Ook na corona blijft de vakantiebijbelweek: ‘Kinderen iets meegeven van het geloof’

Nieuws
Toneelstukjes, kinderliedjes zingen, knutselen en bijbelverhalen vertellen. Op veel plekken is de vakantiebijbelweek een traditie tijdens de zomervakantie. Daar heeft corona geen verandering in gebracht, zegt de HGJB.
Jasper den Boon
dinsdag 16 augustus 2022 om 17:17 aangepast 10:25
Dit jaar is het thema van de vakantiebijbelweek Alles andersom
Dit jaar is het thema van de vakantiebijbelweek Alles andersom beeld Dick Vos

Die organisatie levert voor de meeste lokale vakantiebijbelweken het materiaal. Dat is niet verminderd ten opzichte van de periode voor corona, stelt Jan Kranendonk (directeur van de HGJB). Dit jaar zijn er ongeveer 200 mappen met materiaal verkocht en hebben 300 vrijwilligers meegedaan aan een toerustingsmoment over de vakantiebijbelweek.

Kranendonk is blij dat de vakantiebijbelweken in deze mate corona hebben overleefd. ‘Dit komt onder andere doordat lokale commissies contact hebben gehouden met de kinderen. Bijvoorbeeld door speurtochten en cadeautasjes. Als je geen contact hebt gehouden, is het lastiger om nu de kinderen weer naar de vakantiebijbelweek te trekken.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe kun je tijdens advent meer stilstaan bij je geloof? ‘Ik zit met de handen in het haar’

Nu het advent is, kunnen de adventskaarsen en kerststalletjes weer uit de kast. Dominee Marien Kollenstaart hoopt dat christenen de vier weken naar Kerst ook gebruiken om meer met geloof bezig te zijn. Hij is zelf al begonnen met vasten.

Afbeelding

Een lege kerk op de hoogste terp ter wereld. ‘Voor mij blijft het een bedehuis’

In het Friese Hegebeintum ligt de hoogste terp ter wereld en daarop staat een kerk. Er komt geen geloofsgemeenschap meer samen, maar aan gids Klaas Andringa zal het niet liggen.

Afbeelding

Brad Wursten: ‘Je moet liefde voor je vak uitstralen. Dáárom gedraag ik me zo’

Na een stevige burn-out in 2009 moet Brad Wursten (50) het rustig aandoen. Sindsdien heeft hij zelf een orgel gebouwd en reuzengroenten gekweekt. ‘Als je alleen de besten volgt, zul je ze nooit inhalen’.

Afbeelding

Verschillende vormen van doopvernieuwing: ‘Het voelt toch bijna als een tweede doop’

Je voor een tweede keer laten dopen is omstreden, in zowel rooms-katholieke als protestantse kerken. Tegelijk verlangen sommige kerkleden er wel naar. De afgelopen jaren hebben kerken daarvoor rituelen ontwikkeld. Maar werken die ook?

Afbeelding

Wat heeft geloof met economie te maken? Daar gaan deze universiteiten onderzoek naar doen

‘De protestantse stem moet duidelijker klinken in grote vraagstukken zoals klimaat’, vindt Pim Boven, bestuurslid van de TU Kampen-Utrecht. Daarom start de universiteit een samenwerkingsproject voor duurzame economie.

Afbeelding

Waarom de Gereformeerde Gemeenten zo slecht tegen kritiek kunnen

De Gereformeerde Gemeenten zijn zuiniger op hun leer dan op hun mensen. Wie vragen stelt bij de leer van het reformatorische kerkverband, ziet men liever vertrekken. Dat is nog begrijpelijk ook, stelt Dick Schinkelshoek.