Podcastmaker Maarten verdiepte zich in Gelderse refo’s: ‘Het is makkelijk om karikaturen te maken’

Achtergrond
Journalist Maarten Dallinga dompelde zich maandenlang onder in de reformatorische wereld om een podcast te maken. Wat viel hem op? ‘Het is een risico om aan aapjes kijken te doen. Daarom wilde ik vooral luisteren naar de persoonlijke verhalen.’
Jasper den Boon
woensdag 12 oktober 2022 om 10:13 aangepast 08:49
Journalist Maarten Dallinga
Journalist Maarten Dallinga beeld Eric Kampherbeek

Het begon met een abonnement op het Reformatorisch Dagblad. Daarna volgde een stapel van zo’n vijftien boeken, gesprekken - met en zonder recorder - met (ex-)reformatorische christenen en uiteindelijk een logeerweekend bij een familie. Zo kroop journalist Maarten Dallinga in de wereld van reformatorische christenen in de Gelderse Biblebelt. Sinds deze week staat de eerste aflevering van zijn podcast Niet van de Wereld online.

De afgelopen tijd zijn er al veel producties over reformatorische christenen gemaakt, waaronder het tv-programma Refolutie (PowNed) en de podcast Biblebelt (AD). In hoeverre is er sprake van een soort aapjes kijken?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De Emmaüskerk staat midden in een volksbuurt: 'Mensen voelen zich door de autoriteiten niet gehoord'

De Emmaüskerk staat midden in het Soesterkwartier, een Amersfoortse volksbuurt. Mensen komen graag naar buiten voor een ‘bakkie’, als de wijkbakfiets er rondrijdt. De kerk wil tot zegen zijn voor de buurt.

Afbeelding

Hoe dacht Paulus écht over slavernij? 'Wij hebben onze blinde vlekken in het bijbellezen'

Hoe kon het dat Nederlandse protestanten zonder schuldgevoel slaven konden houden? Had de bijbeluitleg van een reformator als Calvijn daarmee te maken? Volgens Kyle Dieleman is dat heel goed mogelijk.

Afbeelding

Henk de Jong (91) overleden: Tegendraadse theoloog die heilige huisjes omver wierp

De bekende Nederlands-gereformeerde dominee Henk de Jong is dinsdag op 91-jarige leeftijd overleden. Hij was een eigenzinnige theoloog, die de Bijbel ‘zorgvuldig, eerbiedig en geduldig’ bestudeerde.

Afbeelding

Herenigde kerk krijgt ichthusvis als logo. 'Beeldmerk verwijst naar Jezus als fundament'

Een staand ichthus-symbool vormt het nieuwe logo van de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken. Het nieuwe kerkverband krijgt als motto ‘Hoopvol onderweg in Gods wereld’.

Afbeelding

Kees hoort de hele dag psalmen in zijn hoofd: 'Moet ik dan altijd met geloof bezig zijn?'

Kees van Baardewijk heeft last van muzikale hallucinaties. Er galmen psalmen en geestelijke liederen door zijn hoofd, de ganse dag. ‘Het is soms om wanhopig van te worden.'

Afbeelding

Aandringen op vergeving bij misbruik in de kerk? Ineke van Dongen zag het vaak gebeuren

‘Ik kan het woord vergeving soms niet meer horen’, zegt Ineke van Dongen. Jarenlang was zij het gezicht van het Meldpunt Misbruik in Kerkelijke Relaties. Nu neemt ze afscheid. 'Je moet het systeem begrijpen.'