Christelijk gezin uit Iran, dat woont in Friesland, moet misschien terug

Achtergrond
Nederland wil een tot het christendom bekeerd gezin terugsturen naar Iran. ‘Ze doen hier met alles mee’, vertelt dominee Marco Buitenhuis, die zich inspant om de uitzetting tegen te houden.
Remco van Mulligen
dinsdag 13 september 2022 om 18:36 aangepast 20:55
Inwoners uit Burgum hielden ook in 2019 een wake voor Iraanse (en destijds ook Afghaanse) asielzoekers die uitgezet dreigden te worden. De uitzetting ging toen niet door.
Inwoners uit Burgum hielden ook in 2019 een wake voor Iraanse (en destijds ook Afghaanse) asielzoekers die uitgezet dreigden te worden. De uitzetting ging toen niet door. beeld Jaco Klamer

Zeist

Een week geleden lichtte de politie een Iraans meisje met haar ouders van hun bed. Het was vijf uur ‘s morgens. Het christelijke gezin moet terug, oordeelt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Sindsdien wacht het drietal in het detentiecentrum in Zeist op uitzetting. Volgens de wet moet dat binnen twee weken gebeuren.

De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt van Noardburgum, waar het gezin bij is aangesloten, reageerde geschokt. Zondag reisden 26 gemeenteleden naar Zeist voor een wake. Ook de gereformeerde basisschool Oranje-Nassau, de school van het meisje, bracht een verklaring uit: ‘We maken ons zeer grote zorgen over het lot van deze medechristenen in een land waar christenen hun leven vaak niet zeker zijn.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deed de partijchef 100 Mark in de collectezak? In Greifswald hield het regime de theologie onder controle

Theologie is de kleinste faculteit aan de Universiteit van Greifswald, het 'Kampen' van Duitsland. Toch ‘bevrucht’ de studierichting andere wetenschappen. Maar in de ex-DDR is het communistische verleden nooit ver weg.

Afbeelding

De 'homozegen' in de Engelse kerk is een vaag compromis. Maar het is ook méér dan dat

Gebrek aan leiderschap. Dat verwijt krijgen de anglicaanse bisschoppen in Engeland van alle kanten. Waarom maken ze dan ook geen duidelijke keus: voor het traditionele huwelijk, of voor gelijke rechten voor homo's?

Afbeelding

De homozegen verdeelt, maar 'wij anglicanen hebben een lange geschiedenis van toch bij elkaar blijven'

Furieus zijn de reacties tot nu toe, van 'links' én 'rechts', op het homobesluit van de Engelse anglicaanse bisschoppen. Staat de kerk misschien op het randje van een breuk? Bisschop Martyn Snow hoopt en bidt van niet.

Afbeelding

Refojongeren vinden via blind dates een partner in eigen kring: 'Willen zorgen voor een goede match'

De liefde van je leven ontmoeten op een blind date? Volgers van Instagram-pagina 'Refomemes' kunnen zich opgeven voor een afspraakje met een onbekende. En dat kan tot succes leiden. 'Er is al een Refomemes-stelletje.'

Afbeelding

Kerk Oostkapelle maakt plaats voor woningen: 'Sommigen hebben deze kerk nog helpen bouwen'

In het Zeeuwse Oostkapelle laat de krimpende protestantse gemeente een kerkgebouw slopen voor woningbouw, zodat het dorp kan groeien. Dat roept veel emoties op.

Afbeelding

Taart na de kerkdienst in eigen taal. Het duurzaam geloof van Hongaarse christenen in Nederland

De preek heet 'Igehirdetés' en het gebed 'Imádság'. Ze komen overal vandaan, die dertig Hongaren in een luthers kerkgebouw. Uit Transsylvanië, uit Almere, van Urk. Maar vandaag geloven ze in Zwolle.