Stichting wil hoogleraar eco-theologie: ‘Klimaat verdient aandacht theologen’

Nieuws
Een net opgerichte stichting maakt zich sterk voor een bijzondere leerstoel christelijk ecologisch denken, waar klimaatvraagstukken vanuit bijbels perspectief worden doordacht. De initiatiefnemers zijn daarover in gesprek met de Theologische Universiteit Kampen-Utrecht.
Hilbert Meijer
dinsdag 20 september 2022 om 17:41 aangepast 18:40
Milieukundige Martine Vonk (1974-2019). Een nieuw opgerichte stichting die zich inzet voor ecologische theologie is naar haar vernoemd.
Milieukundige Martine Vonk (1974-2019). Een nieuw opgerichte stichting die zich inzet voor ecologische theologie is naar haar vernoemd. beeld Dick Vos

Houten

De hoogleraarspost moet er volgens de initiatiefnemers komen, omdat ecologische vraagstukken in de academische theologische wereld meer aandacht verdienen. Eind vorige week hebben zij daarom de Martine Vonkstichting opgericht, genoemd naar de christelijke milieukundige Martine Vonk (1974-2019), die zich tijdens haar leven volop inzette voor christelijk-ecologisch denken en handelen. 

Eerste doelstelling is een leerstoel, maar voorzitter Theanne Boer hoopt dat de stichting uitmondt in een bredere beweging. Ze droomt van een kenniscentrum dat in het teken staat van vraagstukken rond christelijk-ecologisch handelen. ‘De manier waarop de mens zich verhoudt tot de scheppi..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De Emmaüskerk staat midden in een volksbuurt: 'Mensen voelen zich door de autoriteiten niet gehoord'

De Emmaüskerk staat midden in het Soesterkwartier, een Amersfoortse volksbuurt. Mensen komen graag naar buiten voor een ‘bakkie’, als de wijkbakfiets er rondrijdt. De kerk wil tot zegen zijn voor de buurt.

Afbeelding

Hoe dacht Paulus écht over slavernij? 'Wij hebben onze blinde vlekken in het bijbellezen'

Hoe kon het dat Nederlandse protestanten zonder schuldgevoel slaven konden houden? Had de bijbeluitleg van een reformator als Calvijn daarmee te maken? Volgens Kyle Dieleman is dat heel goed mogelijk.

Afbeelding

Henk de Jong (91) overleden: Tegendraadse theoloog die heilige huisjes omver wierp

De bekende Nederlands-gereformeerde dominee Henk de Jong is dinsdag op 91-jarige leeftijd overleden. Hij was een eigenzinnige theoloog, die de Bijbel ‘zorgvuldig, eerbiedig en geduldig’ bestudeerde.

Afbeelding

Herenigde kerk krijgt ichthusvis als logo. 'Beeldmerk verwijst naar Jezus als fundament'

Een staand ichthus-symbool vormt het nieuwe logo van de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken. Het nieuwe kerkverband krijgt als motto ‘Hoopvol onderweg in Gods wereld’.

Afbeelding

Kees hoort de hele dag psalmen in zijn hoofd: 'Moet ik dan altijd met geloof bezig zijn?'

Kees van Baardewijk heeft last van muzikale hallucinaties. Er galmen psalmen en geestelijke liederen door zijn hoofd, de ganse dag. ‘Het is soms om wanhopig van te worden.'

Afbeelding

Aandringen op vergeving bij misbruik in de kerk? Ineke van Dongen zag het vaak gebeuren

‘Ik kan het woord vergeving soms niet meer horen’, zegt Ineke van Dongen. Jarenlang was zij het gezicht van het Meldpunt Misbruik in Kerkelijke Relaties. Nu neemt ze afscheid. 'Je moet het systeem begrijpen.'