Na twintig jaar geduld krijgt deze kerk in Lelystad vrouwelijke ambtsdragers

Achtergrond
De kerkelijke gemeente van christelijk- en Nederlands-gereformeerden in Lelystad heeft zondag vrouwelijke ambtsdragers gekozen. Dat gaat in tegen de landelijk regels van de Christelijke Gereformeerde Kerken. ‘We hebben ruim twintig jaar geduld gehad’, zegt kerkenraadsvoorzitter Jan Korf.
Hilbert Meijer
maandag 30 mei 2022 om 17:30 aangepast 09:08
Dominee Peter Roosendaal (rechts) uit Lelystad was lid van het bestuur van de synode die 22 april na een lange bespreking besloot dat er geen ruimte is voor vrouwelijke ambtsdragers in de Christelijke Gereformeerde Kerken.
Dominee Peter Roosendaal (rechts) uit Lelystad was lid van het bestuur van de synode die 22 april na een lange bespreking besloot dat er geen ruimte is voor vrouwelijke ambtsdragers in de Christelijke Gereformeerde Kerken. beeld Dick Vos

Lelystad

Weer laat een samenwerkingsgemeente met christelijk-gereformeerde leden vrouwen toe tot de ambten. Zondag kozen de gemeenteleden van het Anker in Lelystad een vrouwelijk ouderling en een vrouwelijke diaken. 

Het Anker bestaat uit leden uit de Nederlands- en de Christelijke Gereformeerde Kerken en is voor zover bekend de oudste samenwerkingsgemeente van Nederland: dit jaar viert de gemeente zijn vijftigjarig bestaan. Sinds 2017 zijn er lokaal ook nauwe contacten met de vrijgemaakt-gereformeerden. 

De gemeente gaat lijnrecht in tegen de CGK-synode, die vorige maand uitsprak dat vrouwen geen dominee, ouderling of diaken mogen worden. De Lelystadse dominee Peter Roosendaal zat in het bestuur van die synode. ‘Dat brengt natuurlijk spann..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een lege kerk op de hoogste terp ter wereld. ‘Voor mij blijft het een bedehuis’

In het Friese Hegebeintum ligt de hoogste terp ter wereld en daarop staat een kerk. Er komt geen geloofsgemeenschap meer samen, maar aan gids Klaas Andringa zal het niet liggen.

Afbeelding

Brad Wursten: ‘Je moet liefde voor je vak uitstralen. Dáárom gedraag ik me zo’

Na een stevige burn-out in 2009 moet Brad Wursten (50) het rustig aandoen. Sindsdien heeft hij zelf een orgel gebouwd en reuzengroenten gekweekt. ‘Als je alleen de besten volgt, zul je ze nooit inhalen’.

Afbeelding

Verschillende vormen van doopvernieuwing: ‘Het voelt toch bijna als een tweede doop’

Je voor een tweede keer laten dopen is omstreden, in zowel rooms-katholieke als protestantse kerken. Tegelijk verlangen sommige kerkleden er wel naar. De afgelopen jaren hebben kerken daarvoor rituelen ontwikkeld. Maar werken die ook?

Afbeelding

Wat heeft geloof met economie te maken? Daar gaan deze universiteiten onderzoek naar doen

‘De protestantse stem moet duidelijker klinken in grote vraagstukken zoals klimaat’, vindt Pim Boven, bestuurslid van de TU Kampen-Utrecht. Daarom start de universiteit een samenwerkingsproject voor duurzame economie.

Afbeelding

Waarom de Gereformeerde Gemeenten zo slecht tegen kritiek kunnen

De Gereformeerde Gemeenten zijn zuiniger op hun leer dan op hun mensen. Wie vragen stelt bij de leer van het reformatorische kerkverband, ziet men liever vertrekken. Dat is nog begrijpelijk ook, stelt Dick Schinkelshoek.

Afbeelding

‘Beste Ger Gem…’ Mariët Baaij schreef een brief om haar reformatorische opvoeding te verwerken

Mariët Baaij verliet de Gereformeerde Gemeenten toen ze 19 was. Nu, op haar 55e merkt ze nog steeds negatieve gevolgen van haar reformatorische opvoeding. ‘Door een brief te schrijven, hoop ik de angst van me af te zetten.’