Lees als dominee romans en kijk films, zegt Gerrit van Meijeren. ‘Alleen wie eerst luistert, kan antwoorden geven’

Achtergrond
Een voorganger die in contact wil blijven met zijn hoorders, doet er verstandig aan romans te lezen en films te kijken. Ted van Gennep deed het zijn leven lang. Classispredikant Gerrit van Meijeren promoveert donderdag op de aanpak van deze cultuurtheoloog.
Rick Moeliker
dinsdag 14 juni 2022 om 09:50 aangepast 21:24
Gerrit van Meijeren. 'Romans en films leggen vaak iets bloot van de verlangens die onder mensen leven, laat ze daarom niet links liggen.'
Gerrit van Meijeren. 'Romans en films leggen vaak iets bloot van de verlangens die onder mensen leven, laat ze daarom niet links liggen.' beeld Bas Verburg // Fotografie by Bas

Groningen

Natuurlijk kun je als christen literatuur en films links laten liggen. Vaak is daar ook best een goede reden voor: romans kunnen bij tijd en wijle erg grof zijn en sommige films grossieren in seks en geweld. Je ziel willen bewaren, dominee Gerrit van Meijeren heeft er alle begrip voor. Maar, voorgangers zijn wat hem betreft geroepen om hun eigen tijd en wereld te lezen. ‘Het is de wereld waarin wij - voorgangers en hoorders -  ons bevinden en culturele uitingen leggen vaak iets bloot van verlangens die in mensen leven.’ 

Iemand die de ogen in ieder geval niet sloot, is Ted van Gennep (1926-1990). Van Meijeren bestudeerde de afgelopen jaren de beschouwingen over allerhande culturele onderwerpen die Van Gennep in verschillende boek..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een lege kerk op de hoogste terp ter wereld. ‘Voor mij blijft het een bedehuis’

In het Friese Hegebeintum ligt de hoogste terp ter wereld en daarop staat een kerk. Er komt geen geloofsgemeenschap meer samen, maar aan gids Klaas Andringa zal het niet liggen.

Afbeelding

Brad Wursten: ‘Je moet liefde voor je vak uitstralen. Dáárom gedraag ik me zo’

Na een stevige burn-out in 2009 moet Brad Wursten (50) het rustig aandoen. Sindsdien heeft hij zelf een orgel gebouwd en reuzengroenten gekweekt. ‘Als je alleen de besten volgt, zul je ze nooit inhalen’.

Afbeelding

Verschillende vormen van doopvernieuwing: ‘Het voelt toch bijna als een tweede doop’

Je voor een tweede keer laten dopen is omstreden, in zowel rooms-katholieke als protestantse kerken. Tegelijk verlangen sommige kerkleden er wel naar. De afgelopen jaren hebben kerken daarvoor rituelen ontwikkeld. Maar werken die ook?

Afbeelding

Wat heeft geloof met economie te maken? Daar gaan deze universiteiten onderzoek naar doen

‘De protestantse stem moet duidelijker klinken in grote vraagstukken zoals klimaat’, vindt Pim Boven, bestuurslid van de TU Kampen-Utrecht. Daarom start de universiteit een samenwerkingsproject voor duurzame economie.

Afbeelding

Waarom de Gereformeerde Gemeenten zo slecht tegen kritiek kunnen

De Gereformeerde Gemeenten zijn zuiniger op hun leer dan op hun mensen. Wie vragen stelt bij de leer van het reformatorische kerkverband, ziet men liever vertrekken. Dat is nog begrijpelijk ook, stelt Dick Schinkelshoek.

Afbeelding

‘Beste Ger Gem…’ Mariët Baaij schreef een brief om haar reformatorische opvoeding te verwerken

Mariët Baaij verliet de Gereformeerde Gemeenten toen ze 19 was. Nu, op haar 55e merkt ze nog steeds negatieve gevolgen van haar reformatorische opvoeding. ‘Door een brief te schrijven, hoop ik de angst van me af te zetten.’