Stichting wil hoogleraar eco-theologie: ‘Klimaat verdient aandacht theologen’

Nieuws
Een net opgerichte stichting maakt zich sterk voor een bijzondere leerstoel christelijk ecologisch denken, waar klimaatvraagstukken vanuit bijbels perspectief worden doordacht. De initiatiefnemers zijn daarover in gesprek met de Theologische Universiteit Kampen-Utrecht.
Hilbert Meijer
dinsdag 20 september 2022 om 17:41 aangepast 18:40
Milieukundige Martine Vonk (1974-2019). Een nieuw opgerichte stichting die zich inzet voor ecologische theologie is naar haar vernoemd.
Milieukundige Martine Vonk (1974-2019). Een nieuw opgerichte stichting die zich inzet voor ecologische theologie is naar haar vernoemd. beeld Dick Vos

Houten

De hoogleraarspost moet er volgens de initiatiefnemers komen, omdat ecologische vraagstukken in de academische theologische wereld meer aandacht verdienen. Eind vorige week hebben zij daarom de Martine Vonkstichting opgericht, genoemd naar de christelijke milieukundige Martine Vonk (1974-2019), die zich tijdens haar leven volop inzette voor christelijk-ecologisch denken en handelen. 

Eerste doelstelling is een leerstoel, maar voorzitter Theanne Boer hoopt dat de stichting uitmondt in een bredere beweging. Ze droomt van een kenniscentrum dat in het teken staat van vraagstukken rond christelijk-ecologisch handelen. ‘De manier waarop de mens zich verhoudt tot de scheppi..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hans Burger nu officieel hoogleraar systematische theologie in Kampen

Hans Burger is benoemd als hoogleraar systematische theologie aan de Theologische Universiteit Kampen-Utrecht. Hij is al sinds 2019 universitair hoofddocent aan de universiteit.

Afbeelding

Vrijgemaakt Urk definitief niet mee met kerkhereniging: ‘Dit roept veel emotie op’

De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt op Urk voegt zich definitief niet bij de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken. Dat heeft de kerkenraad van de Rehobothkerk besloten na raadpleging van de gemeente.

Afbeelding

Hoe kun je tijdens advent meer stilstaan bij je geloof? ‘Ik zit met de handen in het haar’

Nu het advent is, kunnen de adventskaarsen en kerststalletjes weer uit de kast. Dominee Marien Kollenstaart hoopt dat christenen de vier weken naar Kerst ook gebruiken om meer met geloof bezig te zijn. Hij is zelf al begonnen met vasten.

Afbeelding

Een lege kerk op de hoogste terp ter wereld. ‘Voor mij blijft het een bedehuis’

In het Friese Hegebeintum ligt de hoogste terp ter wereld en daarop staat een kerk. Er komt geen geloofsgemeenschap meer samen, maar aan gids Klaas Andringa zal het niet liggen.

Afbeelding

Brad Wursten: ‘Je moet liefde voor je vak uitstralen. Dáárom gedraag ik me zo’

Na een stevige burn-out in 2009 moet Brad Wursten (50) het rustig aandoen. Sindsdien heeft hij zelf een orgel gebouwd en reuzengroenten gekweekt. ‘Als je alleen de besten volgt, zul je ze nooit inhalen’.

Afbeelding

Verschillende vormen van doopvernieuwing: ‘Het voelt toch bijna als een tweede doop’

Je voor een tweede keer laten dopen is omstreden, in zowel rooms-katholieke als protestantse kerken. Tegelijk verlangen sommige kerkleden er wel naar. De afgelopen jaren hebben kerken daarvoor rituelen ontwikkeld. Maar werken die ook?