Dominee Aart Moerkerken stempelde de Gereformeerde Gemeenten. ‘Ik zet dan de hakken in het zand’

Interview
Hij is maar 22 jaar dominee in actieve dienst geweest in de Gereformeerde Gemeenten, en dat is al 26 jaar geleden. De 75-jarige en al jaren ernstig zieke Aart Moerkerken drukt niettemin een stevig stempel op zijn kerkverband. Een gesprek over ziekte, geloof en kritiek.
Jacolien Viveen
vrijdag 18 november 2022 om 10:56 aangepast 10:34
Dominee Aart Moerkerken
Dominee Aart Moerkerken beeld Bas Czerwinski
Niet te missen

Jaren geleden portretteerde dagblad Trouw hem met een groot interview, maar plaatste daarbij abusievelijk een foto van een kalende en zwaar bebaarde priester. De kinderen Moerkerken hebben hun vader er nog lang mee geplaagd, vertelt hij met duidelijk plezier. Het tekent hem. Aan de ene kant het zwarte pak en het gedragen taalgebruik dat zo kenmerkend is voor een dominee van deze zwaardere stroming. Aan de andere kant een bijna lichtvoetige humor in dit gesprek in zijn Capelse flat met uitzicht op de Moriakerk - de kerk waar hij zo graag komt, maar door afnemende gezondheid al lange tijd niet meer kan voorgaan.

U was 22 jaar actief als gemeentepredikant. Waaraan bewaart u goede herinneringen?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Uit dit kleine dorp komen veel dominees. De rol van een biddende vrouw en een bloeiende jeugdvereniging

Kan uit Zegveld iets goeds komen? Nou en of. Uit de Hervormde Gemeente in het dorp onder de rook van Woerden zijn relatief veel predikanten afkomstig. Wat is het geheim?

Afbeelding

Pastor Jolanda Aantjes bidt al een jaar voor nieuwe gemeenteleden: 'Tot de Heer weerkeert'

Tien jaar al geen dopelingen of belijdeniscatechisanten in Hall, realiseerde pastor Jolanda Aantjes zich vorig Pinksteren. Ze besloot te bidden, een jaar lang. ‘Elke dag om één uur gaat de wekker’. Hoe is het nu in Hall?

Afbeelding

Jojanneke verloor als tiener beide ouders: 'Je rouwt ook om een leven zoals het had kunnen zijn'

Toen ze veertien was, overleden haar ouders vlak na elkaar. ‘Mijn zus en ik konden met Kerst nooit ergens heen.’ Afgelopen voorjaar verloor ze haar halfzus. ‘Wat je dan niet moet vragen: had je een goede band met haar?’

Afbeelding

Deze huisarts onderzocht elf opmerkelijke genezingen na gebed: 'Dit gebeurt ook buiten genezingsdiensten'

Genezing na gebed is volgens huisarts Dick Kruijthoff ‘een totaalervaring’. ‘Mensen zeggen: ik ben genezen, naar geest, ziel en lichaam.’ Toch is gebed volgens hem geen medicijn.

Afbeelding

Belijdenis doen - dat zou sneller, laagdrempeliger en geestelijk minder gewichtig moeten worden

Belijdenis doen, waarom zou je? Kerken willen missionair zijn, maar de openbare belijdenis van het geloof leidt een treurig bestaan. Is dat geen gemiste kans? En waarom kun je niet vaker dan één keer belijdenis doen?

Afbeelding

De kerkbreuk van 1967 raakte alle leerlingen van deze schoolklas. Dit zijn hun verhalen

Joke moest haar verkering uitmaken, Nannie nam met pijn in het hart afscheid van haar school en Ina vierde verjaardagen in een ruzieachtige sfeer. Wat deden de kerkelijke sores met de gereformeerde hbs-klas A4 in Rotterdam?