Na 36 jaar verbreek ik het stilzwijgen: ik ben misbruikt

Column
Filmmaker Anne Christine Girardot heeft besloten de stilte te doorbreken. Ze is misbruikt. Er over schrijven is voor haar een ‘belangrijke stap naar waarheid en waarachtigheid’. En nu wil ze proberen een dader zonder schuldbesef te vergeven.
vrijdag 11 september 2020 om 12:28 aangepast 16:24
Anne-Christine Girardot
Anne-Christine Girardot beeld John Gruter

Met bonkend hart begin ik aan deze column. 

Omdat ik na 36 jaar de stilte die ik mezelf heb opgelegd wil verbreken en over vergeving wil schrijven aan de hand van een verhaal dat me diep raakt. Nu, na jaren rijpen, heb ik het gevoel dat ik erover moet vertellen om een stap richting vergeving te zetten. 

Een paar weken geleden belde ik bloedzenuwachtig aan bij de moeder van mijn beste vriendin uit mijn kleutertijd. Ze is ernstig ziek, heeft niet lang meer te leven en ik wilde haar graag zien om haar te bedanken voor alles wat ze voor mij heeft betekend in mijn kinderjaren. Ze was een soort tweede moeder voor mij. Maar vanaf mijn veertiende is ons contact verbroken en dat had een reden. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Paus Franciscus ontmoette woensdag de Israëliër Rami Elhanan (midden) en de Palestijn Bassam Aramin (rechts). Beiden verloren een dochter tijdens het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Paus bedankt twee rouwende vaders die in Israël en Palestina 'voorbij de vijandschap hebben leren kijken'

Een Israëliër en een Palestijn die allebei hun dochter verloren in het Israëlisch-Palestijnse conflict pleiten hartstochtelijk voor vrede. ‘Iemand moet zeggen: Stop! Vervang je software. Ga anders denken.’

Bisschop van Rotterdam Hans van den Hende zegent bloemen in de Keukenhof, voordat deze vertrekken naar het Vaticaan. Paus Franciscus zal tijdens het uitspreken van de traditionele zegen Urbi et Orbi vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek omringd worden door de Nederlandse bloemen.

Duizenden Nederlandse 'bloemen voor de paus' met bisschoppelijke zegen op weg naar Rome

In de Keukenhof te Lisse heeft bisschop Hans van den Hende d e duizenden bollen en bloemen gezegend die op Eerste Paasdag het Sint-Pietersplein zullen opfleuren. Antoine Bodar zal ze aan de paus aanbieden.

De Belgische bisschop Roger Vangheluwe (foto uit 2007) misbruikte minstens twee minderjarigen. In 2010 stapte hij op als bisschop, maar paus Franciscus heeft hem nu ook zijn titel afgepakt.

Paus neemt Belgische kindermisbruiker Vangheluwe zijn bisschopstitel af. Maar hoeveel zin heeft dat?

De Belgische bisschop Roger Vangheluwe misbruikte jarenlang twee minderjarige neefjes. Hij kreeg in 2010 ontslag als bisschop van Brugge. De paus nam hem nu ook zijn bisschopstitel af. Waarom deze symbolische daad?

Paus Franciscus (links) met de Italiaanse journalist Fabio Marchese Ragona die zijn autobiografie heeft opgeschreven. Hij wil nog steeds werken aan 'een kerk met de eigenschappen van God zelf, en dus ook teder, nabij en vol mededogen’.

Franciscus vertelt in autobiografie over vriendinnen en communisten. En waarom hij niet wil aftreden

Franciscus is de eerste paus die een autobiografie publiceert. Naast een bundeling van anekdotes uit zijn inmiddels 87-jarige leven is het boek ook een geestelijk testament met zijn dromen over de kerk.

Paus Franciscus (rechts) samen met de Maltese kardinaal Mario Grech, die verantwoordelijk is voor de organisatie van de kerkvernieuwingssynode die in oktober zal worden afgesloten.

Waarom dempt Franciscus de verwachtingen van progressieve katholieken?

De Rooms-Katholieke Kerk zit al tweeënhalf jaar in een kerkvernieuwingsproces. Veel katholieken hoopten op een doorbraak rond vrouwelijke diakens en gehuwde priesters. De paus haalde deze vragen echter vorige week van tafel. Of toch niet?

ND-vaticaanwatcher Hendro Munsterman schudt paus Franciscus de hand tijdens een audiëntie in de Sala Clementina.

Het einde van paus Franciscus lijkt in zicht, wat gebeurt er met zijn nalatenschap?

Paus Franciscus probeert de Rooms-Katholieke Kerk te transformeren, tegelijkertijd gaat zijn gezondheid steeds verder achteruit. Wat gebeurt er als hij er straks niet meer is?