Grote beurs voor onderzoeksproject kerk en slavernij

Achtergrond
Een onderzoeksproject van onder meer de PThU en de VU naar kerk en slavernij krijgt van het NWO een subsidie van € 750.000 euro. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek geeft daarmee groen licht voor een breed project dat ingaat op de rol van de protestantse kerk bij het Nederlands koloniaal slavernijverleden.
Herman Veenhof
zaterdag 16 juli 2022 om 11:06 aangepast 15:52
De lutherse kerk in Paramaribo.
De lutherse kerk in Paramaribo. Luthermuseum Amsterdam

Amsterdam

In het onderzoeksproject bestuderen de betrokken universiteiten met de University of Curaçao en het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee)  de rol van de protestantse kerk in het Nederlands koloniaal verleden in de Oost en de West.

De onderzoekers kijken naar de theologische en exegetische argumenten die vanuit kerk en academie werden aangedragen om slavernij te verdedigen dan wel te bekritiseren. Ook kijken ze naar het financiële, maatschappelijke en bestuurlijke aandeel van de kerk in de slavernij en de slavenhandel. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Lavrov en Poetin, hou op met die leugens’: Engelse kerkleider Justin Welby ziet menselijk leed in Oekraïne

De Engelse kerkleider Justin Welby besloot vrijdag een driedaags bezoek aan Oekraïne. Hij is bang dat het conflict zich tientallen jaren kan voortslepen.

Afbeelding

Hans Burger nu officieel hoogleraar systematische theologie in Kampen

Hans Burger is benoemd als hoogleraar systematische theologie aan de Theologische Universiteit Kampen-Utrecht. Hij is al sinds 2019 universitair hoofddocent aan de universiteit.

Afbeelding

Vrijgemaakt Urk definitief niet mee met kerkhereniging: ‘Dit roept veel emotie op’

De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt op Urk voegt zich definitief niet bij de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken. Dat heeft de kerkenraad van de Rehobothkerk besloten na raadpleging van de gemeente.

Afbeelding

Hoe kun je tijdens advent meer stilstaan bij je geloof? ‘Ik zit met de handen in het haar’

Nu het advent is, kunnen de adventskaarsen en kerststalletjes weer uit de kast. Dominee Marien Kollenstaart hoopt dat christenen de vier weken naar Kerst ook gebruiken om meer met geloof bezig te zijn. Hij is zelf al begonnen met vasten.

Afbeelding

Een lege kerk op de hoogste terp ter wereld. ‘Voor mij blijft het een bedehuis’

In het Friese Hegebeintum ligt de hoogste terp ter wereld en daarop staat een kerk. Er komt geen geloofsgemeenschap meer samen, maar aan gids Klaas Andringa zal het niet liggen.

Afbeelding

Brad Wursten: ‘Je moet liefde voor je vak uitstralen. Dáárom gedraag ik me zo’

Na een stevige burn-out in 2009 moet Brad Wursten (50) het rustig aandoen. Sindsdien heeft hij zelf een orgel gebouwd en reuzengroenten gekweekt. ‘Als je alleen de besten volgt, zul je ze nooit inhalen’.