Vrijgemaakte theoloog Ad de Bruijne komt met nieuwe kijk op homoseksualiteit: ‘Ook genot en geluk voor stellen’

Interview
Tien jaar schreef de gereformeerde hoogleraar ethiek Ad de Bruijne aan zijn studie over homoseksualiteit. Twee keer begon hij helemaal opnieuw. ‘Telkens dacht ik: doe ik homo’s nu wel recht?’ Komende week verschijnt eindelijk het boek, dat een aantal wissels omgooit. ‘Ik zet mijn voorstel met overtuiging neer, maar ook met vrees en beven.’
Dick Schinkelshoek
vrijdag 7 oktober 2022 om 06:00 aangepast 14:16
Ethicus Ad de Bruijne schreef een boek over de christelijke omgang met homoseksualiteit.
Ethicus Ad de Bruijne schreef een boek over de christelijke omgang met homoseksualiteit. beeld Dick Vos
Niet te missen

Als hij iets níét wil, zegt Ad de Bruijne al voordat het interview is begonnen, is een gesprek vooral over de vraag ‘mogen homo’s seks hebben?’. ‘Daar ligt veel te veel de nadruk op.’ Niet dat hij om een antwoord heen draait in zijn nieuwe boek Verbonden voor het leven. Maar het gaat hem vooral om de weg daar naartoe. Het grotere verband. 

Eeuwenlang was het betrekkelijk simpel. Op grond van de Bijbel wees de kerk alle vormen van homoseksueel gedrag af. Voor sommige christenen vandaag is het nog steeds zo helder. De Bruijnes voorganger aan de Theologische Universiteit in Kampen, Jochem Douma (1931-2020), werd bekend door zijn - veel breder aangehangen - onderscheid tussen homofiel zijn en homoseksueel verkeer: je mocht het wel zijn, maar ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dit gezin kerkt in de Gereformeerde Gemeenten in Nederland: 'Nee, we dragen geen zwarte kousen'

Het gezin van Marco en Bastine Hoogland uit Papendrecht vertelt over de Gereformeerde Gemeenten in Nederland waar ze zich alle acht thuis voelen. Ze ontkrachten graag stereotiepe beelden die leven over hun geliefde kerk.

Afbeelding

Uit dit kleine dorp komen veel dominees. De rol van een biddende vrouw en een bloeiende jeugdvereniging

Kan uit Zegveld iets goeds komen? Nou en of. Uit de Hervormde Gemeente in het dorp onder de rook van Woerden zijn relatief veel predikanten afkomstig. Wat is het geheim?

Afbeelding

Pastor Jolanda Aantjes bidt al een jaar voor nieuwe gemeenteleden: 'Tot de Heer weerkeert'

Tien jaar al geen dopelingen of belijdeniscatechisanten in Hall, realiseerde pastor Jolanda Aantjes zich vorig Pinksteren. Ze besloot te bidden, een jaar lang. ‘Elke dag om één uur gaat de wekker’. Hoe is het nu in Hall?

Afbeelding

Jojanneke verloor als tiener beide ouders: 'Je rouwt ook om een leven zoals het had kunnen zijn'

Toen ze veertien was, overleden haar ouders vlak na elkaar. ‘Mijn zus en ik konden met Kerst nooit ergens heen.’ Afgelopen voorjaar verloor ze haar halfzus. ‘Wat je dan niet moet vragen: had je een goede band met haar?’

Afbeelding

Deze huisarts onderzocht elf opmerkelijke genezingen na gebed: 'Dit gebeurt ook buiten genezingsdiensten'

Genezing na gebed is volgens huisarts Dick Kruijthoff ‘een totaalervaring’. ‘Mensen zeggen: ik ben genezen, naar geest, ziel en lichaam.’ Toch is gebed volgens hem geen medicijn.

Afbeelding

Belijdenis doen - dat zou sneller, laagdrempeliger en geestelijk minder gewichtig moeten worden

Belijdenis doen, waarom zou je? Kerken willen missionair zijn, maar de openbare belijdenis van het geloof leidt een treurig bestaan. Is dat geen gemiste kans? En waarom kun je niet vaker dan één keer belijdenis doen?