Radboud Universiteit start katholiek instituut: ‘Laudato Si’ voor duurzame hoop’

Achtergrond
Na een langdurig conflict namen de Nederlandse bisschoppen in 2020 de Nijmeegse Radboud Universiteit het predicaat katholiek af. Het Vaticaan meldt nu het tegendeel. De Radboud zelf stelt een Laudato Si’-Instituut in en plant de oprichting van een leerstoel. ‘Voor duurzame hoop.’
Jacolien Viveen
vrijdag 18 november 2022 om 02:44
Terrein van de Radboud Universiteit Nijmegen
Terrein van de Radboud Universiteit Nijmegen beeld anp / Marcel Krijgsman


Nijmegen

Dat de Radboud Universiteit weer katholiek mag heten, was een verrassende aankondiging tijdens het bezoek van de Nederlandse bisschoppen aan het Vaticaan half november. Zij namen de universiteit nota bene zelf in het najaar van 2020 het predicaat katholiek af. Een woordvoerder van de Radboud Universiteit laat weten dat de academici minder verbaasd waren. De Radboud was namelijk al eerder geattendeerd op het zogenaamde Pauselijke Jaarboek 2022 waarin deze academische instelling nog vermeld stond als katholieke universiteit. Daarbij is de Radboud tevens lid van Internationale Federatie van Katholieke Universiteiten.
Nu start de universiteit een Laudato Si’-Instituut op en plant de oprichting van een bijbehorende leerst..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Jullie pijn is mijn pijn en Jezus’ kruis is zichtbaar in jullie lijden.’ Paus schreef brief aan Oekraïense bevolking

De paus bidt elke dag voor Oekraïne, voor het volk dat al negen maanden ‘onder de absurde waanzin van de oorlog lijdt’. Dat schrijft hij in een emotionele brief aan de Oekraïense bevolking.

Afbeelding

Waarom installeert China een hulpbisschop en is het Vaticaan nu boos? ‘Beide zijden testen hun geheime akkoord’

Een maand nadat China en het Vaticaan hun geheime akkoord over bisschopsbenoemingen hernieuwden, uit Rome voor het eerst openlijke kritiek. Maar het lijkt vooral een spel om het akkoord en de grenzen ervan te testen.

Afbeelding

Paus: katholieken kunnen niet polariseren, want ze denken in termen van ‘en-en’ in plaats van ‘of-of’

Paus Franciscus heeft zich in scherpe bewoordingen uitgelaten over politieke polarisatie en kerkelijke ideologisering. Ook wees hij de priesterwijding van vrouwen af en veroordeelde hij opnieuw abortus.

Afbeelding

Zwitserse Opus Dei-bisschop wil geen exorcist meer benoemen. ‘Niet nodig om mysterieuze oorzaken te zoeken’

Het bisdom gold decennialang als het centrum voor exorcismen’. Maar de exorcist stierf en de nieuwe bisschop is zelf arts en wil geen nieuwe duiveluitdrijver benoemen. ‘Daarvoor hebben we medicijnen en psychotherapie.’

Afbeelding

De Kesel gaf in Vaticaan inleiding ‘omgaan met secularisatie’. Ook aandacht voor ‘homozegen’ en vrouwelijke diakens

Een week lang spraken de bisschoppen van België in het Vaticaan over de situatie van de Belgische kerk in crisis. Er werd gesproken over gehuwde priesters, vrouwelijke diakens en natuurlijk de onlangs gepubliceerde ‘homozegen’.

Afbeelding

Alleen slachtofferhulp is niet genoeg. Er zijn hervormingen nodig in de Nederlandse Katholieke Kerk

In de Nederlandse Katholieke Kerk lijkt het misbruikdossier inmiddels wat op de achtergrond geraakt, valt Jan-Willem Wits op. In andere landen is het echter nog steeds een open wond.