Almatine Leene zweeg 13 jaar over misbruik door predikant: ‘MeToo heeft de kerken wakker geschud’

Achtergrond
Almatine Leene werd als 20-jarige aangerand door een bejaarde predikant. Jarenlang zweeg ze erover, zelfs tegen haar eigen man. Pas na ‘MeToo’ kon ze erover praten. Nu wil ze kerken helpen veiliger te worden voor mannen en vrouwen. ‘In de kerk gaan we veel te snel van daad naar vergeving.’
Aldwin Geluk
maandag 31 oktober 2022 om 02:28 aangepast 15:28
Almatine Leene is mede-oprichter en voorzitter van stichting Veilige Kerk, die kerken helpt om grensoverschrijdend gedrag in eigen gelederen te herkennen en aan te pakken.
Almatine Leene is mede-oprichter en voorzitter van stichting Veilige Kerk, die kerken helpt om grensoverschrijdend gedrag in eigen gelederen te herkennen en aan te pakken. beeld Dick Vos
Niet te missen

Inmiddels kan Almatine Leene (38) praten over wat er achttien jaar geleden gebeurde, toen een emeritus-predikant meende de jonge theologie-studente ongestraft een tongzoen te mogen geven, toen zij even alleen waren. Maar tot vijf jaar geleden zweeg ze erover, nadat haar aanvankelijke klacht niet tot adequate actie van de kerk leidde.

‘Toen heb ik besloten: ik ga erover zwijgen. Want er erover spreken is niet handig, gevaarlijk zelfs, dacht ik. Dus ik zweeg’, vertelt ze in de podcast Dick en Daniël Geloven het Wel van deze week. ‘In een nachtmerrie kwam het af en toe wel voorbij, dus ik was het niet kwijt.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kees hoort de hele dag psalmen in zijn hoofd: 'Moet ik dan altijd met geloof bezig zijn?'

Kees van Baardewijk heeft last van muzikale hallucinaties. Er galmen psalmen en geestelijke liederen door zijn hoofd, de ganse dag. ‘Het is soms om wanhopig van te worden.'

Afbeelding

Deze kerk kromp fysiek fors, maar explodeerde online: 'We missen veel jongeren'

‘Je ziet het aan de vlekken op de tegelvloer, daar stonden vroeger ook stoelen.’ Voor coronatijd telde de GKv in Zwolle-Zuid twee goedgevulde ochtenddiensten. Nu is dat beduidend minder. Vier leden delen hun ervaring.

Afbeelding

Lisanne en Jenneke zijn belijdend lid van de Gereformeerde Gemeenten: 'Overal zijn Gods kinderen'

Twee jonge vrouwen lopen een barista-café in Gouda binnen. Tussen het hippe publiek dat nipt aan een gemberthee of latte met de laptop op tafel, praten ze over hun geliefde kerk: de Gereformeerde Gemeenten.

Afbeelding

Verontruste vrijgemaakten op bezinningstour: 'Laat je niet wijsmaken dat je een scheurmaker bent'

Is de Bijbel nog wel veilig in mijn kerk? Krijgen gemeenten te veel vrijheden? Met die vragen zoeken bezorgde vrijgemaakten elkaar op. De tijd dringt, want de fusie met de Nederlands-gereformeerden nadert.

Afbeelding

Meldpunt gaat strijd aan met misbruik in reformatorische kerken: 'Het is niet altijd veilig in de kerk'

Het zijn niet alleen vieze enge mannen die zich schuldig maken aan seksueel misbruik. 'Ook gewone mensen zoals jij en ik gaan over de schreef.' Daarom profileert het Meldpunt Misbruik Reformatorische Kerken zich nu.

Afbeelding

Dominee Cees Huisman komt uit de 'GerGeminNed' maar werd diep geraakt door een 18e-eeuwse liberale collega

Hij is de vader van Josje (K3) en schreef een boek over een 18e-eeuwse collega. Emeritus-predikant Cees Huisman werd hervormd en schrijft volop. Een verhaal over uitersten en de invloed van vaders op hun kinderen.