Waarom zocht Oekraïne in het beroemde Holenklooster naar Russische spionnen?

Nieuws
Het beroemde historische Holenklooster met haar onderaardse gangen in Kyiv werd dinsdag met hulp van de politie en de nationale garde uitgekamd door de Oekraïense geheime dienst. Het Kremlin veroordeelde de actie en patriarch Kirill van Moskou spreekt over Oekraïense ‘intimidatie’.
Hendro Munsterman
woensdag 23 november 2022 om 16:40 aangepast 24 november 2022 10:48
De Oekraïense geheime dienst voerde op dinsdag 22 november een inval uit in het beroemde Holenkloostercomplex op de rechterover van de Djnepr.
De Oekraïense geheime dienst voerde op dinsdag 22 november een inval uit in het beroemde Holenkloostercomplex op de rechterover van de Djnepr. beeld afp / Sergei Chuzavkov

Kyiv

Vorige week werd in het klooster een pro-Russisch lied gezongen en een geestelijke zou er positief over Rusland hebben gepreekt. Dat lijkt allemaal de directe aanleiding te zijn geweest voor de inval van de geheime dienst SBU. Men was in het ommuurde complex met een boven- en een benedendeel, inclusief een ondergronds gangenstelsel en een groot aantal kerken, kloostergebouwen en musea, op zoek naar ‘subversieve activiteiten van de Russische speciale diensten in Oekraïne’. 

Het in 1051 gestichte klooster behoort tot de Oekraïens-Orthodoxe Kerk die vanouds onder het patriarchaat van Moskou viel, maar afgelopen mei wegens de Russische inval in Oekraïne officieel de banden met Moskou verbrak. Het is niet alleen een gewild bedeva..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.

Afbeelding

Oekraïne: opgepakte katholieke paters ‘worden door Russische bezetter gefolterd’

Twee katholieke paters zijn door de Russische bezetter van Berdjansk opgepakt. Volgens berichten worden zij ‘illegaal vastgehouden en gefolterd’ om hen te laten toegeven dat zij wapens en munitie verstopten.

Afbeelding

‘Jullie pijn is mijn pijn en Jezus’ kruis is zichtbaar in jullie lijden.’ Paus schreef brief aan Oekraïense bevolking

De paus bidt elke dag voor Oekraïne, voor het volk dat al negen maanden ‘onder de absurde waanzin van de oorlog lijdt’. Dat schrijft hij in een emotionele brief aan de Oekraïense bevolking.

Afbeelding

Waarom installeert China een hulpbisschop en is het Vaticaan nu boos? ‘Beide zijden testen hun geheime akkoord’

Een maand nadat China en het Vaticaan hun geheime akkoord over bisschopsbenoemingen hernieuwden, uit Rome voor het eerst openlijke kritiek. Maar het lijkt vooral een spel om het akkoord en de grenzen ervan te testen.

Afbeelding

Paus: katholieken kunnen niet polariseren, want ze denken in termen van ‘en-en’ in plaats van ‘of-of’

Paus Franciscus heeft zich in scherpe bewoordingen uitgelaten over politieke polarisatie en kerkelijke ideologisering. Ook wees hij de priesterwijding van vrouwen af en veroordeelde hij opnieuw abortus.