Dakloze Jezus op bankje voor kerk: ‘Herinnering dat hij aan hun kant staat’

Achtergrond
Het is een opvallend kunstwerk: een man onder een deken op een straatbankje. De wonden in zijn voeten verraden dat het Jezus is. Vanaf zondag staat het in Amsterdam. Wat doet het met je: naast de dakloze Jezus zitten?
Remco van Mulligen
woensdag 9 november 2022 om 16:30
In Barcelona staat sinds 2019 het beeld van de dakloze Jezus voor een kerk. Links maker Timothy Schmalz.
In Barcelona staat sinds 2019 het beeld van de dakloze Jezus voor een kerk. Links maker Timothy Schmalz. beeld Epa/alejandro Garcia

Voer eens een gesprek met iemand die dakloos is. Eet samen een maaltijd, naast elkaar aan tafel. Dat is de missie van de katholieke Gemeenschap van Sant’Egidio in Amsterdam. Joris van Gerven ziet dat er dan mooie dingen gebeuren: ‘Vrijwilligers die voor het eerst hebben geholpen met onze maaltijd voor daklozen, zeggen vaak: ‘Ik ontdek pas nu dat dit ook mij zou kunnen overkomen, als ik geen netwerk heb om me te helpen bij tegenslagen.’

Zondag onthult wethouder Rutger Groot Wassink een kunstwerk dat een man weergeeft die op een bankje ligt. Deken over zijn hoofd. Homeless Jesus heet het. Aan de voeten, die onder de deken uitsteken, zie je de kruiswonden van Jezus. Het beeld komt te staan voor de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam, di..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Jullie pijn is mijn pijn en Jezus’ kruis is zichtbaar in jullie lijden.’ Paus schreef brief aan Oekraïense bevolking

De paus bidt elke dag voor Oekraïne, voor het volk dat al negen maanden ‘onder de absurde waanzin van de oorlog lijdt’. Dat schrijft hij in een emotionele brief aan de Oekraïense bevolking.

Afbeelding

Waarom installeert China een hulpbisschop en is het Vaticaan nu boos? ‘Beide zijden testen hun geheime akkoord’

Een maand nadat China en het Vaticaan hun geheime akkoord over bisschopsbenoemingen hernieuwden, uit Rome voor het eerst openlijke kritiek. Maar het lijkt vooral een spel om het akkoord en de grenzen ervan te testen.

Afbeelding

Paus: katholieken kunnen niet polariseren, want ze denken in termen van ‘en-en’ in plaats van ‘of-of’

Paus Franciscus heeft zich in scherpe bewoordingen uitgelaten over politieke polarisatie en kerkelijke ideologisering. Ook wees hij de priesterwijding van vrouwen af en veroordeelde hij opnieuw abortus.

Afbeelding

Zwitserse Opus Dei-bisschop wil geen exorcist meer benoemen. ‘Niet nodig om mysterieuze oorzaken te zoeken’

Het bisdom gold decennialang als het centrum voor exorcismen’. Maar de exorcist stierf en de nieuwe bisschop is zelf arts en wil geen nieuwe duiveluitdrijver benoemen. ‘Daarvoor hebben we medicijnen en psychotherapie.’

Afbeelding

De Kesel gaf in Vaticaan inleiding ‘omgaan met secularisatie’. Ook aandacht voor ‘homozegen’ en vrouwelijke diakens

Een week lang spraken de bisschoppen van België in het Vaticaan over de situatie van de Belgische kerk in crisis. Er werd gesproken over gehuwde priesters, vrouwelijke diakens en natuurlijk de onlangs gepubliceerde ‘homozegen’.

Afbeelding

Alleen slachtofferhulp is niet genoeg. Er zijn hervormingen nodig in de Nederlandse Katholieke Kerk

In de Nederlandse Katholieke Kerk lijkt het misbruikdossier inmiddels wat op de achtergrond geraakt, valt Jan-Willem Wits op. In andere landen is het echter nog steeds een open wond.