerand door een bejaarde predikant. Pas na MeToo kon ze erover praten. Nu helpt ze kerken veiliger te worden voor mannen en vrouwen. ‘In de kerk gaan we te snel van daad naar vergeving.’

Afbeelding

Wat als autisme geloofsbeleving in de weg staat? ‘Je kunt ook geloven met alleen je verstand’

Is je geloof wel goed genoeg als het bij jou meer een kwestie van ratio is dan van gevoel? ‘Ja’, is het geruststellende antwoord van autisme-expert Hanneke Schaap. Geloven met je verstand is zo gek nog niet.

Afbeelding

Dominee Cor Harinck ging van de Gereformeerde Gemeenten houden: ‘Veel mensen zoeken met hun hart naar God’

Ruim zestig jaar preekt dominee Cor Harinck in de Gereformeerde Gemeenten Een gesprek over de kerk, eensgezindheid en het liefste meisje dat hem zeventig jaar terug vertelde wat zijn ziel zo nodig had.

Afbeelding

Tweede vrouwelijke dominee in vrijgemaakte kerk: ‘Dit is waar ik voor leerde en werkte’

Theoloog Anne-Maaike Pathuis wordt de tweede vrouw met een vaste predikantsplaats binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. De 28-jarige kandidaat nam een beroep aan naar Hoogezand-Sappemeer.