Dominee Cor Harinck ging van de Gereformeerde Gemeenten houden: ‘Veel mensen zoeken met hun hart naar God’

Interview
Ruim zestig jaar preekt dominee Cor Harinck in de Gereformeerde Gemeenten in ‘het mooiste ambt dat er is’. Een gesprek over de kerk, eensgezindheid en het liefste meisje dat hem zeventig jaar terug vertelde wat zijn ziel zo nodig had.
Jacolien Viveen
zaterdag 15 oktober 2022 om 03:40 aangepast 10:53
Dominee Cor Harinck uit Kapelle, zestig jaar predikant binnen de Gereformeerde Gemeenten.
Dominee Cor Harinck uit Kapelle, zestig jaar predikant binnen de Gereformeerde Gemeenten. beeld Johan van der Heijden
Niet te missen

Een lage, lichte bungalow in het Zeeuwse Kapelle met een verzorgde tuin, bloemen bij de voordeur. Dominee Harinck opent de deur met een krachtige zwaai. ‘Ik kom net van de markt. Ja, daar fiets ik nog wekelijks heen.’ De 89-jarige predikant rijdt ook op zondag zelf van kerk naar kerk. ‘Want hoe gaat dat met mensen in de auto? Drie kwartier rijden, drie kwartier kletsen. Ik rijd liever zelf in alle rust naar huis.’

Zestig jaar predikantschap – dat is uniek in de Gereformeerde Gemeenten. Daar treden veel predikanten juist op hogere leeftijd in. Vanwege een late roeping en omdat de eigen theologische school een vrij zuinig beleid hanteert bij de aanneming van nieuwe studenten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meldpunt gaat strijd aan met misbruik in reformatorische kerken: 'Het is niet altijd veilig in de kerk'

Het zijn niet alleen vieze enge mannen die zich schuldig maken aan seksueel misbruik. 'Ook gewone mensen zoals jij en ik gaan over de schreef.' Daarom profileert het Meldpunt Misbruik Reformatorische Kerken zich nu.

Afbeelding

Dominee Cees Huisman komt uit de 'GerGeminNed' maar werd diep geraakt door een 18e-eeuwse liberale collega

Hij is de vader van Josje (K3) en schreef een boek over een 18e-eeuwse collega. Emeritus-predikant Cees Huisman werd hervormd en schrijft volop. Een verhaal over uitersten en de invloed van vaders op hun kinderen.

Afbeelding

Dominee Gert van den Brink blikt terug op de ophef in refokring: 'Dit kan niet goed blijven gaan'

Een video die viral ging op YouTube, honderden reacties en heel veel kritische predikanten. Dominee Gert van den Brink liet dit jaar een flinke schokgolf door de reformatorische wereld gaan. Hoe kijkt hij daarop terug?

Afbeelding

De Bijbel gaat open in deze keet: ‘Leuker dan op een houten kerkbank zitten en de hele tijd luisteren’

Bidden, Bijbel, Boodschap en Barbecue. Om die vier B’s draait het op de maandelijkse Kerkkeet-avonden in Barneveld voor jongeren vanaf 14 jaar. En om de B van Bijpraten, want de bezoekers komen vooral ook om elkaar te ontmoeten.

Afbeelding

‘Beste Ger Gem…’ Mariët Baaij schreef een brief om haar reformatorische opvoeding te verwerken

Mariët Baaij verliet de Gereformeerde Gemeenten toen ze 19 was. Nu, op haar 55e merkt ze nog steeds negatieve gevolgen van haar reformatorische opvoeding. ‘Door een brief te schrijven, hoop ik de angst van me af te zetten.’

Afbeelding

Dominee Aart Moerkerken stempelde de Gereformeerde Gemeenten. ‘Ik zet dan de hakken in het zand’

Hij is ernstig ziek. Toch drukt dominee Aart Moerkerken al jaren een stevig stempel op zijn kerkverband, de Gereformeerde Gemeenten. ‘Meer aandacht voor het klimaat in de preek? Bewaar me.’