De kogel is door de Christian Reformed Church: er is geen plaats voor homorelaties. Die komt er ook niet

Nieuws
De synode van de Christian Reformed Church in de Verenigde Staten en Canada heeft een ‘nee’ uitgesproken tegen acceptatie van homorelaties in de kerk. De afwijzing van ‘homoseksuele seks’ maakt onderdeel uit van de belijdenis van de kerk, aldus de synode.
Wim Houtman
woensdag 15 juni 2022 om 18:21 aangepast 21:50
Sprekers in de rij voor de microfoon op de synode van de Christian Reformed Church.
Sprekers in de rij voor de microfoon op de synode van de Christian Reformed Church. beeld Steven M. Herppich

Grand Rapids

Dat betekent dat dominees en kerkenraden geen ruimte hebben om van dit standpunt af te wijken, dus om bijvoorbeeld homorelaties te zegenen. Mensen die met iemand van hetzelfde geslacht samenleven, kunnen in de Christian Reformed Church geen ambtsdrager zijn. 

Met 123 tegen 53 stemmen nam de synode een voorstel aan om een uitleg toe te voegen aan antwoord 108 uit de Heidelbergse Catechismus. In dit belijdenisgeschrift van calvinistische kerken staat dat ‘alle onkuisheid door God vervloekt is’. De Christian Reformed Church voegt hier nu een toelichting op het woord ‘onkuisheid’ aan toe: dat omvat ‘overspel, seks voor het huwelijk, buiten..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe kun je tijdens advent meer stilstaan bij je geloof? ‘Ik zit met de handen in het haar’

Nu het advent is, kunnen de adventskaarsen en kerststalletjes weer uit de kast. Dominee Marien Kollenstaart hoopt dat christenen de vier weken naar Kerst ook gebruiken om meer met geloof bezig te zijn. Hij is zelf al begonnen met vasten.

Afbeelding

Een lege kerk op de hoogste terp ter wereld. ‘Voor mij blijft het een bedehuis’

In het Friese Hegebeintum ligt de hoogste terp ter wereld en daarop staat een kerk. Er komt geen geloofsgemeenschap meer samen, maar aan gids Klaas Andringa zal het niet liggen.

Afbeelding

Brad Wursten: ‘Je moet liefde voor je vak uitstralen. Dáárom gedraag ik me zo’

Na een stevige burn-out in 2009 moet Brad Wursten (50) het rustig aandoen. Sindsdien heeft hij zelf een orgel gebouwd en reuzengroenten gekweekt. ‘Als je alleen de besten volgt, zul je ze nooit inhalen’.

Afbeelding

Verschillende vormen van doopvernieuwing: ‘Het voelt toch bijna als een tweede doop’

Je voor een tweede keer laten dopen is omstreden, in zowel rooms-katholieke als protestantse kerken. Tegelijk verlangen sommige kerkleden er wel naar. De afgelopen jaren hebben kerken daarvoor rituelen ontwikkeld. Maar werken die ook?

Afbeelding

Wat heeft geloof met economie te maken? Daar gaan deze universiteiten onderzoek naar doen

‘De protestantse stem moet duidelijker klinken in grote vraagstukken zoals klimaat’, vindt Pim Boven, bestuurslid van de TU Kampen-Utrecht. Daarom start de universiteit een samenwerkingsproject voor duurzame economie.

Afbeelding

Waarom de Gereformeerde Gemeenten zo slecht tegen kritiek kunnen

De Gereformeerde Gemeenten zijn zuiniger op hun leer dan op hun mensen. Wie vragen stelt bij de leer van het reformatorische kerkverband, ziet men liever vertrekken. Dat is nog begrijpelijk ook, stelt Dick Schinkelshoek.