Voor het eerst meer katholieken dan protestanten in Noord-Ierland

Nieuws
In Noord-Ierland noemen voor het eerst meer mensen zich katholiek dan protestant. Dat bleek donderdag uit de volkstelling die elke tien jaar wordt georganiseerd.
Rick Moeliker
donderdag 22 september 2022 om 17:28
Michelle O'Neill, partijleider van Sinn Fein en voorstander van de Noord-Ierse hereniging met Ierland, noemt de volkstelling een historisch moment.
Michelle O'Neill, partijleider van Sinn Fein en voorstander van de Noord-Ierse hereniging met Ierland, noemt de volkstelling een historisch moment. beeld Picture Date

Belfast

Tien jaar geleden beschouwde nog zo’n 48 procent van de Noord-Ieren zichzelf als protestants, dit aandeel is gedaald naar ruim 43 procent. Het aandeel katholieken is licht gestegen, van 45,1 naar 45,7 procent. 

Geheel onverwacht komt dit niet: demografen voorspelden de omslag al langere tijd doordat het geboortecijfer onder katholieken hoger ligt. 

Nu is er in principe geen land ter wereld waar katholiek of protestant zo’n groot verschil uitmaakt. Dat heeft alles met de politieke situatie te maken: protestanten zijn over het algemeen voorstander van de huidige constellatie, waarbij Noord-Ierland deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk (zij worden daarom unionisten genoemd). Katholieken zien meestal liever dat het land zi..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Protestantse Kerk wil opvangcrisis oplossen door duizenden statushouders te huisvesten

Het idee voor het project ontstond spontaan in Kampen, waar kerken zelf vluchtelingen gingen opvangen. Het project wordt financieel gesteund door staatssecretaris Eric van den Burg (Asiel).

Afbeelding

Christelijk-gereformeerden mogen elkaar aanspreken op ‘vrouw in ambt’

Als gemeenten die behoren tot de Christelijke Gereformeerde Kerken vrouwelijke ambtsdragers bevestigen, is er alle reden hen op het schenden van de gezamenlijke kerkordelijke afspraken aan te spreken

Afbeelding

Kerken slaan handen ineen bij strijd tegen armoede: ‘We kunnen ons onderscheiden’

De torenhoge inflatie en het groeiend aantal Nederlanders met financiële problemen is voor kerken reden extra aandacht te geven aan armoede en hoe diaconieën daarbij hulp kunnen bieden.

Afbeelding

‘Anne huilde bij de dood van Bin Laden.’ Drie reacties op het overlijden van Anne van der Bijl

Drie mensen die met de befaamde bijbelsmokkelaar en oprichter van Open Doors Anne van der Bijl hebben samengewerkt, delen hun verhaal. De ‘avonturier van God’ overleed dinsdag.

Afbeelding

Nederlandse Gereformeerde Kerken tellen na hereniging zo’n 140.000 leden

De nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken, een kerkverband dat volgend jaar ontstaat uit de hereniging van vrijgemaakt- en Nederlands-gereformeerden tellen bij de start op 1 mei 2023 zo’n 140.000 leden.

Afbeelding

Beraad roept op tot vrouwenstop ambt Christelijke Gereformeerde Kerken

Een nieuw beraad verzet zich tegen vrouwelijke ambtsdragers in de Christelijke Gereformeerde Kerken. Voorzitter dominee Anton Egas: ‘De synode noemt dit zonde en roept ons op elkaar te vermanen’.