Podcastmaker Maarten verdiepte zich in Gelderse refo’s: ‘Het is makkelijk om karikaturen te maken’

Achtergrond
Journalist Maarten Dallinga dompelde zich maandenlang onder in de reformatorische wereld om een podcast te maken. Wat viel hem op? ‘Het is een risico om aan aapjes kijken te doen. Daarom wilde ik vooral luisteren naar de persoonlijke verhalen.’
Jasper den Boon
woensdag 12 oktober 2022 om 10:13 aangepast 13 oktober 2022 08:49
Journalist Maarten Dallinga
Journalist Maarten Dallinga beeld Eric Kampherbeek

Het begon met een abonnement op het Reformatorisch Dagblad. Daarna volgde een stapel van zo’n vijftien boeken, gesprekken - met en zonder recorder - met (ex-)reformatorische christenen en uiteindelijk een logeerweekend bij een familie. Zo kroop journalist Maarten Dallinga in de wereld van reformatorische christenen in de Gelderse Biblebelt. Sinds deze week staat de eerste aflevering van zijn podcast Niet van de Wereld online.

De afgelopen tijd zijn er al veel producties over reformatorische christenen gemaakt, waaronder het tv-programma Refolutie (PowNed) en de podcast Biblebelt (AD). In hoeverre is er sprake van een soort aapjes kijken?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hans Burger nu officieel hoogleraar systematische theologie in Kampen

Hans Burger is benoemd als hoogleraar systematische theologie aan de Theologische Universiteit Kampen-Utrecht. Hij is al sinds 2019 universitair hoofddocent aan de universiteit.

Afbeelding

Vrijgemaakt Urk definitief niet mee met kerkhereniging: ‘Dit roept veel emotie op’

De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt op Urk voegt zich definitief niet bij de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken. Dat heeft de kerkenraad van de Rehobothkerk besloten na raadpleging van de gemeente.

Afbeelding

Hoe kun je tijdens advent meer stilstaan bij je geloof? ‘Ik zit met de handen in het haar’

Nu het advent is, kunnen de adventskaarsen en kerststalletjes weer uit de kast. Dominee Marien Kollenstaart hoopt dat christenen de vier weken naar Kerst ook gebruiken om meer met geloof bezig te zijn. Hij is zelf al begonnen met vasten.

Afbeelding

Een lege kerk op de hoogste terp ter wereld. ‘Voor mij blijft het een bedehuis’

In het Friese Hegebeintum ligt de hoogste terp ter wereld en daarop staat een kerk. Er komt geen geloofsgemeenschap meer samen, maar aan gids Klaas Andringa zal het niet liggen.

Afbeelding

Brad Wursten: ‘Je moet liefde voor je vak uitstralen. Dáárom gedraag ik me zo’

Na een stevige burn-out in 2009 moet Brad Wursten (50) het rustig aandoen. Sindsdien heeft hij zelf een orgel gebouwd en reuzengroenten gekweekt. ‘Als je alleen de besten volgt, zul je ze nooit inhalen’.

Afbeelding

Verschillende vormen van doopvernieuwing: ‘Het voelt toch bijna als een tweede doop’

Je voor een tweede keer laten dopen is omstreden, in zowel rooms-katholieke als protestantse kerken. Tegelijk verlangen sommige kerkleden er wel naar. De afgelopen jaren hebben kerken daarvoor rituelen ontwikkeld. Maar werken die ook?