Wout verzamelt afgedankte Christusbeelden, verzorgt ze en legt ze in een rustbed

Reportage
‘Windkracht 3pt0’ is een pioniersplek van de Protestantse Kerk in Noordwijk, aan de kust. De ergste corona is voorbij – er zijn weer mensen welkom. Zoals vanavond, voor bezinning en ontmoeting met een kunstenaar, die afgedankte Jezusbeelden in een ziekenhuisbed legt.
Maarten Boersema
vrijdag 8 april 2022 om 19:48
Rondom de afgedankte kruisbeelden komt het tot een gesprek over leven en geloof.
Rondom de afgedankte kruisbeelden komt het tot een gesprek over leven en geloof. beeld Maarten Boersema
Geloven in

‘Welkom in de Oude Jeroenskerk, onze mooiste kerk in Noordwijk.’ Ruth Koster, voorzitter van het bestuur van de pioniersplek Windkracht3pt0, straalt. ‘Dit is onze eerste activiteit die we sinds tijden weer organiseren. Vóór corona hadden we geregeld een culturele avond.’ Ze kijkt om zich heen. ‘Het gaat ons trouwens niet zozeer om kwantiteit, maar meer om kwaliteit.’ Die woorden slaan op het aantal aanwezigen dat op deze avond afgekomen is – en veelal grijs en wijs.

De tafel is bezaaid met kunstwerken van Wout Herfkens. Hij is vandaag vanuit zijn woonplaats Oosterbeek naar Noordwijk gereisd, met in zijn koffer tientallen goed ingepakte, afgedankte Christusbeelden. Herfkens deelt met de hoorders en kijkers de ontstaansgeschiedenis van de b..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lees ook
Afbeelding

Taart na de kerkdienst in eigen taal. Het duurzaam geloof van Hongaarse christenen in Nederland

De preek heet 'Igehirdetés' en het gebed 'Imádság'. Ze komen overal vandaan, die dertig Hongaren in een luthers kerkgebouw. Uit Transsylvanië, uit Almere, van Urk. Maar vandaag geloven ze in Zwolle.

Afbeelding

Diensten in een kostenverslindende, eeuwenoude kerk? Het kan, bewijst de Protestantse Gemeente Steenwijk

De Grote Kerk in Steenwijk blijft gewoon open voor de eredienst. Veel andere kerken zien een dienst in een oude kerk niet meer zitten. De Protestantse Gemeente in Steenwijk laat zien dat het anders kan.

Afbeelding

Gods huiskamer in Huizen: 'Bezoekers mogen een stoel meenemen na de kerkdienst, als ze die thuis nodig hebben'

Elke woensdag is de voormalige Vituskerk in Huizen de hele dag open. Het is tegenwoordig de huiskamer van De Brug, een pioniersplek van de Protestantse Kerk. ‘We doen ons best om meer contact met de buurt te krijgen.’

Afbeelding

Zingend op de vlucht: ‘Toen we het lied repeteerden, kreeg ik het te kwaad’

Een Oekraïens gezin dat net is aangekomen. Een groep Syrische vluchtelingen die weer naar een volgende opvang moet. De GO Church in Middelharnis is een smeltkroes van culturen. En van kerkelijke gezindten.

Afbeelding

Wout verzamelt afgedankte Christusbeelden, verzorgt ze en legt ze in een rustbed

‘Windkracht 3pt0’ is een pioniersplek van de Protestantse Kerk in Noordwijk, aan de kust. De ergste corona is voorbij - er zijn weer mensen welkom. De tafel is bezaaid met kunstwerken van Wout Herfkens.