De Australische Anglicaanse kerk valt uiteen vanwege homohuwelijk

Nieuws
Een groep conservatieve gelovigen heeft zich afgescheiden van de Anglicaanse Kerk in Australië, vanwege onenigheid over het homohuwelijk. Ze hebben een nieuw, bovenregionaal bisdom gevormd onder de naam Southern Cross (Zuiderkruis).
Ilona de Lange
donderdag 18 augustus 2022 om 17:49
Glenn Davies (links) in zijn voormalige functie als aartsbisschop van Sydney.
Glenn Davies (links) in zijn voormalige functie als aartsbisschop van Sydney. beeld epa / Dean Lewins

Sidney

Donderdag werd Glenn Davies, voormalig aartsbisschop van Sydney, aangesteld als bisschop. De afscheiding volgt op het besluit van de Anglicaanse Kerk van Australië dat elk bisdom zelf mag kiezen om homohuwelijken al dan niet in te zegenen. Tot nu toe hebben drie bisdommen besloten dit wel te doen. 

Het bisdom sluit zich aan bij GAFCON, een koepelorganisatie van behoudende Anglicaanse Kerken uit verschillende delen van de wereld. De conservatieve gelovigen vinden dat de kerk afdrijft van de bijbelse leer over het huwelijk. Het is nog onduidelijk hoeveel kerken of kerkleden zich bij het nieuwe bisdom zullen aansluiten. Bisschop Davies zei dat het ‘een aanzienlijke impact’ zal krijgen. ‘Het zal sommige bisschoppen ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hans Burger nu officieel hoogleraar systematische theologie in Kampen

Hans Burger is benoemd als hoogleraar systematische theologie aan de Theologische Universiteit Kampen-Utrecht. Hij is al sinds 2019 universitair hoofddocent aan de universiteit.

Afbeelding

Vrijgemaakt Urk definitief niet mee met kerkhereniging: ‘Dit roept veel emotie op’

De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt op Urk voegt zich definitief niet bij de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken. Dat heeft de kerkenraad van de Rehobothkerk besloten na raadpleging van de gemeente.

Afbeelding

Hoe kun je tijdens advent meer stilstaan bij je geloof? ‘Ik zit met de handen in het haar’

Nu het advent is, kunnen de adventskaarsen en kerststalletjes weer uit de kast. Dominee Marien Kollenstaart hoopt dat christenen de vier weken naar Kerst ook gebruiken om meer met geloof bezig te zijn. Hij is zelf al begonnen met vasten.

Afbeelding

Een lege kerk op de hoogste terp ter wereld. ‘Voor mij blijft het een bedehuis’

In het Friese Hegebeintum ligt de hoogste terp ter wereld en daarop staat een kerk. Er komt geen geloofsgemeenschap meer samen, maar aan gids Klaas Andringa zal het niet liggen.

Afbeelding

Brad Wursten: ‘Je moet liefde voor je vak uitstralen. Dáárom gedraag ik me zo’

Na een stevige burn-out in 2009 moet Brad Wursten (50) het rustig aandoen. Sindsdien heeft hij zelf een orgel gebouwd en reuzengroenten gekweekt. ‘Als je alleen de besten volgt, zul je ze nooit inhalen’.

Afbeelding

Verschillende vormen van doopvernieuwing: ‘Het voelt toch bijna als een tweede doop’

Je voor een tweede keer laten dopen is omstreden, in zowel rooms-katholieke als protestantse kerken. Tegelijk verlangen sommige kerkleden er wel naar. De afgelopen jaren hebben kerken daarvoor rituelen ontwikkeld. Maar werken die ook?