De Duitse bisschoppen willen geen protestantse, maar vooral een ‘betere’ katholieke kerk

Nieuws
Na de Nederlandse waren deze week ook de Duitse bisschoppen in Rome voor hun ad-liminabezoek. Ze verdedigden er met name hun hervormingsvoorstellen. Van kardinalen uit het Vaticaan kregen ze de nodige kritiek. Maar de paus reageerde anders. ‘De Heilige Vader heeft ons duidelijk gemaakt dat moed en geduld nodig zijn.’
Hendro Munsterman
zaterdag 19 november 2022 om 17:06
Paus Franciscus nam donderdag afscheid van de 62 Duitse bisschoppen. Hij praatte twee uur lang met hen.
Paus Franciscus nam donderdag afscheid van de 62 Duitse bisschoppen. Hij praatte twee uur lang met hen. beeld Vatican Media

‘Ik ga opgelucht naar huis.’ Georg Bätzing, de voorzitter van de Duitse bisschoppen, herhaalde het zaterdagochtend meerdere keren tijdens de afsluitende persconferentie. ‘Moe, maar opgelucht.’ Opgelucht want ‘alle moeilijke thema’s zijn op tafel gekomen’. 

Bätzing zei het niet letterlijk, maar tussen de regels was overduidelijk de echte reden van de opluchting te lezen: de Duitsers hebben weliswaar kritiek gehoord, maar geen heldere en openlijke Vaticaanse tik op de vingers gekregen voor hun radicale kerkhervormingsplannen. 

Vanuit de hele katholieke wereld wordt momenteel naar Duitsland gekeken. Want wat de bisschoppen daar doen, zie je nergens anders ter wereld. Hervormingsgezinde katholieken kijken er met bewondering en zelfs ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De Kesel gaf in Vaticaan inleiding ‘omgaan met secularisatie’. Ook aandacht voor ‘homozegen’ en vrouwelijke diakens

Een week lang spraken de bisschoppen van België in het Vaticaan over de situatie van de Belgische kerk in crisis. Er werd gesproken over gehuwde priesters, vrouwelijke diakens en natuurlijk de onlangs gepubliceerde ‘homozegen’.

Afbeelding

Alleen slachtofferhulp is niet genoeg. Er zijn hervormingen nodig in de Nederlandse Katholieke Kerk

In de Nederlandse Katholieke Kerk lijkt het misbruikdossier inmiddels wat op de achtergrond geraakt, valt Jan-Willem Wits op. In andere landen is het echter nog steeds een open wond.

Afbeelding

De dochters van Jorge en Hadewijch gaan het klooster in. ‘Ik heb een roeping, huilde ik’

Je kind wil intreden in een klooster. Dat overkwam Jorge en Hadewijch Klaassen-Merino. Hun twee dochters gaan zich aansluiten bij congregatie van de Blauwe Zusters.

Afbeelding

Waarom zocht Oekraïne in het beroemde Holenklooster naar Russische spionnen?

Het beroemde historische klooster in Kyiv werd dinsdag uitgekamd door de Oekraïense geheime dienst. Het Kremlin veroordeelde de actie en patriarch Kirill van Moskou spreekt over Oekraïense ‘intimidatie’.

Afbeelding

Paus grijpt hard in bij hulporganisatie Caritas en stuurt voltallige leiding weg. ‘Een volslagen verrassing’

De leiding van de katholieke hulporganisatie Caritas is dinsdag door paus Franciscus naar huis gestuurd. De redenen ervoor lijken te maken te hebben met managementproblemen die wellicht een onveilige werksfeer schiepen.

Afbeelding

Katholieke Kerk in Italië wil héél voorzichtig misbruik onderzoeken. ‘Een wrede poging om getallen te manipuleren’

Nogal nietszeggend zijn de eerste onderzoekscijfers naar het misbruik in de Italiaanse Katholieke Kerk. Volgens critici was dat precies de bedoeling van het rapport. ‘Het is statistieke onkunde op zijn best.’