Steun voor een anglicaans ‘nee’ tegen homorelaties blijft beperkt

Nieuws
Het aantal anglicaanse bisschoppen die hebben getekend voor een hernieuwde, heldere afwijzing van homorelaties, is zondag blijven steken op 125.
Wim Houtman
zondag 7 augustus 2022 om 18:34 aangepast 09:10
Aartsbisschop Justin Welby met leden van de worshipband, bij de slotviering van de Lambeth-conferentie zondagmiddag.
Aartsbisschop Justin Welby met leden van de worshipband, bij de slotviering van de Lambeth-conferentie zondagmiddag. beeld Ian Walton for The Lambeth Conference

Canterbury

Dat cijfer heeft de ‘Gemeenschap van Anglicaanse Kerken van het Zuiden’ (CSFA) zondag meegedeeld. Dat betekent dat hun resolutie is ondertekend door minder dan een op de vijf die de afgelopen twee weken op de internationale bisschoppenconferentie in Canterbury bijeen waren.

De uitslag betekent dat veel bisschoppen het blijkbaar belangrijker vinden om binnen de kerk bij elkaar te blijven - hoe ingewikkeld dat bij verschil van mening ook is - dan een resolutie te ondertekenen die een kerkpolitieke splijtzwam zou zijn.

Onder aanvoering van aartsbisschop Justin Badi van Zuid-Soedan maakte een groep ‘orthodoxe’ bisschoppen - onder de paraplu van de CSFA - zich op de conferentie sterk voor een herbevestiging van ‘resolutie 1...

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hans Burger nu officieel hoogleraar systematische theologie in Kampen

Hans Burger is benoemd als hoogleraar systematische theologie aan de Theologische Universiteit Kampen-Utrecht. Hij is al sinds 2019 universitair hoofddocent aan de universiteit.

Afbeelding

Vrijgemaakt Urk definitief niet mee met kerkhereniging: ‘Dit roept veel emotie op’

De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt op Urk voegt zich definitief niet bij de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken. Dat heeft de kerkenraad van de Rehobothkerk besloten na raadpleging van de gemeente.

Afbeelding

Hoe kun je tijdens advent meer stilstaan bij je geloof? ‘Ik zit met de handen in het haar’

Nu het advent is, kunnen de adventskaarsen en kerststalletjes weer uit de kast. Dominee Marien Kollenstaart hoopt dat christenen de vier weken naar Kerst ook gebruiken om meer met geloof bezig te zijn. Hij is zelf al begonnen met vasten.

Afbeelding

Een lege kerk op de hoogste terp ter wereld. ‘Voor mij blijft het een bedehuis’

In het Friese Hegebeintum ligt de hoogste terp ter wereld en daarop staat een kerk. Er komt geen geloofsgemeenschap meer samen, maar aan gids Klaas Andringa zal het niet liggen.

Afbeelding

Brad Wursten: ‘Je moet liefde voor je vak uitstralen. Dáárom gedraag ik me zo’

Na een stevige burn-out in 2009 moet Brad Wursten (50) het rustig aandoen. Sindsdien heeft hij zelf een orgel gebouwd en reuzengroenten gekweekt. ‘Als je alleen de besten volgt, zul je ze nooit inhalen’.

Afbeelding

Verschillende vormen van doopvernieuwing: ‘Het voelt toch bijna als een tweede doop’

Je voor een tweede keer laten dopen is omstreden, in zowel rooms-katholieke als protestantse kerken. Tegelijk verlangen sommige kerkleden er wel naar. De afgelopen jaren hebben kerken daarvoor rituelen ontwikkeld. Maar werken die ook?