Arnold Huijgen hoogleraar dogmatiek PThU. ‘Ik kan Christelijke Gereformeerde Kerken niet loslaten’

Nieuws
Arnold Huijgen wordt na de zomervakantie hoogleraar dogmatiek aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU), een functie die hij nu vervult aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA).
Rick Moeliker
zaterdag 2 juli 2022 om 14:10 aangepast 21:15
Arnold Huijgen wil aan de PThU theologie bedrijven in een bredere context.
Arnold Huijgen wil aan de PThU theologie bedrijven in een bredere context. beeld Dick Vos

De generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) stemde zaterdag in met de benoeming van Huijgen. Hij vertrekt zodoende na achttien jaar bij de TUA, waar hij de laatste zes jaar hoogleraar was. Huijgen blijft wel lid van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). ‘Ik kan de TUA wel loslaten, maar de CGK niet. Ik ben in die kerk geroepen, dat heb ik de afgelopen maanden ook weer sterk ervaren. Natuurlijk, het zou de weg van de minste weerstand zijn om nu ook lid van de PKN te worden, maar zo werkt het voor mij niet. Daarmee bedoel ik overigens niet dat er iets mis zou zijn met de PKN, het gaat er voor mij om dat ik door God in de CGK ben geplaatst.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meldpunt gaat strijd aan met misbruik in reformatorische kerken: 'Het is niet altijd veilig in de kerk'

Het zijn niet alleen vieze enge mannen die zich schuldig maken aan seksueel misbruik. 'Ook gewone mensen zoals jij en ik gaan over de schreef.' Daarom profileert het Meldpunt Misbruik Reformatorische Kerken zich nu.

Afbeelding

Koning Charles vraagt de aartsbisschop van Canterbury te bemiddelen in familievete. Zoiets is vaker gebeurd

Aartsbisschop Justin Welby gaat bemiddelen in de vete tussen de twee zonen van koning Charles III. Het is niet voor het eerst dat een kerkleider bij problemen aan het hof wordt geroepen.

Afbeelding

Kerkelijke breuk Urk-Zwolle: zijn de christelijk-gereformeerden uitgepraat?

Een traditionele Christelijke Gereformeerde Kerk op Urk heeft de banden verbroken met de ruimdenkende zustergemeente in Zwolle. Vermoeidheid na eindeloze kerkelijke discussies resulteert in een lokale breuk.

Afbeelding

Akkoord over kerkelijke rechtspraak in herenigde kerken. 'Mooi fundament voor de kerkelijke rechtspraak'

Bij conflicten in de kerk kunnen leden van de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken terecht bij een soort kerkelijke rechtbank. De regeling hiervoor werd zaterdag vastgesteld door de synode van de fusiekerk.

Afbeelding

Peter werkt op Aruba als pastor voor 'mensen in de shit': 'Ik ga graag de straat op'

Peter Hazenoot werkt als evangelist op Aruba. Hij deelt eten uit aan daklozen, helpt verslaafden met afkicken en bidt met prostituees. ‘Ik heb het idee dat kerken vaak nogal naar binnen gekeerd zijn.’

Afbeelding

Oudtestamenticus Eric Peels: 'We zijn soms zo snel klaar met de moeilijke teksten in de Bijbel'

Een Bijbel vol met fijne teksten waar we een goed gevoel bij hebben– oudtestamenticus Eric Peels moet er niet aan denken. 'Geef mij maar de Bijbel zoals die is: levensecht en in de soms rauwe realiteit van ons bestaan.'