Wat als autisme geloofsbeleving in de weg staat? ‘Je kunt ook geloven met alleen je verstand’

Achtergrond
Is je geloof wel goed genoeg als het bij jou meer een kwestie van ratio is dan van gevoel? ‘Ja’, is het geruststellende antwoord van autisme-expert Hanneke Schaap. Geloven met je verstand is zo gek nog niet.
Hilbert Meijer
maandag 17 oktober 2022 om 09:28 aangepast 08:54
Annemiek Jonkman kreeg zes jaar geleden de diagnose autisme. 'Voor die tijd had ik erg het gevoel dat ik niet goed geloofde.'
Annemiek Jonkman kreeg zes jaar geleden de diagnose autisme. 'Voor die tijd had ik erg het gevoel dat ik niet goed geloofde.' beeld Nienke van Denderen
Niet te missen

Utrecht

In reformatorische kerken gaat het vaak over ervaring en bevinding, in evangelische gemeenten ligt veel nadruk op gevoel en vertrouwen. Wie kampt met autisme, loopt al gauw vast op dat soort termen: wat als je niets met gevoel hebt? Is je geloof dan niet echt? En wat als je juist heel intens voelt?

Een nieuw boek van psycholoog/theoloog Hanneke Schaap-Jonker en theoloog Gert van den Brink bevat goed nieuws voor mensen die merken dat hun manier van geloven afwijkt van dat van anderen: het mag ook anders. 

Dat is niet alleen een boodschap voor refokerken en evangelischen, maar voor alle kerken, vindt Hanneke Schaap. ‘Het zou helpen als in kerken de boodschap klinkt dat jij niet op mijn manier hoeft te geloven. Als je maar op..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meldpunt gaat strijd aan met misbruik in reformatorische kerken: 'Het is niet altijd veilig in de kerk'

Het zijn niet alleen vieze enge mannen die zich schuldig maken aan seksueel misbruik. 'Ook gewone mensen zoals jij en ik gaan over de schreef.' Daarom profileert het Meldpunt Misbruik Reformatorische Kerken zich nu.

Afbeelding

Dominee Cees Huisman komt uit de 'GerGeminNed' maar werd diep geraakt door een 18e-eeuwse liberale collega

Hij is de vader van Josje (K3) en schreef een boek over een 18e-eeuwse collega. Emeritus-predikant Cees Huisman werd hervormd en schrijft volop. Een verhaal over uitersten en de invloed van vaders op hun kinderen.

Afbeelding

Dominee Gert van den Brink blikt terug op de ophef in refokring: 'Dit kan niet goed blijven gaan'

Een video die viral ging op YouTube, honderden reacties en heel veel kritische predikanten. Dominee Gert van den Brink liet dit jaar een flinke schokgolf door de reformatorische wereld gaan. Hoe kijkt hij daarop terug?

Afbeelding

De Bijbel gaat open in deze keet: ‘Leuker dan op een houten kerkbank zitten en de hele tijd luisteren’

Bidden, Bijbel, Boodschap en Barbecue. Om die vier B’s draait het op de maandelijkse Kerkkeet-avonden in Barneveld voor jongeren vanaf 14 jaar. En om de B van Bijpraten, want de bezoekers komen vooral ook om elkaar te ontmoeten.

Afbeelding

‘Beste Ger Gem…’ Mariët Baaij schreef een brief om haar reformatorische opvoeding te verwerken

Mariët Baaij verliet de Gereformeerde Gemeenten toen ze 19 was. Nu, op haar 55e merkt ze nog steeds negatieve gevolgen van haar reformatorische opvoeding. ‘Door een brief te schrijven, hoop ik de angst van me af te zetten.’

Afbeelding

Dominee Aart Moerkerken stempelde de Gereformeerde Gemeenten. ‘Ik zet dan de hakken in het zand’

Hij is ernstig ziek. Toch drukt dominee Aart Moerkerken al jaren een stevig stempel op zijn kerkverband, de Gereformeerde Gemeenten. ‘Meer aandacht voor het klimaat in de preek? Bewaar me.’