Uitspraken paus over geregistreerd partnerschap voor homo’s zorgen voor onrust onder katholieken

Analyse
Het pleidooi van paus Franciscus voor een geregistreerd partnerschap voor homostellen heeft wereldwijd tot hevige discussies geleid. In de katholieke wereldkerk zijn de woorden zowel in lijn met de leer als revolutionair.
Hendro Munsterman
zondag 25 oktober 2020 om 14:00
Paus Franciscus groet deelnemers aan de woensdagaudiëntie van 21 oktober 2020 op afstand. Na de audiëntie ontmoette in een aparte ruimte regisseur Evgeny Afineevsky en enkele van zijn medewerkers.
Paus Franciscus groet deelnemers aan de woensdagaudiëntie van 21 oktober 2020 op afstand. Na de audiëntie ontmoette in een aparte ruimte regisseur Evgeny Afineevsky en enkele van zijn medewerkers. beeld Epa / Vatican Media

Vaticaanstad

Dat de wereldwijde discussie alleen over dit éne thema ging, is des te opmerkelijker omdat Franciscus er in 2014 en 2017 ook al voor pleitte de term 'huwelijk' voor heteroseksuele relaties te bewaren, maar tegelijkertijd 'geregistreerde partnerschappen' wettelijk mogelijk te maken om homostellen te erkennen en juridisch te beschermen.

De discussies draaiden de afgelopen dagen rond drie zaken. Allereerst zagen sommigen in Franciscus' uitspraken een tegenspraak een Vaticaans document uit 2003 waarin stevig werd gewaarschuwd een 'legale erkenning van partnerschappen tussen homoseksuele personen'. Meerdere bisschoppen, onder wie kardinaal Gerhard Müller vonden dan ook dat Franciscus brak met de leer.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ecologische docu-encycliek met paus Franciscus op Youtube Originals

Zeven jaar na de milieu-encycliek Laudato si’ is er een documentaire om de boodschap ervan bij een groot publiek te brengen. ‘The Letter’ is geproduceerd door Youtube en gemaakt door de bekroonde filmmaker Nicolas Brown.

Afbeelding

Paus deed vredesoproep nadat Moskou het dunne lijntje met Rome doorknipte

De strategie van paus Franciscus om via kerkelijke invloed de vrede in Oekraïne te bevorderen is mislukt. Nu gooit hij het over een andere boeg, maar Poetin is Chroetsjev niet en Oekraïne is geen Syrië.

Afbeelding

Hulpbisschop van Aken negen maanden achter tralies wegens diefstal van dementerend vrouw

De hulpbisschop van het Duitse bisdom Aken stal 128.000 euro van een bejaarde vrouw en moet daarvoor negen maanden achter tralies. Ook moet hij een boete van vijfduizend euro betalen.

Afbeelding

Van Vegetarische Zusters tot films voor dierendag: Franciscus van Assisi is nog altijd een grote inspiratie

Het is dinsdag niet alleen Werelddierendag, maar ook de naamdag van de heilige Franciscus van Assisi. De 13e-eeuwse monnik, die goed was voor mens en dier, weet ook nu nog mensen te boeien met zijn levenshouding.

Afbeelding

Het Vaticaan pakt het anders aan: de Sint-Pieter moet minder museum worden

De Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan moet weer meer een spirituele plek voor gelovigen worden en minder een toeristische attractie. Andrea Bocelli en een gigantische lichtshow zetten de eerste stap in die richting.

Afbeelding

Paus roept op tot staakt het vuren en richt zich direct tot Vladimir Poetin

Paus Franciscus roept op tot een onmiddellijk staakt het vuren in Oekraïne en waarschuwde voor nucleaire escalatie. Voor het eerst richt hij zich direct tot Vladimir Poetin. ‘Oorlog is waanzin. Oorlog is absurd!’