Tweede vrouwelijke dominee in vrijgemaakte kerk: ‘Dit is waar ik voor leerde en werkte’

Nieuws
Theoloog Anne-Maaike Pathuis wordt de tweede vrouw met een vaste predikantsplaats binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. De 28-jarige kandidaat nam een beroep aan naar Hoogezand-Sappemeer.
Jacolien Viveen
dinsdag 11 oktober 2022 om 15:54
Anne-Maaike Pathuis wordt dominee in de GKv Hoogezand-Sappemeer
Anne-Maaike Pathuis wordt dominee in de GKv Hoogezand-Sappemeer beeld Marco Bijdevaate
Niet te missen

Hoogezand-Sappemeer

In 2017 nam de vrijgemaakte synode het besluit dat vrouwen predikant, ouderling en diaken kunnen worden. Het kerkverband telt inmiddels meerdere vrouwen die voorgaan en zondags preken. Maar Pathuis is pas de tweede voorganger met een eigen gemeente. De eerste was Almatine Leene, die in 2020 een beroep aannam van de vrijgemaakt-gereformeerde kerk in Hattem-Noord. 

De toekomstige gemeentepredikant, die al sinds februari 2021 beroepbaar is, studeerde theologie in Groningen aan de Rijksuniversiteit en de Protestantse Theologische Universiteit, en aan de Theologische Universi..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kees hoort de hele dag psalmen in zijn hoofd: 'Moet ik dan altijd met geloof bezig zijn?'

Kees van Baardewijk heeft last van muzikale hallucinaties. Er galmen psalmen en geestelijke liederen door zijn hoofd, de ganse dag. ‘Het is soms om wanhopig van te worden.'

Afbeelding

Deze kerk kromp fysiek fors, maar explodeerde online: 'We missen veel jongeren'

‘Je ziet het aan de vlekken op de tegelvloer, daar stonden vroeger ook stoelen.’ Voor coronatijd telde de GKv in Zwolle-Zuid twee goedgevulde ochtenddiensten. Nu is dat beduidend minder. Vier leden delen hun ervaring.

Afbeelding

Lisanne en Jenneke zijn belijdend lid van de Gereformeerde Gemeenten: 'Overal zijn Gods kinderen'

Twee jonge vrouwen lopen een barista-café in Gouda binnen. Tussen het hippe publiek dat nipt aan een gemberthee of latte met de laptop op tafel, praten ze over hun geliefde kerk: de Gereformeerde Gemeenten.

Afbeelding

Verontruste vrijgemaakten op bezinningstour: 'Laat je niet wijsmaken dat je een scheurmaker bent'

Is de Bijbel nog wel veilig in mijn kerk? Krijgen gemeenten te veel vrijheden? Met die vragen zoeken bezorgde vrijgemaakten elkaar op. De tijd dringt, want de fusie met de Nederlands-gereformeerden nadert.

Afbeelding

Meldpunt gaat strijd aan met misbruik in reformatorische kerken: 'Het is niet altijd veilig in de kerk'

Het zijn niet alleen vieze enge mannen die zich schuldig maken aan seksueel misbruik. 'Ook gewone mensen zoals jij en ik gaan over de schreef.' Daarom profileert het Meldpunt Misbruik Reformatorische Kerken zich nu.

Afbeelding

Dominee Cees Huisman komt uit de 'GerGeminNed' maar werd diep geraakt door een 18e-eeuwse liberale collega

Hij is de vader van Josje (K3) en schreef een boek over een 18e-eeuwse collega. Emeritus-predikant Cees Huisman werd hervormd en schrijft volop. Een verhaal over uitersten en de invloed van vaders op hun kinderen.