Weer laat plaatselijke Christelijke Gereformeerde Kerk vrouwen toe tot het ambt

Nieuws
‘Kruispunt’, een kerkelijke samenwerkingsgemeente in Amersfoort van onder meer christelijk-gereformeerden, heeft zaterdag besloten vrouwen toe te laten tot de ambten van diakenen, ouderlingen én predikanten.
Herman Veenhof
zaterdag 2 juli 2022 om 16:33
Kruispunt Vathorst erkent dat de stap gevoelig ligt en wil in gesprek met haar christelijke-gereformeerde ‘moederkerk’.
Kruispunt Vathorst erkent dat de stap gevoelig ligt en wil in gesprek met haar christelijke-gereformeerde ‘moederkerk’. beeld Henry Hoekstra / google maps

Amersfoort

Vrouwen mogen met ingang van 25 september alle ambten bekleden. Daarmee zullen ze zich ‘niet langer voegen’ in de lijn die de synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken dit voorjaar aangaf, meldt de gemeente. Kruispunt is een samenwerkingsgemeente van de Christelijke Gereformeerde en Nederlands Gereformeerde Kerken en de Protestantse Kerk in Nederland (CGK, NGK en PKN).

Van de twaalf bestuursleden werden tot nu toe alleen de mannen bevestigd in het ambt en de vrouwen ‘gezegend’ voor hun taak, al deden ze hetzelfde werk. Het onderscheid vloeide voort uit afspraken die in 2012 werden gemaakt; het deelnemende kerkverband van de CGK zag toen – net als nu – geen ruimte voor de vrouw in het ambt. Na onderzoek werd in se..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Protestantse Kerk wil opvangcrisis oplossen door duizenden statushouders te huisvesten

Het idee voor het project ontstond spontaan in Kampen, waar kerken zelf vluchtelingen gingen opvangen. Het project wordt financieel gesteund door staatssecretaris Eric van den Burg (Asiel).

Afbeelding

Christelijk-gereformeerden mogen elkaar aanspreken op ‘vrouw in ambt’

Als gemeenten die behoren tot de Christelijke Gereformeerde Kerken vrouwelijke ambtsdragers bevestigen, is er alle reden hen op het schenden van de gezamenlijke kerkordelijke afspraken aan te spreken

Afbeelding

Kerken slaan handen ineen bij strijd tegen armoede: ‘We kunnen ons onderscheiden’

De torenhoge inflatie en het groeiend aantal Nederlanders met financiële problemen is voor kerken reden extra aandacht te geven aan armoede en hoe diaconieën daarbij hulp kunnen bieden.

Afbeelding

‘Anne huilde bij de dood van Bin Laden.’ Drie reacties op het overlijden van Anne van der Bijl

Drie mensen die met de befaamde bijbelsmokkelaar en oprichter van Open Doors Anne van der Bijl hebben samengewerkt, delen hun verhaal. De ‘avonturier van God’ overleed dinsdag.

Afbeelding

Nederlandse Gereformeerde Kerken tellen na hereniging zo’n 140.000 leden

De nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken, een kerkverband dat volgend jaar ontstaat uit de hereniging van vrijgemaakt- en Nederlands-gereformeerden tellen bij de start op 1 mei 2023 zo’n 140.000 leden.

Afbeelding

Beraad roept op tot vrouwenstop ambt Christelijke Gereformeerde Kerken

Een nieuw beraad verzet zich tegen vrouwelijke ambtsdragers in de Christelijke Gereformeerde Kerken. Voorzitter dominee Anton Egas: ‘De synode noemt dit zonde en roept ons op elkaar te vermanen’.