Na twee jaar weer lichte daling ledental Gereformeerde Gemeenten

Nieuws
Het ledental van de Gereformeerde Gemeenten, het grootste bevindelijk-gereformeerde kerkverband in Nederland, is na twee jaar van minimale groei weer licht gedaald.
Rick Moeliker
donderdag 9 juni 2022 om 17:01
Een vrouw gaat het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente in Barneveld binnen.
Een vrouw gaat het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente in Barneveld binnen. beeld anp / Vincent Jannink

Dat blijkt uit het Jaarboek, dat donderdag is verschenen. De Gereformeerde Gemeenten telden op 1 januari van dit jaar 107.858 leden, 73 minder dan het jaar daarvoor. Het ledental van het kerkgenootschap, dat 150 lokale gemeenten telt, groeide de afgelopen decennia al steeds minder snel. In 2018 werd voor het eerst een lichte daling genoteerd. De twee jaren daarna steeg het aantal leden weer iets, om nu opnieuw te dalen. Die stagnatie en daling komt niet geheel onverwacht, doordat er ook in bevindelijk-gereformeerde kring steeds minder kinderen worden geboren. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tot haar 45e kon Dini niet lezen. Nu begint ze elke dag met de Bijbel en een lied

Maar toen haar op de kinderclub werd gevraagd de presentielijst bij te houden en uit de Bijbel te lezen, kon het niet langer verborgen blijven: Dini kon lezen noch schrijven.

Afbeelding

Duitse kerk heeft het zwaar met de Oekraïne-oorlog: 'Onze wapensteun verlengt het doden'

Een discussie over kerk en vrede vrijdag tijdens de protestantse Kirchentag in Neurenberg werd massaal bezocht. De omslag van geweldloosheid naar oorlog valt kerkleden zwaar.

Afbeelding

Daling ledental Gereformeerde Gemeenten lijkt door te zetten. 'Het gaat om zielen voor de eeuwigheid'

Ruim 2600 leden verlieten de Gereformeerde Gemeenten in 2022. Een deel vertrok naar andere kerken, 462 mensen raakten voor de kerk buiten beeld. ‘Je hoopt dat ze bij Gods woord blijven.’

Afbeelding

Twee Zwolse kerken van ex-vrijgemaakten leggen ruzie bij

Twee kleine kerken in Zwolle, gevormd door ex-vrijgemaakt-gereformeerden, leggen een conflict bij. De verzoening heeft een symbolische waarde, omdat hun landelijke kerkbanden ook over hereniging praten.

Afbeelding

Op de Kirchentag kun je op allerlei manieren vieren - ook met elektronische muziek

De Duitse Kirchentag wordt niet alleen gediscussieerd; het is ook een plek van vieringen en van experimenten. Zoals een avondmaalsviering met 'electro-chill-muziek'. 'Proef en geniet de goedheid van de Heer!'

Afbeelding

Primeur op de Kirchentag: Bijbelstudie van president Steinmeier. 'Jezus zegt: vier het leven'

De bondspresident die een Bijbelstudie geeft, dat willen de Kirchentag-bezoekers wel meemaken. De Frankenhalle in het beursgebouw in Neurenberg, vijfduizend zitplaatsen, zit afgeladen vol.