Na twintig jaar geduld krijgt deze kerk in Lelystad vrouwelijke ambtsdragers

Achtergrond
De kerkelijke gemeente van christelijk- en Nederlands-gereformeerden in Lelystad heeft zondag vrouwelijke ambtsdragers gekozen. Dat gaat in tegen de landelijk regels van de Christelijke Gereformeerde Kerken. ‘We hebben ruim twintig jaar geduld gehad’, zegt kerkenraadsvoorzitter Jan Korf.
Hilbert Meijer Hilbert Meijer
maandag 30 mei 2022 om 17:30 aangepast 09:08
Dominee Peter Roosendaal (rechts) uit Lelystad was lid van het bestuur van de synode die 22 april na een lange bespreking besloot dat er geen ruimte is voor vrouwelijke ambtsdragers in de Christelijke Gereformeerde Kerken.
Dominee Peter Roosendaal (rechts) uit Lelystad was lid van het bestuur van de synode die 22 april na een lange bespreking besloot dat er geen ruimte is voor vrouwelijke ambtsdragers in de Christelijke Gereformeerde Kerken. beeld Dick Vos

Lelystad

Weer laat een samenwerkingsgemeente met christelijk-gereformeerde leden vrouwen toe tot de ambten. Zondag kozen de gemeenteleden van het Anker in Lelystad een vrouwelijk ouderling en een vrouwelijke diaken. 

Het Anker bestaat uit leden uit de Nederlands- en de Christelijke Gereformeerde Kerken en is voor zover bekend de oudste samenwerkingsgemeente van Nederland: dit jaar viert de gemeente zijn vijftigjarig bestaan. Sinds 2017 zijn er lokaal ook nauwe contacten met de vrijgemaakt-gereformeerden. 

De gemeente gaat lijnrecht in tegen de CGK-synode, die vorige maand uitsprak dat vrouwen geen dominee, ouderling of diaken mogen worden. De Lelystadse dominee Peter Roosendaal zat in het bestuur van die synode. ‘Dat brengt natuurlijk spann..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Er is in de kerken veel verlegenheid rond het toepassen van de tucht, merkte Tineke Boele. ‘Doen we recht?, vragen kerkenraden zich dan af.'

Ongemak rond de tucht, maar hoe krijg je een kerklid weer op het rechte pad?

Kerkenraden zitten er mee in hun maag hoe ze gemeenteleden moeten aanspreken die in hun ogen niet naar de Bijbel leven. Een ‘tuchtprocedure’, waarbij een lid uit de kerk kan worden gezet, voelt al gauw als te heftig.

Rachel Wardenaar had op haar dertiende een levensveranderende droom. 'Heel mijn tienertijd beleefde ik mijn geloof voornamelijk alleen.'

Rachel is blind en werd als tiener gelovig. 'Gods lof zingen helpt mij. De lofzang gaat eeuwig door'

Rachel Wardenaar (25) liet zich vijf jaar geleden dopen in de Lutherse Kerk. Doordat ze blind is, ervoer ze in haar jeugd veel eenzaamheid. ‘Als ik in mijn eentje zou geloven, zou ik er binnen de dag de brui aan geven.’

De scooterclub tourt door het achterland van Benidorm.

Christelijke pensionado's komen samen in deze kerk in Benidorm: 'Met 200 Nederlanders in één kerk'

Nederlandse pensionado’s zoeken elkaar al jarenlang op in kerk in Benidorm, waar kerkmuren er niet toe doen. ‘In Spanje hebben we alle vrijheid, blijheid en mooi weer. Wat wil een mens nog meer?’

Boaz Tepper, Julia Eversdijk en Menno Kramer doen binnenkort belijdenis.

Zij doen belijdenis van hun geloof. Wat beweegt ze? 'Ik ben de enige uit de gemeente'

Zondag is het Palmpasen, vanouds het begin van een reeks belijdenisdiensten in protestantse kerken. Drie gelovigen vertellen waarom zij binnenkort ‘ja’ zeggen tegen het geloof. ‘Met mijn belijdenis beloof ik God trouw.’

Afgevaardigden van de gecombineerde synode van de twee kerkverbanden, zaterdag in Harderwijk.

Twee kleine gereformeerde kerkverbanden worden weer één: 'De verschillen zijn minimaal'

Vijftien jaar na hun kerkelijke breuk hebben twee kleine gereformeerde kerkverbanden elkaar weer gevonden. Vanaf oktober vormen ze weer één kerkverband. De kleine verschillen van inzicht nemen ze voor lief.

De oude doopvont, die dertig jaar geleden uit de Westerkerk in Eemdijk verdween.

Deze afgedankte doopvont is via Marktplaats terug in de familie van de maker

De doopvont die dertig jaar geleden werd verwijderd uit de Westerkerk in Eemdijk, heeft een bijzondere nieuwe bestemming gekregen: hij is terug in de familie van de timmerman die hem ooit maakte.