Christelijk gezin uit Iran, dat woont in Friesland, moet misschien terug

Achtergrond
Nederland wil een tot het christendom bekeerd gezin terugsturen naar Iran. ‘Ze doen hier met alles mee’, vertelt dominee Marco Buitenhuis, die zich inspant om de uitzetting tegen te houden.
dinsdag 13 september 2022 om 18:36 aangepast 20:55
Inwoners uit Burgum hielden ook in 2019 een wake voor Iraanse (en destijds ook Afghaanse) asielzoekers die uitgezet dreigden te worden. De uitzetting ging toen niet door.
Inwoners uit Burgum hielden ook in 2019 een wake voor Iraanse (en destijds ook Afghaanse) asielzoekers die uitgezet dreigden te worden. De uitzetting ging toen niet door. beeld Jaco Klamer

Zeist

Een week geleden lichtte de politie een Iraans meisje met haar ouders van hun bed. Het was vijf uur ‘s morgens. Het christelijke gezin moet terug, oordeelt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Sindsdien wacht het drietal in het detentiecentrum in Zeist op uitzetting. Volgens de wet moet dat binnen twee weken gebeuren.

De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt van Noardburgum, waar het gezin bij is aangesloten, reageerde geschokt. Zondag reisden 26 gemeenteleden naar Zeist voor een wake. Ook de gereformeerde basisschool Oranje-Nassau, de school van het meisje, bracht een verklaring uit: ‘We maken ons zeer grote zorgen over het lot van deze medechristenen in een land waar christenen hun leven vaak niet zeker zijn.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoogleraar kerkrecht: Christelijk-gereformeerden kunnen vrouwelijke synodeleden niet weigeren

Vrouwelijke ambtsdragers kunnen gewoon afgevaardigd worden naar de synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Die opmerkelijke conclusie trekt Herman Selderhuis, hoogleraar kerkrecht.

Afbeelding

Hoe de Gereformeerde Gemeenten op een achternamiddag in 1953 scheurden

Voorbijgangers in de Boothstraat in Utrecht zagen op woensdagmiddag 3 juni 1953 een eigenaardig tafereel. Enkele mannen in zwarte pakken verlieten in opgewonden staat het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente.

Afbeelding

Klimaatactivist gedoopt met water uit het waterkanon van de A12-blokkade

Een belijdeniskandidaat en dopeling heeft zich zondag laten dopen met water uit een waterkanon dat bij de klimaatdemonstratie op de A12 is ingezet. ‘Op deze manier breng je een politiek statement de kerk in.’

Afbeelding

Na afloop van de preek van dominee Van Bell riep ouderling Ruys dat de preek 'uit de duivel' was geweest'

De kerkenraad vergaderde over een bezwaarschrift van vrijzinnige gemeenteleden. Over geluidsoverlast voor de buren te voorkomen, werden de luiken van de vergaderzaal gesloten.

Afbeelding

Protestants klooster op het Friese platteland: 'We willen ruimte maken voor God, zodat Hij iets kan doen'

Op pinksterzondag opent een protestants klooster op het Friese platteland. Zeventien ‘kleasterlingen’ kiezen voor een leven in stilte, bezinning en verbinding. ‘Pinksteren is een feest om nieuwe wegen in te slaan.’

Afbeelding

Eerste Roepingenzondag in de Protestantse Kerk: 'Zonder nieuwe roepingen zullen jonge dominees verzuipen'

Twee jonge dominees luidden in maart de noodklok over het dalende aantal predikanten in Nederland. Hun kerkverband haakt nu aan bij een bestaand fenomeen: roepingenzondag.