Katholieke Kerk in Italië wil héél voorzichtig misbruik onderzoeken. ‘Een wrede poging om getallen te manipuleren’

Achtergrond
Nogal nietszeggend zijn de eerste onderzoekscijfers naar het misbruik in de Italiaanse Katholieke Kerk. Volgens critici is dat precies de bedoeling van het rapport dat donderdag verscheen. ‘Het is statistieke onkunde op zijn best.’
Hendro Munsterman
maandag 21 november 2022 om 19:22
Francesco Zanardi (51) werd als 11-jarige jongen door een priester misbruikt. Nu leidt hij de Italiaanse organisatie van slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken, Rete L'Abuso. 'Een schande', noemt hij het door de Italiaanse bisschoppen gepubliceerde eerste rapport.
Francesco Zanardi (51) werd als 11-jarige jongen door een priester misbruikt. Nu leidt hij de Italiaanse organisatie van slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken, Rete L'Abuso. 'Een schande', noemt hij het door de Italiaanse bisschoppen gepubliceerde eerste rapport. beeld Tiziana Fabi / afp

Rome

De Italiaanse bisschoppen wilden geen onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik in de Katholieke Kerk, zoals dat wel in landen als Nederland, Duitsland en Frankrijk gebeurde. Dus besloten ze het onderzoek in handen te geven van onderzoekers aan de Katholieke Universiteit van het Heilig Hart in Milaan.

Afgelopen donderdag werden de eerste cijfers gepubliceerd. Het veertig pagina’s tellende rapport laat zich gemakkelijk in een paar zinnen samenvatten. 

De afgelopen twee jaar hebben zich 89 mensen als slachtoffer van seksueel misbruik bij de Italiaanse Katholieke Kerk gemeld. Iets meer dan de helft daarvan betrof recent misbruik. Van de slachtoffers was 61 minderjarig op het moment van het misbruik en 44 procent tussen de 5..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De Kesel gaf in Vaticaan inleiding ‘omgaan met secularisatie’. Ook aandacht voor ‘homozegen’ en vrouwelijke diakens

Een week lang spraken de bisschoppen van België in het Vaticaan over de situatie van de Belgische kerk in crisis. Er werd gesproken over gehuwde priesters, vrouwelijke diakens en natuurlijk de onlangs gepubliceerde ‘homozegen’.

Afbeelding

Alleen slachtofferhulp is niet genoeg. Er zijn hervormingen nodig in de Nederlandse Katholieke Kerk

In de Nederlandse Katholieke Kerk lijkt het misbruikdossier inmiddels wat op de achtergrond geraakt, valt Jan-Willem Wits op. In andere landen is het echter nog steeds een open wond.

Afbeelding

De dochters van Jorge en Hadewijch gaan het klooster in. ‘Ik heb een roeping, huilde ik’

Je kind wil intreden in een klooster. Dat overkwam Jorge en Hadewijch Klaassen-Merino. Hun twee dochters gaan zich aansluiten bij congregatie van de Blauwe Zusters.

Afbeelding

Waarom zocht Oekraïne in het beroemde Holenklooster naar Russische spionnen?

Het beroemde historische klooster in Kyiv werd dinsdag uitgekamd door de Oekraïense geheime dienst. Het Kremlin veroordeelde de actie en patriarch Kirill van Moskou spreekt over Oekraïense ‘intimidatie’.

Afbeelding

Paus grijpt hard in bij hulporganisatie Caritas en stuurt voltallige leiding weg. ‘Een volslagen verrassing’

De leiding van de katholieke hulporganisatie Caritas is dinsdag door paus Franciscus naar huis gestuurd. De redenen ervoor lijken te maken te hebben met managementproblemen die wellicht een onveilige werksfeer schiepen.

Afbeelding

Katholieke Kerk in Italië wil héél voorzichtig misbruik onderzoeken. ‘Een wrede poging om getallen te manipuleren’

Nogal nietszeggend zijn de eerste onderzoekscijfers naar het misbruik in de Italiaanse Katholieke Kerk. Volgens critici was dat precies de bedoeling van het rapport. ‘Het is statistieke onkunde op zijn best.’