Dominee Cor Harinck ging van de Gereformeerde Gemeenten houden: ‘Veel mensen zoeken met hun hart naar God’

Interview
Ruim zestig jaar preekt dominee Cor Harinck in de Gereformeerde Gemeenten in ‘het mooiste ambt dat er is’. Een gesprek over de kerk, eensgezindheid en het liefste meisje dat hem zeventig jaar terug vertelde wat zijn ziel zo nodig had.
Jacolien Viveen
zaterdag 15 oktober 2022 om 03:40 aangepast 10:53
Dominee Cor Harinck uit Kapelle, zestig jaar predikant binnen de Gereformeerde Gemeenten.
Dominee Cor Harinck uit Kapelle, zestig jaar predikant binnen de Gereformeerde Gemeenten. beeld Johan van der Heijden
Niet te missen

Een lage, lichte bungalow in het Zeeuwse Kapelle met een verzorgde tuin, bloemen bij de voordeur. Dominee Harinck opent de deur met een krachtige zwaai. ‘Ik kom net van de markt. Ja, daar fiets ik nog wekelijks heen.’ De 89-jarige predikant rijdt ook op zondag zelf van kerk naar kerk. ‘Want hoe gaat dat met mensen in de auto? Drie kwartier rijden, drie kwartier kletsen. Ik rijd liever zelf in alle rust naar huis.’

Zestig jaar predikantschap – dat is uniek in de Gereformeerde Gemeenten. Daar treden veel predikanten juist op hogere leeftijd in. Vanwege een late roeping en omdat de eigen theologische school een vrij zuinig beleid hanteert bij de aanneming van nieuwe studenten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kees hoort de hele dag psalmen in zijn hoofd: 'Moet ik dan altijd met geloof bezig zijn?'

Kees van Baardewijk heeft last van muzikale hallucinaties. Er galmen psalmen en geestelijke liederen door zijn hoofd, de ganse dag. ‘Het is soms om wanhopig van te worden.'

Afbeelding

Deze kerk kromp fysiek fors, maar explodeerde online: 'We missen veel jongeren'

‘Je ziet het aan de vlekken op de tegelvloer, daar stonden vroeger ook stoelen.’ Voor coronatijd telde de GKv in Zwolle-Zuid twee goedgevulde ochtenddiensten. Nu is dat beduidend minder. Vier leden delen hun ervaring.

Afbeelding

Lisanne en Jenneke zijn belijdend lid van de Gereformeerde Gemeenten: 'Overal zijn Gods kinderen'

Twee jonge vrouwen lopen een barista-café in Gouda binnen. Tussen het hippe publiek dat nipt aan een gemberthee of latte met de laptop op tafel, praten ze over hun geliefde kerk: de Gereformeerde Gemeenten.

Afbeelding

Verontruste vrijgemaakten op bezinningstour: 'Laat je niet wijsmaken dat je een scheurmaker bent'

Is de Bijbel nog wel veilig in mijn kerk? Krijgen gemeenten te veel vrijheden? Met die vragen zoeken bezorgde vrijgemaakten elkaar op. De tijd dringt, want de fusie met de Nederlands-gereformeerden nadert.

Afbeelding

Meldpunt gaat strijd aan met misbruik in reformatorische kerken: 'Het is niet altijd veilig in de kerk'

Het zijn niet alleen vieze enge mannen die zich schuldig maken aan seksueel misbruik. 'Ook gewone mensen zoals jij en ik gaan over de schreef.' Daarom profileert het Meldpunt Misbruik Reformatorische Kerken zich nu.

Afbeelding

Dominee Cees Huisman komt uit de 'GerGeminNed' maar werd diep geraakt door een 18e-eeuwse liberale collega

Hij is de vader van Josje (K3) en schreef een boek over een 18e-eeuwse collega. Emeritus-predikant Cees Huisman werd hervormd en schrijft volop. Een verhaal over uitersten en de invloed van vaders op hun kinderen.