Oproep aan synode Protestantse Kerk: spreek je uit over relatievormen

Nieuws
De Protestantse Kerk in Nederland moet landelijk een ‘eenduidig en bijbels gefundeerd geluid’ laten horen over seksualiteit en relatievormen. Die oproep doet synodelid Maarten Molenaar uit Veenendaal in een open brief aan de generale synode van de Protestantse Kerk.
Hilbert Meijer
dinsdag 31 mei 2022 om 12:34 aangepast 16:16
De generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland, juni 2021.
De generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland, juni 2021. beeld nd

Veenendaal 

Hij roept het synodebestuur op dit thema te agenderen voor de landelijke kerkvergadering in november en vraagt mede-synodeleden die het met hem eens zijn zich bij hem te melden om dit agendavoorstel mede te ondertekenen. Als Molenaar zes medestanders vindt, moet het synodebestuur volgens de kerkelijke regels de vergadering een voorstel doen hoe de kwestie zal worden behandeld. 

Molenaar is ouderling in de Julianakerk in Veenendaal, een Gereformeerde Bondsgemeente binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Volgens hem slaagt zijn kerkgenootschap er niet in zich duidelijk uit te spreken over (homo)seksualiteit. Hij spreekt daarmee dominee Jan Verhoeven na, voorzitter van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een lege kerk op de hoogste terp ter wereld. ‘Voor mij blijft het een bedehuis’

In het Friese Hegebeintum ligt de hoogste terp ter wereld en daarop staat een kerk. Er komt geen geloofsgemeenschap meer samen, maar aan gids Klaas Andringa zal het niet liggen.

Afbeelding

Brad Wursten: ‘Je moet liefde voor je vak uitstralen. Dáárom gedraag ik me zo’

Na een stevige burn-out in 2009 moet Brad Wursten (50) het rustig aandoen. Sindsdien heeft hij zelf een orgel gebouwd en reuzengroenten gekweekt. ‘Als je alleen de besten volgt, zul je ze nooit inhalen’.

Afbeelding

Verschillende vormen van doopvernieuwing: ‘Het voelt toch bijna als een tweede doop’

Je voor een tweede keer laten dopen is omstreden, in zowel rooms-katholieke als protestantse kerken. Tegelijk verlangen sommige kerkleden er wel naar. De afgelopen jaren hebben kerken daarvoor rituelen ontwikkeld. Maar werken die ook?

Afbeelding

Wat heeft geloof met economie te maken? Daar gaan deze universiteiten onderzoek naar doen

‘De protestantse stem moet duidelijker klinken in grote vraagstukken zoals klimaat’, vindt Pim Boven, bestuurslid van de TU Kampen-Utrecht. Daarom start de universiteit een samenwerkingsproject voor duurzame economie.

Afbeelding

Waarom de Gereformeerde Gemeenten zo slecht tegen kritiek kunnen

De Gereformeerde Gemeenten zijn zuiniger op hun leer dan op hun mensen. Wie vragen stelt bij de leer van het reformatorische kerkverband, ziet men liever vertrekken. Dat is nog begrijpelijk ook, stelt Dick Schinkelshoek.

Afbeelding

‘Beste Ger Gem…’ Mariët Baaij schreef een brief om haar reformatorische opvoeding te verwerken

Mariët Baaij verliet de Gereformeerde Gemeenten toen ze 19 was. Nu, op haar 55e merkt ze nog steeds negatieve gevolgen van haar reformatorische opvoeding. ‘Door een brief te schrijven, hoop ik de angst van me af te zetten.’