Na twee jaar weer lichte daling ledental Gereformeerde Gemeenten

Nieuws
Het ledental van de Gereformeerde Gemeenten, het grootste bevindelijk-gereformeerde kerkverband in Nederland, is na twee jaar van minimale groei weer licht gedaald.
Rick Moeliker
donderdag 9 juni 2022 om 17:01
Een vrouw gaat het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente in Barneveld binnen.
Een vrouw gaat het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente in Barneveld binnen. beeld anp / Vincent Jannink

Dat blijkt uit het Jaarboek, dat donderdag is verschenen. De Gereformeerde Gemeenten telden op 1 januari van dit jaar 107.858 leden, 73 minder dan het jaar daarvoor. Het ledental van het kerkgenootschap, dat 150 lokale gemeenten telt, groeide de afgelopen decennia al steeds minder snel. In 2018 werd voor het eerst een lichte daling genoteerd. De twee jaren daarna steeg het aantal leden weer iets, om nu opnieuw te dalen. Die stagnatie en daling komt niet geheel onverwacht, doordat er ook in bevindelijk-gereformeerde kring steeds minder kinderen worden geboren. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hans Burger nu officieel hoogleraar systematische theologie in Kampen

Hans Burger is benoemd als hoogleraar systematische theologie aan de Theologische Universiteit Kampen-Utrecht. Hij is al sinds 2019 universitair hoofddocent aan de universiteit.

Afbeelding

Vrijgemaakt Urk definitief niet mee met kerkhereniging: ‘Dit roept veel emotie op’

De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt op Urk voegt zich definitief niet bij de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken. Dat heeft de kerkenraad van de Rehobothkerk besloten na raadpleging van de gemeente.

Afbeelding

Hoe kun je tijdens advent meer stilstaan bij je geloof? ‘Ik zit met de handen in het haar’

Nu het advent is, kunnen de adventskaarsen en kerststalletjes weer uit de kast. Dominee Marien Kollenstaart hoopt dat christenen de vier weken naar Kerst ook gebruiken om meer met geloof bezig te zijn. Hij is zelf al begonnen met vasten.

Afbeelding

Een lege kerk op de hoogste terp ter wereld. ‘Voor mij blijft het een bedehuis’

In het Friese Hegebeintum ligt de hoogste terp ter wereld en daarop staat een kerk. Er komt geen geloofsgemeenschap meer samen, maar aan gids Klaas Andringa zal het niet liggen.

Afbeelding

Brad Wursten: ‘Je moet liefde voor je vak uitstralen. Dáárom gedraag ik me zo’

Na een stevige burn-out in 2009 moet Brad Wursten (50) het rustig aandoen. Sindsdien heeft hij zelf een orgel gebouwd en reuzengroenten gekweekt. ‘Als je alleen de besten volgt, zul je ze nooit inhalen’.

Afbeelding

Verschillende vormen van doopvernieuwing: ‘Het voelt toch bijna als een tweede doop’

Je voor een tweede keer laten dopen is omstreden, in zowel rooms-katholieke als protestantse kerken. Tegelijk verlangen sommige kerkleden er wel naar. De afgelopen jaren hebben kerken daarvoor rituelen ontwikkeld. Maar werken die ook?