Arnold Huijgen hoogleraar dogmatiek PThU. ‘Ik kan Christelijke Gereformeerde Kerken niet loslaten’

Nieuws
Arnold Huijgen wordt na de zomervakantie hoogleraar dogmatiek aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU), een functie die hij nu vervult aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA).
Rick Moeliker
zaterdag 2 juli 2022 om 14:10 aangepast 21:15
Arnold Huijgen wil aan de PThU theologie bedrijven in een bredere context.
Arnold Huijgen wil aan de PThU theologie bedrijven in een bredere context. beeld Dick Vos

De generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) stemde zaterdag in met de benoeming van Huijgen. Hij vertrekt zodoende na achttien jaar bij de TUA, waar hij de laatste zes jaar hoogleraar was. Huijgen blijft wel lid van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). ‘Ik kan de TUA wel loslaten, maar de CGK niet. Ik ben in die kerk geroepen, dat heb ik de afgelopen maanden ook weer sterk ervaren. Natuurlijk, het zou de weg van de minste weerstand zijn om nu ook lid van de PKN te worden, maar zo werkt het voor mij niet. Daarmee bedoel ik overigens niet dat er iets mis zou zijn met de PKN, het gaat er voor mij om dat ik door God in de CGK ben geplaatst.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoogleraar kerkrecht: Christelijk-gereformeerden kunnen vrouwelijke synodeleden niet weigeren

Vrouwelijke ambtsdragers kunnen gewoon afgevaardigd worden naar de synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Die opmerkelijke conclusie trekt Herman Selderhuis, hoogleraar kerkrecht.

Afbeelding

Hoe de Gereformeerde Gemeenten op een achternamiddag in 1953 scheurden

Voorbijgangers in de Boothstraat in Utrecht zagen op woensdagmiddag 3 juni 1953 een eigenaardig tafereel. Enkele mannen in zwarte pakken verlieten in opgewonden staat het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente.

Afbeelding

Klimaatactivist gedoopt met water uit het waterkanon van de A12-blokkade

Een belijdeniskandidaat en dopeling heeft zich zondag laten dopen met water uit een waterkanon dat bij de klimaatdemonstratie op de A12 is ingezet. ‘Op deze manier breng je een politiek statement de kerk in.’

Afbeelding

Na afloop van de preek van dominee Van Bell riep ouderling Ruys dat de preek 'uit de duivel' was geweest'

De kerkenraad vergaderde over een bezwaarschrift van vrijzinnige gemeenteleden. Over geluidsoverlast voor de buren te voorkomen, werden de luiken van de vergaderzaal gesloten.

Afbeelding

Protestants klooster op het Friese platteland: 'We willen ruimte maken voor God, zodat Hij iets kan doen'

Op pinksterzondag opent een protestants klooster op het Friese platteland. Zeventien ‘kleasterlingen’ kiezen voor een leven in stilte, bezinning en verbinding. ‘Pinksteren is een feest om nieuwe wegen in te slaan.’

Afbeelding

Eerste Roepingenzondag in de Protestantse Kerk: 'Zonder nieuwe roepingen zullen jonge dominees verzuipen'

Twee jonge dominees luidden in maart de noodklok over het dalende aantal predikanten in Nederland. Hun kerkverband haakt nu aan bij een bestaand fenomeen: roepingenzondag.