Vrijgemaakte theoloog Ad de Bruijne komt met nieuwe kijk op homoseksualiteit: ‘Ook genot en geluk voor stellen’

Interview
Tien jaar schreef de gereformeerde hoogleraar ethiek Ad de Bruijne aan zijn studie over homoseksualiteit. Twee keer begon hij helemaal opnieuw. ‘Telkens dacht ik: doe ik homo’s nu wel recht?’ Komende week verschijnt eindelijk het boek, dat een aantal wissels omgooit. ‘Ik zet mijn voorstel met overtuiging neer, maar ook met vrees en beven.’
Dick Schinkelshoek
vrijdag 7 oktober 2022 om 06:00 aangepast 14 oktober 2022 14:16
Ethicus Ad de Bruijne schreef een boek over de christelijke omgang met homoseksualiteit.
Ethicus Ad de Bruijne schreef een boek over de christelijke omgang met homoseksualiteit. beeld Dick Vos

Als hij iets níét wil, zegt Ad de Bruijne al voordat het interview is begonnen, is een gesprek vooral over de vraag ‘mogen homo’s seks hebben?’. ‘Daar ligt veel te veel de nadruk op.’ Niet dat hij om een antwoord heen draait in zijn nieuwe boek Verbonden voor het leven. Maar het gaat hem vooral om de weg daar naartoe. Het grotere verband. 

Eeuwenlang was het betrekkelijk simpel. Op grond van de Bijbel wees de kerk alle vormen van homoseksueel gedrag af. Voor sommige christenen vandaag is het nog steeds zo helder. De Bruijnes voorganger aan de Theologische Universiteit in Kampen, Jochem Douma (1931-2020), werd bekend door zijn - veel breder aangehangen - onderscheid tussen homofiel zijn en homoseksueel verkeer: je mocht het wel zijn, maar ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Beste Ger Gem…’ Mariët Baaij schreef een brief om haar reformatorische opvoeding te verwerken

Mariët Baaij verliet de Gereformeerde Gemeenten toen ze 19 was. Nu, op haar 55e merkt ze nog steeds negatieve gevolgen van haar reformatorische opvoeding. ‘Door een brief te schrijven, hoop ik de angst van me af te zetten.’

Afbeelding

Dominee Aart Moerkerken stempelde de Gereformeerde Gemeenten. ‘Ik zet dan de hakken in het zand’

Hij is ernstig ziek. Toch drukt dominee Aart Moerkerken al jaren een stevig stempel op zijn kerkverband, de Gereformeerde Gemeenten. ‘Meer aandacht voor het klimaat in de preek? Bewaar me.’

Afbeelding

Almatine Leene zweeg 13 jaar over misbruik door predikant: ‘MeToo heeft de kerken wakker geschud’

Almatine Leene werd op haar twintigste aangerand door een bejaarde predikant. Pas na MeToo kon ze erover praten. Nu helpt ze kerken veiliger te worden voor mannen en vrouwen. ‘In de kerk gaan we te snel van daad naar vergeving.’

Afbeelding

Wat als autisme geloofsbeleving in de weg staat? ‘Je kunt ook geloven met alleen je verstand’

Is je geloof wel goed genoeg als het bij jou meer een kwestie van ratio is dan van gevoel? ‘Ja’, is het geruststellende antwoord van autisme-expert Hanneke Schaap. Geloven met je verstand is zo gek nog niet.

Afbeelding

Dominee Cor Harinck ging van de Gereformeerde Gemeenten houden: ‘Veel mensen zoeken met hun hart naar God’

Ruim zestig jaar preekt dominee Cor Harinck in de Gereformeerde Gemeenten Een gesprek over de kerk, eensgezindheid en het liefste meisje dat hem zeventig jaar terug vertelde wat zijn ziel zo nodig had.

Afbeelding

Tweede vrouwelijke dominee in vrijgemaakte kerk: ‘Dit is waar ik voor leerde en werkte’

Theoloog Anne-Maaike Pathuis wordt de tweede vrouw met een vaste predikantsplaats binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. De 28-jarige kandidaat nam een beroep aan naar Hoogezand-Sappemeer.