Beraad roept op tot vrouwenstop ambt Christelijke Gereformeerde Kerken

Achtergrond
Een nieuw beraad verzet zich tegen vrouwelijke ambtsdragers in de Christelijke Gereformeerde Kerken. Voorzitter dominee Anton Egas: ‘De synode noemt dit zonde en roept ons op elkaar te vermanen’.
Jacolien Viveen
vrijdag 23 september 2022 om 20:07
Dominee Egas (staand) tijdens de CGK-synode in Nunspeet.
Dominee Egas (staand) tijdens de CGK-synode in Nunspeet. beeld Dick Vos

Damwoude

Vijf christelijk-gereformeerde dominees richtten deze week het Christelijk Gereformeerd Beraad (CGB) op. Het stelt het ruime vrouwenstandpunt van sommige kerken ter discussie. Deze week belegt het beraad twee bijeenkomsten. Woensdagavond was de eerste. Voorzitter Anton Egas, dominee van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Damwoude, kijkt terug op een drukbezochte eerste bijeenkomst met 120 mensen. Vandaag verwacht de dominee nog eens 70 mensen op Urk. 

De christelijk-gereformeerde synode besloot begin dit jaar al dat vrouwen niet in het ambt mogen; waarom dan nu dit beraad?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Landelijke en lokale vieringen rond hereniging gereformeerde kerken

De hereniging van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerken wordt op vrijdag 12 mei 2023 gemarkeerd met een landelijke viering. Zondag 14 mei 2023 volgen plaatselijke vieringen.

Afbeelding

‘Lavrov en Poetin, hou op met die leugens’: Engelse kerkleider Justin Welby ziet menselijk leed in Oekraïne

De Engelse kerkleider Justin Welby besloot vrijdag een driedaags bezoek aan Oekraïne. Hij is bang dat het conflict zich tientallen jaren kan voortslepen.

Afbeelding

Hans Burger nu officieel hoogleraar systematische theologie in Kampen

Hans Burger is benoemd als hoogleraar systematische theologie aan de Theologische Universiteit Kampen-Utrecht. Hij is al sinds 2019 universitair hoofddocent aan de universiteit.

Afbeelding

Vrijgemaakt Urk definitief niet mee met kerkhereniging: ‘Dit roept veel emotie op’

De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt op Urk voegt zich definitief niet bij de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken. Dat heeft de kerkenraad van de Rehobothkerk besloten na raadpleging van de gemeente.

Afbeelding

Hoe kun je tijdens advent meer stilstaan bij je geloof? ‘Ik zit met de handen in het haar’

Nu het advent is, kunnen de adventskaarsen en kerststalletjes weer uit de kast. Dominee Marien Kollenstaart hoopt dat christenen de vier weken naar Kerst ook gebruiken om meer met geloof bezig te zijn. Hij is zelf al begonnen met vasten.

Afbeelding

Een lege kerk op de hoogste terp ter wereld. ‘Voor mij blijft het een bedehuis’

In het Friese Hegebeintum ligt de hoogste terp ter wereld en daarop staat een kerk. Er komt geen geloofsgemeenschap meer samen, maar aan gids Klaas Andringa zal het niet liggen.