Waartoe is de Gereformeerde Bond op aarde? ‘De juiste verhouding lijkt soms zoek’

Achtergrond
De Gereformeerde Bond werkt al meer dan honderd jaar aan zijn eigen opheffing, door te streven naar een Protestantse Kerk waarin iedereen zich in leer en leven achter de gereformeerde belijdenis schaart. Maar zit de achterban anno 2022 nog wel op dezelfde lijn als het hoofdbestuur?
Rick Moeliker
vrijdag 10 juni 2022 om 18:53
Een iconisch kerkgebouw van een gemeente die tot de Gereformeerde Bond wordt gerekend: de Sint-Janskerk in Gouda.
Een iconisch kerkgebouw van een gemeente die tot de Gereformeerde Bond wordt gerekend: de Sint-Janskerk in Gouda. beeld anp / Lex van Lieshout

Zo heel lang geleden is het nog niet eens, dat je het als kerkganger direct wist wanneer je te maken had met een ‘bondsgemeente’. Psalmen onder begeleiding van het orgel, een stevige preek, in de middagdienst steevast een leerdienst naar aanleiding van de Heidelbergse Catechismus. 

Maar die tijd is geweest, want zeker in de liturgie is de diversiteit binnen deze orthodoxe stroming in de Protestantse Kerk (PKN) flink gegroeid. Psalmen hebben vaak plaatsgemaakt voor liederen uit verschillende bundels en ook het orgel neemt in veel gemeenten een veel minder dominante plaats in. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jongerenwerker Marcel Vroegop: ‘Reformatorisch zijn is fantastisch. Het gaat niet om de buitenkant’

Hij is blij gereformeerd, maar wél echt refo. Jongerenwerker Marcel Vroegop kende de reformatorische leerstellingen van binnenuit, maar miste toen hij jong was, de vreugde en zekerheid van het geloof.

Afbeelding

Lang was het zondag stil na de preek van de Tubbergse dominee. ‘De meesten hier zijn echt geen racisten’

De komst van 300 asielzoekers houdt ook de kerk in Tubbergen bezig. Dominee Esther Scheer wond er zondag geen doekjes om. ‘Vraag niet wie je naaste is, maar wie jij kunt zijn voor de ander die op je pad komt.’

Afbeelding

Ewald Mackay over de kerk van alle eeuwen: ‘Wij protestanten zijn nieuwkomers, kleuters eigenlijk’

Als jochie schuwde Ewald Mackay de grote vragen niet en vandaag houden ze hem nog steeds bezig. Het christelijke leven mag, nee, móét een spannende strijd zijn, zegt hij, want spanning zorgt voor diepgang.

Afbeelding

Dominee Gertjan te zien in tv-programma over Spakenburg: ‘Een mooie kans om het evangelie te delen’

Boeren, Bijbels en Beauties: de eerste aflevering van de realityserie over Spakenburg was maandagavond te zien. Dominee Gertjan van Harten is één van de hoofdpersonen.

Afbeelding

Dominee Kees van Ekris: ‘Hebben we in de kerk nog het idee dat God tegen ons kan spreken?

Hoe ouder Kees van Ekris wordt, met hoe meer vrees en beven hij de kansel beklimt. ‘Of je het goede hebt gezegd, weet je niet. Je bent maar een mens.’

Afbeelding

Joris heeft de ziekte van Crohn: ‘Een beetje humor helpt te relativeren’

‘Ik ben geconfronteerd met de kwetsbaarheid van het leven. Daardoor ervaar ik elke dag als een cadeau’, zegt Joris van der Spek (46), buurtpastor in Rotterdam-Zuid.