Kerken trekken samen op in strijd tegen armoede

Nieuws
De torenhoge inflatie en het groeiend aantal Nederlanders met financiële problemen is voor kerken reden extra aandacht te geven aan armoede en hoe diaconieën daarbij hulp kunnen bieden.
Rick Moeliker Eduard Sloot
dinsdag 4 oktober 2022 om 04:23 aangepast 06:41

Utrecht – Zwolle

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en diaconaal platform Kerkpunt – een organisatie van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerken – hebben daarvoor de handen ineengeslagen en brengen vandaag hun plannen naar buiten. Zij organiseren dit najaar vijf digitale bijeenkomsten waarin aandacht wordt besteed aan wat armoede met mensen doet, en hoe kerken hen daarin kunnen helpen. De eerste bijeenkomst gaat over twee weken van start. Ook andere belangstellenden kunnen zich hiervoor aanmelden.

De Protestantse Kerk verwacht de komende tijd meer hulpvragen en moedigt diaconieën daarom aan een plan op te stellen hoe hiermee om te gaan. Het is volgens de kerk in ieder geval belangrijk dat je..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meldpunt gaat strijd aan met misbruik in reformatorische kerken: 'Het is niet altijd veilig in de kerk'

Het zijn niet alleen vieze enge mannen die zich schuldig maken aan seksueel misbruik. 'Ook gewone mensen zoals jij en ik gaan over de schreef.' Daarom profileert het Meldpunt Misbruik Reformatorische Kerken zich nu.

Afbeelding

Koning Charles vraagt de aartsbisschop van Canterbury te bemiddelen in familievete. Zoiets is vaker gebeurd

Aartsbisschop Justin Welby gaat bemiddelen in de vete tussen de twee zonen van koning Charles III. Het is niet voor het eerst dat een kerkleider bij problemen aan het hof wordt geroepen.

Afbeelding

Kerkelijke breuk Urk-Zwolle: zijn de christelijk-gereformeerden uitgepraat?

Een traditionele Christelijke Gereformeerde Kerk op Urk heeft de banden verbroken met de ruimdenkende zustergemeente in Zwolle. Vermoeidheid na eindeloze kerkelijke discussies resulteert in een lokale breuk.

Afbeelding

Akkoord over kerkelijke rechtspraak in herenigde kerken. 'Mooi fundament voor de kerkelijke rechtspraak'

Bij conflicten in de kerk kunnen leden van de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken terecht bij een soort kerkelijke rechtbank. De regeling hiervoor werd zaterdag vastgesteld door de synode van de fusiekerk.

Afbeelding

Peter werkt op Aruba als pastor voor 'mensen in de shit': 'Ik ga graag de straat op'

Peter Hazenoot werkt als evangelist op Aruba. Hij deelt eten uit aan daklozen, helpt verslaafden met afkicken en bidt met prostituees. ‘Ik heb het idee dat kerken vaak nogal naar binnen gekeerd zijn.’

Afbeelding

Oudtestamenticus Eric Peels: 'We zijn soms zo snel klaar met de moeilijke teksten in de Bijbel'

Een Bijbel vol met fijne teksten waar we een goed gevoel bij hebben– oudtestamenticus Eric Peels moet er niet aan denken. 'Geef mij maar de Bijbel zoals die is: levensecht en in de soms rauwe realiteit van ons bestaan.'