Amerikaanse kerk trekt zich terug uit de olie

Nieuws
De Presbyterian Church USA (PCUSA), een kerkverband met ruim een miljoen leden, heeft na jaren van debat besloten niet langer te investeren in vijf oliemaatschappijen. De prominente christelijke denominatie hoopt hiermee een duidelijk signaal af te geven naar de olie-industrie dat ‘betekenisvolle verandering nodig is’.
redactie nd
vrijdag 8 juli 2022 om 11:14
De prominente christelijke denominatie hoopt een duidelijk signaal af te geven naar de olie-industrie dat 'betekenisvolle verandering nodig is.'
De prominente christelijke denominatie hoopt een duidelijk signaal af te geven naar de olie-industrie dat 'betekenisvolle verandering nodig is.' beeld anp / Jeffrey Groeneweg

Verenigde Staten

De discussie over het al dan niet investeren in oliemaatschappijen speelt al langer in verschillende kerken en geloofsgroepen in de Verenigde Staten. Al sinds de jaren tachtig discussiëren de presbyterianen erover te stoppen met het investeren in fossiele brandstoffen, waaronder olie. Niet eerder werd ook echt besloten om dit te doen. In de voorafgaande discussie stond vooral de vraag centraal of de kerk haar investeringen moest stoppen of die juist zou moeten gebruiken om bedrijven onder druk te zetten om een meer klimaatbewuste werkwijze te ontwikkelen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe kun je tijdens advent meer stilstaan bij je geloof? ‘Ik zit met de handen in het haar’

Nu het advent is, kunnen de adventskaarsen en kerststalletjes weer uit de kast. Dominee Marien Kollenstaart hoopt dat christenen de vier weken naar Kerst ook gebruiken om meer met geloof bezig te zijn. Hij is zelf al begonnen met vasten.

Afbeelding

Een lege kerk op de hoogste terp ter wereld. ‘Voor mij blijft het een bedehuis’

In het Friese Hegebeintum ligt de hoogste terp ter wereld en daarop staat een kerk. Er komt geen geloofsgemeenschap meer samen, maar aan gids Klaas Andringa zal het niet liggen.

Afbeelding

Brad Wursten: ‘Je moet liefde voor je vak uitstralen. Dáárom gedraag ik me zo’

Na een stevige burn-out in 2009 moet Brad Wursten (50) het rustig aandoen. Sindsdien heeft hij zelf een orgel gebouwd en reuzengroenten gekweekt. ‘Als je alleen de besten volgt, zul je ze nooit inhalen’.

Afbeelding

Verschillende vormen van doopvernieuwing: ‘Het voelt toch bijna als een tweede doop’

Je voor een tweede keer laten dopen is omstreden, in zowel rooms-katholieke als protestantse kerken. Tegelijk verlangen sommige kerkleden er wel naar. De afgelopen jaren hebben kerken daarvoor rituelen ontwikkeld. Maar werken die ook?

Afbeelding

Wat heeft geloof met economie te maken? Daar gaan deze universiteiten onderzoek naar doen

‘De protestantse stem moet duidelijker klinken in grote vraagstukken zoals klimaat’, vindt Pim Boven, bestuurslid van de TU Kampen-Utrecht. Daarom start de universiteit een samenwerkingsproject voor duurzame economie.

Afbeelding

Waarom de Gereformeerde Gemeenten zo slecht tegen kritiek kunnen

De Gereformeerde Gemeenten zijn zuiniger op hun leer dan op hun mensen. Wie vragen stelt bij de leer van het reformatorische kerkverband, ziet men liever vertrekken. Dat is nog begrijpelijk ook, stelt Dick Schinkelshoek.