Paus Franciscus voorstander van geregistreerd partnerschap voor homo’s

Nieuws
De relaties van homostellen moeten wettelijk beschermd worden dankzij een geregistreerd partnerschap en homo’s moeten zich in de kerk welkom kunnen voelen.
Hendro Munsterman
woensdag 21 oktober 2020 om 17:01 aangepast 17:37
Filmposter van de documentaire 'Francesco' van regisseur Evgeny Afineevsky.
Filmposter van de documentaire 'Francesco' van regisseur Evgeny Afineevsky. beeld ND

Rome

Paus Franciscus doet zijn uitspraken in de documentaire Francesco van de joodse regisseur Evgeny Afinnevsky die woensdag in Rome in première is gegaan. Homo’s ‘hebben er recht op deel uit te maken van de familie. Niemand mag hen buitensluiten of het hen moeilijk maken’, zei Franciscus. Hij zei dat homo’s een ‘wettelijke bescherming’ verdienen in de vorm van een geregistreerd partnerschap en is de eerste paus die dit zegt.

Franciscus gaf aan daar in Argentinië als aartsbisschop van Buenos Aires al voor te hebben gepleit. Dat gebeurde tijdens de debatten over het homohuwelijk dat in 2010 door het Argentijnse parlement werd aangenomen. De toenmalige aartsbisschop Jorge Bergoglio was een tegenstander van het homohuwelijk, maar pleitte int..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Te stellig en uit tweede hand; kritiek op Johannes Paulus II-onderzoek

In Duitsland, Nederland en Polen is kritiek op het onderzoek van Ekke Overbeek naar de reactie van Karol Wojtyla, de latere paus Johannes Paulus II, bij het misbruik van kinderen door geestelijken in zijn eigen Polen.

Afbeelding

Prominente priester-kunstenaar Rupnik beschuldigd van misbruik kloosterzusters

Hoewel het misbruik is verjaard nemen de jezuïeten maatregelen tegen de prominente pater en kunstenaar. De mozaïekartiest zou meerdere vrouwelijke religieuzen in Slovenië geestelijk en seksueel hebben misbruikt.

Afbeelding

Bezoekers van de Roermondse Caroluskapel kunnen eindelijk ‘de middeleeuwse monnik in de ogen kijken’

Wat zit er in het houten kistje, op tafel voor in de kerk? Een schedel, of is het leeg? En van wie is die schedel dan? De bezoekers in een kerk in Roermond houden even hun adem in. Dan gaat het deksel eraf.

Afbeelding

Paus Johannes Paulus II wist al veel eerder van kindermisbruik en plaatste zelf pedofiele priesters over

Paus Johannes Paulus II plaatste in de jaren ‘70 als aartsbisschop meerdere misbruikende priesters over. Dat ontkracht de theorie dat hij pas veel later van seksueel misbruik door geestelijken op de hoogte raakte.

Afbeelding

De geloofsleer groeit of ze sterft af, zegt de paus. Dat is een boodschap voor protestanten én katholieken

De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’.

Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’