Wat als autisme geloofsbeleving in de weg staat? ‘Je kunt ook geloven met alleen je verstand’

Achtergrond
Is je geloof wel goed genoeg als het bij jou meer een kwestie van ratio is dan van gevoel? ‘Ja’, is het geruststellende antwoord van autisme-expert Hanneke Schaap. Geloven met je verstand is zo gek nog niet.
Hilbert Meijer
maandag 17 oktober 2022 om 09:28 aangepast 08:54
Annemiek Jonkman kreeg zes jaar geleden de diagnose autisme. 'Voor die tijd had ik erg het gevoel dat ik niet goed geloofde.'
Annemiek Jonkman kreeg zes jaar geleden de diagnose autisme. 'Voor die tijd had ik erg het gevoel dat ik niet goed geloofde.' beeld Nienke van Denderen
Niet te missen

Utrecht

In reformatorische kerken gaat het vaak over ervaring en bevinding, in evangelische gemeenten ligt veel nadruk op gevoel en vertrouwen. Wie kampt met autisme, loopt al gauw vast op dat soort termen: wat als je niets met gevoel hebt? Is je geloof dan niet echt? En wat als je juist heel intens voelt?

Een nieuw boek van psycholoog/theoloog Hanneke Schaap-Jonker en theoloog Gert van den Brink bevat goed nieuws voor mensen die merken dat hun manier van geloven afwijkt van dat van anderen: het mag ook anders. 

Dat is niet alleen een boodschap voor refokerken en evangelischen, maar voor alle kerken, vindt Hanneke Schaap. ‘Het zou helpen als in kerken de boodschap klinkt dat jij niet op mijn manier hoeft te geloven. Als je maar op..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kees hoort de hele dag psalmen in zijn hoofd: 'Moet ik dan altijd met geloof bezig zijn?'

Kees van Baardewijk heeft last van muzikale hallucinaties. Er galmen psalmen en geestelijke liederen door zijn hoofd, de ganse dag. ‘Het is soms om wanhopig van te worden.'

Afbeelding

Deze kerk kromp fysiek fors, maar explodeerde online: 'We missen veel jongeren'

‘Je ziet het aan de vlekken op de tegelvloer, daar stonden vroeger ook stoelen.’ Voor coronatijd telde de GKv in Zwolle-Zuid twee goedgevulde ochtenddiensten. Nu is dat beduidend minder. Vier leden delen hun ervaring.

Afbeelding

Lisanne en Jenneke zijn belijdend lid van de Gereformeerde Gemeenten: 'Overal zijn Gods kinderen'

Twee jonge vrouwen lopen een barista-café in Gouda binnen. Tussen het hippe publiek dat nipt aan een gemberthee of latte met de laptop op tafel, praten ze over hun geliefde kerk: de Gereformeerde Gemeenten.

Afbeelding

Verontruste vrijgemaakten op bezinningstour: 'Laat je niet wijsmaken dat je een scheurmaker bent'

Is de Bijbel nog wel veilig in mijn kerk? Krijgen gemeenten te veel vrijheden? Met die vragen zoeken bezorgde vrijgemaakten elkaar op. De tijd dringt, want de fusie met de Nederlands-gereformeerden nadert.

Afbeelding

Meldpunt gaat strijd aan met misbruik in reformatorische kerken: 'Het is niet altijd veilig in de kerk'

Het zijn niet alleen vieze enge mannen die zich schuldig maken aan seksueel misbruik. 'Ook gewone mensen zoals jij en ik gaan over de schreef.' Daarom profileert het Meldpunt Misbruik Reformatorische Kerken zich nu.

Afbeelding

Dominee Cees Huisman komt uit de 'GerGeminNed' maar werd diep geraakt door een 18e-eeuwse liberale collega

Hij is de vader van Josje (K3) en schreef een boek over een 18e-eeuwse collega. Emeritus-predikant Cees Huisman werd hervormd en schrijft volop. Een verhaal over uitersten en de invloed van vaders op hun kinderen.