Paus grijpt hard in bij hulporganisatie Caritas en stuurt voltallige leiding weg. ‘Een volslagen verrassing’

Nieuws
De volledige leiding van de internationale katholieke hulporganisatie Caritas is dinsdag door paus Franciscus naar huis gestuurd en vervangen door een driekoppig tijdelijk bestuur. De redenen ervoor lijken te maken te hebben met managementproblemen die wellicht een onveilige werksfeer schiepen.
Hendro Munsterman
dinsdag 22 november 2022 om 17:03
Vrijwilligers van de Spaanse afdeling van Caritas Internationalis brengen voedselpaketten voor arme bejaarden.
Vrijwilligers van de Spaanse afdeling van Caritas Internationalis brengen voedselpaketten voor arme bejaarden. beeld afp / Cesar Manso

Vaticaanstad

‘Het kwam voor iedereen als een volslagen verrassing’, zegt Kees Zevenbergen, de directeur van Cordaid, de Nederlandse tak van Caritas Internationalis. Het pauselijk decreet werd dinsdag in Rome tijdens een grote internationale vergadering van de hulporganisatie voorgelezen door kardinaal Luis Antonio Tagle. Caritas heeft 162 (vaak nationale) afdelingen en biedt in tweehonderd landen humanitaire hulp.

Tagle noemde het ‘een proces van nederigheid en onderscheiding’. ‘Dit nieuws brengt sommigen van jullie misschien wat onrust of verwarring’, zei de kardinaal. Maar hij verzekerde de aanwezigen dat ‘dit besluit van de Heilige Vader genomen is na zorgvuldig en onafhankelijk onderzoek’. Aloysius John, de secretaris-generaa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De Kesel gaf in Vaticaan inleiding ‘omgaan met secularisatie’. Ook aandacht voor ‘homozegen’ en vrouwelijke diakens

Een week lang spraken de bisschoppen van België in het Vaticaan over de situatie van de Belgische kerk in crisis. Er werd gesproken over gehuwde priesters, vrouwelijke diakens en natuurlijk de onlangs gepubliceerde ‘homozegen’.

Afbeelding

Alleen slachtofferhulp is niet genoeg. Er zijn hervormingen nodig in de Nederlandse Katholieke Kerk

In de Nederlandse Katholieke Kerk lijkt het misbruikdossier inmiddels wat op de achtergrond geraakt, valt Jan-Willem Wits op. In andere landen is het echter nog steeds een open wond.

Afbeelding

De dochters van Jorge en Hadewijch gaan het klooster in. ‘Ik heb een roeping, huilde ik’

Je kind wil intreden in een klooster. Dat overkwam Jorge en Hadewijch Klaassen-Merino. Hun twee dochters gaan zich aansluiten bij congregatie van de Blauwe Zusters.

Afbeelding

Waarom zocht Oekraïne in het beroemde Holenklooster naar Russische spionnen?

Het beroemde historische klooster in Kyiv werd dinsdag uitgekamd door de Oekraïense geheime dienst. Het Kremlin veroordeelde de actie en patriarch Kirill van Moskou spreekt over Oekraïense ‘intimidatie’.

Afbeelding

Paus grijpt hard in bij hulporganisatie Caritas en stuurt voltallige leiding weg. ‘Een volslagen verrassing’

De leiding van de katholieke hulporganisatie Caritas is dinsdag door paus Franciscus naar huis gestuurd. De redenen ervoor lijken te maken te hebben met managementproblemen die wellicht een onveilige werksfeer schiepen.

Afbeelding

Katholieke Kerk in Italië wil héél voorzichtig misbruik onderzoeken. ‘Een wrede poging om getallen te manipuleren’

Nogal nietszeggend zijn de eerste onderzoekscijfers naar het misbruik in de Italiaanse Katholieke Kerk. Volgens critici was dat precies de bedoeling van het rapport. ‘Het is statistieke onkunde op zijn best.’